Opetuksen painotukset Lapin yliopiston harjoittelukoulussa
Perusopetus järjestetään paikallisesti päätetyn tuntijaon mukaan. Opetuksellisena painopistealueena koulussa toimivat musiikkiluokat, liikuntapainotteiset luokat, luonto- ja retkeilykasvatuspainotteisuus sekä lukuvuosittain päätettävät painopistealueet, jotka kuvataan koulun lukuvuosisuunnitelmissa. Tällaiset painopistealueet kytkeytyvät luokanopettajakoulutukseen (esim. luontokasvatuspainotteinen luokanopettajakoulutus) sekä tutkimus-, kokeilu- ja kehittämistoimintaan (TutKoKe) ja Lapin yliopiston strategiseen keittämistoimintaan (esim. UArtic – verkosto).
Musiikkiluokat
Musiikkiluokkia on Harjoittelukoulussa kolmannesta luokasta kuudenteen luokkaan. Musiikkiluokkien toiminnassa painotetaan luokkakohtaista soitinopiskelua koulussa yleisesti käytössä olevista soittimista sekä kuorolaulun harjaannuttamista. Luokissa oppilaat harjoittelevat yksin- ja yhteissoittoa sekä laulua erilaissa kokoonpanoissa. Kaikille musiikkiluokkalaisille annetaan mahdollisuuksia esiintymiskokemuksiin. Musiikkiluokat esiintyvät musiikkiluokkien järjestämissä konserteissa sekä koulun omissa juhlissa. Musiikkiluokkien osaamista viedään myös koulun ulkopuolelle esiintymällä erilaisissa julkisissa ja yksityisissä tilaisuuksissa. Musiikin tunnit tarjoavat runsaasti mahdollisuuksia yhteistoimintaan ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Yhteistoiminnassa saadut kokemuk set lisäävät yhteenkuuluvuuden ja turvallisuuden tunnetta ja tukevat oppilaan myönteisen minäkäsityksen kehittymistä. Uteliaisuuden herättäminen, leikinomainen toiminta ja iloinen yhdessäolo tukevat oppilaan luovan musiikillisen ajattelun kehittymistä. Musiikkiluokkien ensisijaisena tavoitteena ei ole kasvattaa musiikin ammattilaisia, vaan monipuolisesti musiikkia harrastavia ihmisiä. Valtakunnallisten perusteiden lisäksi musiikkiluokkien opetuksen tavoitteena on tukea oppilaan omaa erityisosaamisen aluetta tavoitteellisesti, aktiivisesti ja pitkäjänteisesti.
Musiikkiluokkien musiikin opetuksen suurempi tuntimäärä mahdollistaa tämän. Opetuksessa painotetaan oppilaan omaa musisointia laulamalla, soittamalla ja kuuntelemalla sekä syvennetään musiikkitietoutta monipuolisesti. Lisäksi oppilaalle mahdollistetaan musiikillisen keksinnän keinoin mahdollisuus toteuttaa omaa luovuuttaan. Koulumenestys ei vaikuta musiikkiluokalle pääsyyn; oppilaiksi valitaan musikaalisesti lahjakkaita lapsia musikaalisuustestin perusteella toisen luokan kevätlukukauden aikana. Musiikkiluokan oppilailla on musiikin oppitunteja kolme tuntia viikossa vuosiluokilla 3-6.
Musiikkiluokalle pyrkiminen
Painotettuun musiikin opetukseen voivat hakea kaikki Rovaniemen koulujen toisen vuosiluokan oppilaat. Asiasta tiedotetaan koulujen Wilman kautta. Ilmoittautuminen ja testit järjestetään joka vuosi helmikuussa.
Valintakoe
Musiikkiluokan valintakoe sisältää musikaalisuustestin, jossa on rytmi –ja melodiatestejä sekä laulunäytteen. Musiikkiluokalle pyrittäessä ei vaadita aikaisempaa soitonopiskelua.
Musikaalisuustesti koostuu seuraavista osa-alueista:
• Laulunäyte 0-10p. o sävelpuhtaus, rytmiikan hallinta, tulkinta
• Toistotehtävät 0-50p. o rytmitaju, melodiataju, musiikillinen muisti
Valintakriteerit
Oppilas otetaan alkavalle musiikkiluokalle noudattaen seuraavia perusteita.
Oppilaat valitaan musiikkiluokille musikaalisuustestien perusteella. Oppilaat valitaan pisteytyksen mukaisessa paremmuusjärjestyksessä. Alin hyväksytty pistemäärä on 30 % kokonaispistemäärästä.
Mikäli kaikki saman pistemäärän saaneet oppilaat eivät mahdu painotettuun musiikin opetukseen, valinta ratkaistaan arpomalla.
Musiikkiluokkien aloittamisen vähimmäiskoko on 18 oppilasta ja maksimikoko 24 oppilasta. Mikäli oppilas siirtyy harjoittelukoulun oppilaaksi toisesta Rovaniemen kaupungin koulusta. Huoltaja vastaa oppilaan kuljetuksesta ja saattamisesta aiheutuvista kuluista.
Musiikkiluokkaopetus on painotettua opetusta.
Kestävyys- ja luontokasvastus
Pohjoinen luontomme mahdollistaa erinomaisesti koulussamme systemaattisesti etenevän retkeily- ja luontokasvatuspainotteisuuden toteuttamisen. Tavoitteenamme on tarjota oppilaille myönteisiä luontokokemuksia, lisätä luontotietämystä sekä kehittää erilaisia erätaitoja ja näin lisätä ympäristövastuullista toimintaa.