Lapin yliopiston kielikeskuksen 40-vuotisjuhlajulkaisu tuo esiin kielikeskuksen monipuolista asiantuntijuutta akateemisessa asiantuntijayhteisössä.
Kielikeskuksen 40-vuotisjuhlajulkaisu ”Asiantuntijuutta rakentamassa: Lapin yliopiston kielikeskus 40 vuotta – University of Lapland Language Centre – 40 years of shaping academic expertise” heijastelee sitä, mitä Lapin yliopiston kielikeskuksessa tehdään ja pohditaan tällä hetkellä ja tässä ajassa. Teos on jaoteltu kielikeskuksen kolmen perustehtävän mukaisesti lukuihin ”Yhteistyö − Collaboration”, ”Kansainvälistyminen − Internationalization” ja ”Opetus ja oppiminen − Teaching and learning”.
– Asiantuntija tarvitsee monipuolista vuorovaikutusosaamista, kielivarantoa ja kielitietoutta, joiden avulla hän pystyy seuraamaan aikaansa, tunnistamaan muutokset ja mukauttamaan viestintäänsä tarkoituksenmukaiseksi. Instituutioiden tehtävä on auttaa yksilöä kehittämään sellaista osaamista, jonka avulla hän pystyy mukautumaan aikaan, tavoitteisiin ja viestintäympäristöihin, toteaa yksi teoksen toimittajista, lehtori Katriina Uljas-Rautio.
Kirja sisältää kymmenen tekstiä, jotka ovat muodoltaan vertaisarvioimattomia tieteellisiä artikkeleita, katsauksia ja puheenvuoroja. Tekstit on kirjoitettu suomeksi tai englanniksi kirjoittajien valinnan mukaisesti. Kirjoittajat ovat Lapin yliopiston kielikeskuksen nykyisiä tai sieltä eläköityneitä työntekijöitä. Lisäksi mukana on kolme vierailevaa kirjoittajaa muista yliopistoista. Teoksen ovat toimittaneet Pia Eriksson, Teemu Kauppi ja Katriina Uljas-Rautio.
Lapin yliopiston kielikeskus 40 vuotta
Lapin yliopiston kielikeskus perustettiin 1.8.1983. Sitä ennenkin Lapin yliopistossa oli opetettu kieliä.
Kuluneiden neljänkymmenen vuoden aikana tuhannet ja tuhannet Lapin yliopiston opiskelijat ovat kehittäneet kieli- ja viestintäosaamistaan kielikeskuksen järjestämillä opintojaksoilla. Valtaosa opiskelijoista kohtaa tieteenalastaan riippumatta opintojensa aikana kielikeskuksen opettajan – toisin sanoen kielikeskus kohtaa valtaosan yliopistomme kaikkien tieteenalojen oppijoista.
Kielikeskuksella on roolinsa myös yliopiston tutkijakoulun ja vaihto-opiskelijoiden tukemisessa ja laajemmin yliopiston kansainvälistymisessä. Lisäksi kielikeskus on vuosien saatossa ollut mukana lukuisissa kieli- ja viestintäosaamisen kehittämiseen tähtäävissä kotimaisissa ja kansainvälisissä hankkeissa ja tehnyt asiantuntijaorganisaationa jatkuvaa yhteistyötä tiedekuntien, yliopistoyhteisön ja ulkopuolisten sidosryhmien kanssa. Esimerkiksi kielentarkastus- ja käännöspalvelut ovat laajasti hyödynnettyjä.
Kielikeskuksen henkilökuntaan kuuluu reilut 30 kielen ja viestinnän asiantuntijaa. Tällä hetkellä kielikeskuksen kursseilla opiskeltavat oppiaineet ovat akateemiset tekstitaidot, puheviestintä ja kulttuurienvälinen viestintä sekä kielistä englanti, ruotsi, suomi vieraana kielenä, saksa, venäjä, ranska, espanja, saame, italia, kiina, japani ja ukraina. Lisäksi yliopistomme opiskelijat voivat opiskella useita muita kieliä kansallisen KiVANET-verkoston opintojaksoilla, joita kielikeskus on mukana tuottamassa.
Kurssivalikoima elää vuosittain ottaen huomioon muuttuvan työelämän tarpeita ja ilmiöitä sekä heijastelee aikamme kansainvälistä ympäristöä. Tästä esimerkkinä toimivat kielikeskuksemme syksystä 2022 alkaen tarjoamat ukrainan kielen opintojaksot, jotka ovat keränneet runsaasti osanottajia.