Oppilaan hyvinvointia tukevat hankkeet
Oppilaanohjauksen kehittäminen
Projektipäällikkö Sinikka Kuukasjärvi-Kanto
• Kehittää ja vahvistaa opinto-ohjauksen toteutumista, toimintatapoja ja jatkumoa peruskoulusta toiselle asteelle. Varmistaa henkilökohtainen, oppijan tarpeisiin sovellettu ohjaus tunnistamalla
ja nimeämällä oppilaan vahvuuksia, taitoja ja osaamista. Tehdään jokaiselle oppilaalle henkilökohtaiset opiskelu- ja jatko-opintosuunnitelmat. Vahvistetaan koulutuksellista tasa-arvoa tekemällä työelämän ja jatko-opintojen mahdollisuudet näkyviksi kaikille, erityisesti kokomaakunnan alueelta tulevien Rovaniemen sairaalakoulun ja maahanmuuttajataustaisten/muuten heikommassa asemassaolevien oppilaiden osalta. Avarretaan sukupuoleen ja taustaan sidottuja uramahdollisuuksia. Kehitetään tulevaisuusohjausta ja tulevaisuuden työelämätaitoja. Nivelvaiheyhteistyön kehittäminen (2. asteen oppilaitokset, etsivänuorisotyö, ohjaamo, oppilashuollolliset palvelut) oppivelvollisuusiän noston mukana tulevat haasteet huomioiden. Tavoitteena uratavoitteiden selkiytyminen ja 2. asteen opintoihin kiinnittyminen.
Sitouttava kouluyhteistyö
Projektipäällikkö Tiina Yrjänheikki
• Sitouttava kouluyhteisötyö - hankkeen tarkoituksena on kehittää lukuvuoden 2021 – 2022 aikana paikallisesti ja alueellisesti malleja, joilla ennaltaehkäistään ja vähennetään koulupoissaoloja sekä tuetaan oppilaiden kiinnittymistä kouluun. Lukuvuoden 2022 – 2023 aikana paikallisia ja alueellisia pilotointeja testataan soveltuvin osin toimivaksi kansallisella tasolla.
Tasa-arvon edistäminen
Erityisopettaja Roy Krook
KKO Teemu Koivula
• Tavoitteenamme on rakentaa joustavia ryhmittelyjä sekä yksilöllisiä oppimispolkuja 6-9. luokille ehkäistäksemme lasten ja nuorten syrjäytymistä. Tarkoituksena on myös tarjota oppilaille lisätukea etäopetuksen jälkeen sekä huomioida erityisesti koulua käymättömät lapset.
• Tavoitteena on myös kehittää tarpeen mukaan etäopetusta erityisopetuksessa yleisopetuksen tukena.
• Tavoitteena on vähentää oppilaiden koulunvaihdon tarvetta tuen riittämättömyyden vuoksi. Lisäksi mahdollistetaan tutkimuksen ja opinnäytetöiden tekeminen uudesta sekä ajankohtaisesta näkökulmasta yliopistossamme.
Verkostoperuskoulu-hanke
Anne Onnela, (johtava rehtori), Lay Hk
Marja Myllykangas, (sivistysjohtaja) Salla
Sallan kunnan valmistelema yhteistyöhanke, jossa tavoitteena on perusopetuksen kestävien rakenteiden vahvistaminen ja opetuksen järjestäjien yhteistyö Lapin yliopiston, yliopiston harjoittelukoulun ja Sallan kunnan perusopetuksen kanssa on valmisteltu yhteistyössä Lapin yliopiston johdon kanssa. Perusopetuksen kehittämiseen vaikuttavat hyvät yhteistyösuhteet ja tulevaisuuden rakentaminen yhdessä koulutusta järjestävien ammatillisten oppilaitosten ja yrityselämän kanssa.
Tavoitteena on, että kaikki sivistys- ja koulutuspalvelut ovat laadukkaita ja kestävästi kaikille saatavilla ja saavutettavissa. Erilaiset vaihtoehdot on tunnistettava ja monipuolinen opetus ja opiskelu on mahdollisuus. Hankkeessa edistetään kuntarajat ja maakuntarajat ylittävää koulutuksen kehittämistä sekä kansainvälistä yhteistyötä. Erityisen tärkeää on kehittämistyö kunnan ja Lapin hyvinvointialueen välillä, jossa työ on vasta käynnistymässä. Lapin yliopiston harjoittelukoulu toimii hankkeessa tusosopimuksen mainitun roolin toteuttajana.
Lisätietoja hankkeesta: https://www.kuntaliitto.fi/verkostoperuskoulu
Yhteistyö LUMA-keskus Lapin kanssa
LUMA-keskuksen tavoitteena on innostaa ja kannustaa lapsia ja nuoria matematiikan, luonnontieteiden ja teknologian harrastamiseen ja opiskeluun uusien tiede- ja teknologiakasvatuksen avausten kautta, tukea opettajia elinikäiseen oppimiseen varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin koko Suomessa, sekä vahvistaa tutkimuspohjaista opetuksen kehittämistyötä. Lapin LUMA-keskuksen johtajana toimii AnnaMaija Partanen. Harjoittelukoululta osallistutaan LUMA-keskus Lapin järjestämiin tiedetapahtumiin Arktikumissa ja Lapin yliopistolla.