Oppilaan hyvinvointia tukevat hankkeet
Tasa-arvon edistäminen
Erityisopettaja Toni Berg
Tavoitteenamme on rakentaa joustavia ryhmittelyjä sekä yksilöllisiä oppimispolkuja 7-9. luokille ehkäistäksemme lasten ja nuorten syrjäytymistä. Tarkoituksena on myös tarjota oppilaille lisätukea oppimiseen ja koulunkäyntiin sekä huomioida erityisesti koulua käymättömät lapset. Tavoitteena on vähentää oppilaiden koulunvaihdon tarvetta tuen riittämättömyyden vuoksi. Lisäksi mahdollistetaan tutkimuksen ja opinnäytetöiden tekeminen uudesta sekä ajankohtaisesta näkökulmasta yliopistossamme opiskelijoille.
Verkostoperuskoulu-hanke
Anne Onnela, (johtava rehtori), Lay Hk
Marja Myllykangas, (sivistysjohtaja) Salla
Sallan kunnan valmistelema yhteistyöhanke, jossa tavoitteena on perusopetuksen kestävien rakenteiden vahvistaminen ja opetuksen järjestäjien yhteistyö Lapin yliopiston, yliopiston harjoittelukoulun ja Sallan kunnan perusopetuksen kanssa on valmisteltu yhteistyössä Lapin yliopiston johdon kanssa. Perusopetuksen kehittämiseen vaikuttavat hyvät yhteistyösuhteet ja tulevaisuuden rakentaminen yhdessä koulutusta järjestävien ammatillisten oppilaitosten ja yrityselämän kanssa.
Tavoitteena on, että kaikki sivistys- ja koulutuspalvelut ovat laadukkaita ja kestävästi kaikille saatavilla ja saavutettavissa. Erilaiset vaihtoehdot on tunnistettava ja monipuolinen opetus ja opiskelu on mahdollisuus. Hankkeessa edistetään kuntarajat ja maakuntarajat ylittävää koulutuksen kehittämistä sekä kansainvälistä yhteistyötä. Erityisen tärkeää on kehittämistyö kunnan ja Lapin hyvinvointialueen välillä, jossa työ on vasta käynnistymässä. Lapin yliopiston harjoittelukoulu toimii hankkeessa tulossopimuksessa mainitun roolin toteuttajana.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt Sallan kunnalle erityisavustuksen esi- ja perusopetuksen oppilaiden digitaalisten taitojen kehittämiseen osana Uudet lukutaidot -kehittämisohjelmaa. Keskeisenä yhteistyökumppanina on Lapin yliopisto ja yliopiston harjoittelukoulu. (KEdi-1). Sallan kunnan, Helsingin yliopiston ja Lapin yliopiston yhteishankkeelle Kestävää elämää yhdessä tekemällä – monimuotoisia taitoja vahvassa verkostossa arktisessa ympäristössä (KEdi-2) on myönnetty innovatiivisten oppimisympäristöjen edistämiseen esi- ja perusopetuksessa suunnattu opetushallituksen valtionavustus. Molempien KEdi-hankkeiden tavoitteena on kehittää opetuksen digitalisaatiota. Läpileikkaavana lähtökohtana hankkeissa on kestävä kehitys - sosiaalinen, ekologinen, kulttuurinen ja taloudellinen kestävyys, sekä arktinen digitalisoituva toimintaympäristö.
KEdi-1 hankkeen tavoitteena on suunnitella, rakentaa ja ottaa käyttöön digitaalinen oppimisympäristö opiskelutaitojen, toiminnan ohjauksen ja perustaitojen opettamiseen. Oppimisympäristö toteutetaan Sallan perusopetuksessa 4. luokkien Opin ja taidan –oppitunteja varten.
KEdi-2 hankeen tavoitteena on luoda opetussuunnitelmaan perustuen digitaalisen sovelluksen ja fyysisten tiede- ja taitopolkujen muodostama oppimiskokonaisuus (biologia, maantieto, fysiikka, kemia, kestävä elämäntapa) 7. luokille ja pilotoida sen käyttöä sekä laatia yhteinen verkostoperuskoulun digistrategia. Helsingin yliopiston Värriön tutkimusasemalla on merkittävä rooli KEdi-2-hankkeen tiede- & taitopolkujen kehittämisessä.
Yhteistyö LUMA-keskus Lapin kanssa
Lisätietoja hankkeesta: https://www.kuntaliitto.fi/verkostoperuskoulu
Yhteistyö LUMA-keskus Lapin kanssa
LUMA-keskuksen tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian harrastamiseen ja opiskeluun uusien tiede- ja teknologiakasvatuksen avausten kautta, tukea opettajia elinikäiseen oppimiseen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin koko Suomessa, sekä vahvistaa tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä. Lapin LUMA-keskuksen johtajana toimii Anna-Maija Partanen. Harjoittelukoululta osallistutaan LUMA-keskus Lapin järjestämiin tiedetapahtumiin Arktikumissa ja Lapin yliopistolla.