Kasvatusalan koulutuksessa ensimmäisen lukuvuoden opinnot ovat kaikille samat, ja valitset pääaineesi ensimmäisen opiskeluvuoden loppuvaiheessa. Pääainevaihtoehdot ovat kasvatus- ja aikuiskasvatustiede. Voit sisällyttää maisterin tutkintoosi myös opettajan pedagogiset opinnot.
Kasvatustieteen pääaineopinnoissa perehdyt kasvatuksen ja koulutuksen ilmiöihin monipuolisesti eri näkökulmista. Opintojen sisältöjä ovat kasvatustieteen ja kasvatuksen historialliset ja filosofiset lähtökohdat, psykologinen näkökulma kasvatukseen, oppimisteoreettiset kysymykset, opetuksen suunnittelu sekä kasvatuksen ja koulutuksen kulttuuriset ja yhteiskunnalliset kytkennät.
Hae opiskelemaan kasvatustiedettä yliopistoomme.
Perehdyt opinnoissasi yhteisöjen dynamiikan tutkimiseen sekä saat valmiuksia yhteisöjen toiminnan suunnitteluun, ohjaukseen ja kouluttamiseen. Opinnot edellyttävät alan perusteiden ja lähtökohtien sekä elinikäisen ja jatkuvan oppimisen yhteisöperusteiden tuntemusta.
Lue lisää kasvatustieteen opintojen sisällöistä opinto-oppaasta.
Aikuiskasvatustieteen pääaineopinnot rakentuvat oppimisen psykologian sekä sosiaali- ja organisaatiopsykologian tuntemukselle: Perehdyt opinnoissa aikuiskasvatustieteen teorioihin, elinikäisen oppimisen käytänteisiin, aikuiskoulutuksen rakenteisiin, oppivaan organisaatioon, työelämän johtamisen, koulutuksen ja kehittämisen erityiskysymyksiin sekä aikuiskoulutuksen kansainvälisiin trendeihin. Lisäksi syvennyt opinnoissa vapaan sivistystyön ja ammatillisen aikuiskoulutuksen alueisiin sekä tapoihin tuottaa koulutuspalveluja ja -tuotteita.
Hae opiskelemaan aikuiskasvatustieteitä yliopistoomme.
Aikuiskasvatuksen opinnoista saat valmiuksia opintojen ohjaukseen, suunnitteluun ja järjestelyyn. Syvennät osaamistasi myös koulutuksen ja kasvatuksen asiantuntijuuteen, kehittämiseen, johtamiseen ja tutkimiseen. Perehdyt myös aktiiviseen kansalaisuuteen ja vapaaseen sivistystyöhön, työelämään ja osaamisen kehittämiseen sekä koulutusjärjestelmiin ja koulutuspolitiikkaan.
Monitieteisen mediakasvatuksen opinnoista saat kattavan käsityksen median roolista yhteiskunnassa sekä yhteiskunnallisista, historiallisista ja filosofista lähtökohdista. Opit myös hyödyntämään mediaa sekä digitaalista teknologiaa pedagogisesti tarkoituksenmukaisella tavalla. Syvennät osaamistasi myös monitieteiseen mediakasvatuksen tutkimukseen ja kriittiseen analysointiin. Tutustut myös median käytön merkityksiin yksilöiden ja yhteisöjen psykososiaalisessa hyvin- ja pahoinvoinnissa sosiaalipsykologisten ja psykologisten näkökulmien kautta.
Yliopistossamme toimii Media Education Hub (MEH), joka vastaa mediakasvatuksen ja tieto- ja viestintätekniikan opetuskäyttöön liittyvästä koulutuksesta sekä toteuttaa alan tutkimus- ja kehittämishankkeita. MEH tekee yhteistyötä eriasteisten oppilaitosten, yritysten ja yhteisöjen kanssa, niin alueellisella, kansallisella kuin kansainväliselläkin tasolla.
Lue lisää mediakasvatuksen opintojen sisällöistä opinto-oppaasta.
Mediakasvatuksen pääaine on päätetty lakkauttaa, jonka vuoksi mediakasvatus on valittavissa pääaineeksi 31.5.2025 asti. Opintojaksoja voi suorittaa voimassa olevan opetussuunnitelman 2024-2027 ajan.