OPH:n rahoittamat hankkeet
1) Koulutusta järjestetään koko opetus- ja kasvatusalan henkilöstölle
2) Koulutukset ovat Opetushallituksen kustantamia ja opetuksen osalta maksuttomia
3) Tarkemmat koulutusosiokohtaiset tiedot löytyvät koulutuskalenterista
Ilmoittautuminen
Koulutuksiin ilmoittautuminen on helppoa. Sähköisen ilmoittautumislomakkeen täyttämisen ja lähettämisen jälkeen saat sähköpostiisi vahvistusviestin lomakkeen perillemenosta ja koonnin koulutuksista, joihin ilmoittauduit. Noin kaksi viikkoa ennen koulutuksen alkamista lähetämme sinulle sähköpostitse Tervetuloa koulutukseen -kirjeen, jossa kerromme koulutukseen liittyvät käytännön ohjeet. Mikäli koulutus on täynnä ja olet varasijalla, lähetämme siitä sinulle tiedon lähipäivien aikana.
Ilmoittaudu koulutuksiin TÄSTÄ
Varhaiskasvattajan ammatillisen osaamisen vahvistaminen kasvun, kehityksen ja oppimisen tuen ajankohtaisissa kysymyksissä
Hankkeen tavoitteena on vahvistaa koko varhaiskasvatuksen ja esiopetushenkilöstön ammatillista osaamista lapsen kasvun ja kehityksen tukemisessa. Hankkeen viiden koulutuksen kautta osallistujien osaamista vahvistetaan kuvien käytöstä toiminnanohjauksessa, lapsen motorisista perusvalmiuksista ja itsesäätelytaidoista, leikin ja kielen kehityksen välisestä yhteydestä, lapsen matemaattisista valmiuksista sekä varhaiskasvatuksen pedagogisista asiakirjoista. Lisäksi hanke tarjoaa keinoja varhaiseen puuttumiseen ja ennaltaehkäisyyn hyödyntäen ajankohtaista tutkimusperustaista tietoa.
Hankkeen koulutusosiot:
1) Kuvista hyötyvät kaikki - visuaalisuus osana varhaiskasvatuksen arkea (5 op)
2) Motorisesti levottomat lapset (3 op)
3) Leikki ja kielenkehitys (4 op)
4) Matikkaa tutkien ja toimien (3 op)
5) Pedagoginen kirjoittaminen - Lapsen vasu (3 op)
Vaikuttavaa varhaiskasvatusta vuorohoidossa
Vuorohoidon tarve varhaiskasvatuksessa on lisääntynyt viime vuosina huomattavasti Lapin kunnissa mm. matkailun kasvaneiden työvoimatarpeiden myötä. Hankkeen avulla vastataan tästä aiheutuneeseen täydennyskoulutustarpeeseen tarjoamalla koulutusta vuorohoidon henkilöstölle. Hankkeen avulla vahvistetaan VASU:n mukaista tasa-arvoista ja pedagogisesti laadukasta varhaiskasvatusta. Pedagogisen osaamisen vahvistaminen tukee arjen toiminnan suunnittelua ja toteuttamista niin, että lapset ovat yhdenvertaisessa asemassa riippumatta varhaiskasvatuksessa toteutettavan hoidon ajankohdasta. Hankkeessa läpileikkaavana teemana on myös henkilöstön työhyvinvointi ja työssäjaksaminen. Osallistujat osallistuvat hankkeen kaikkiin koulutusosioihin.
Hankkeen koulutusosiot:
1) Käytäntöjä vuorohoidon hoitoon, kasvatukseen ja pedagogiikkaan (2 op)
2) Ammatillista toimijuutta mahdollistava ja hyvinvointia tukeva vuorohoitoarki (2 op)
3) Menetelmiä hyvinvoinnin tukemiseen varhaiskasvatuksen vuorohoidossa (2 op)
Puhtia pedagogiseen kehittämiseen ja ajan ilmiöiden huomioimiseen
VASU:n perusteiden päivitys kohdisti päiväkodeille monia pedagogisia ja toimintakulttuurin kehittämishaasteita. Uudet perusteet edellyttävät myös vastaamaan muuttuvan yhteiskunnan ja maailman mukanaan tuomiin muutoksiin. Hanke vastaa varhaiskasvatuksen henkilöstön tarpeeseen päivittää pedagogista osaamistaan ajankohtaisen tutkimusperustaisen tiedon avulla työtä ohjaavien asiakirjojen uudistuksiin ja ajankohtaisiin ilmiöihin liittyen. Hanke koostuu kolmesta koulutuksesta, joilla kehitetään henkilöstön osaamista arjen pedagogiikkaan, digiajan varhaiskasvatukseen sekä pedagogiseen johtamiseen liittyen.
Hankkeen koulutusosiot:
1) Arjen pedagogiikan kehittäminen varhaiskasvatuksessa (5 op)
2) Laaja-alainen TVT-osaaminen ja varhaiskasvatuksen pedagogiikka (3 op)
3) Moniammatillisen työyhteisön pedagoginen johtaminen varhaiskasvatuksessa (4 op)
Johtamisen ja opettajien ammatillisen osaamisen kehittäminen Lapissa
Hanke vastaa opettajien uranpituisen kehittymisen haasteeseen. Hankkeen koulutuksissa teemoja lähestytään sekä opettajien että rehtoreiden näkökulmasta, tavoitteena tukea opettajien ammatillista kehittymistä ja työhyvinvointia sekä laajemmin rehtorien esimiestyötä ja koulujen strategista kehittämistä. ArkTOP-hankkeessa luotu opettajan ammatillinen kehittymissuunnitelmamalli tarjoaa konkreettisen työkalun niin yksittäisen opettajan kuin kouluyhteisön osaamisen hallittuun johtamiseen. Kehittymissuunnitelman avulla jokaisella opettajalla on yhdenvertaiset mahdollisuudet reflektoida omaa osaamistaan ja siihen liittyviä kehittymistarpeitaan koulun strategian suuntaisesti. Hankkeen koulutusosiot tarjoavat johtamiseen sekä ammatilliseen kehittymiseen ajankohtaisia ja tutkimusperusteisia toimintamalleja, joiden avulla voidaan edistää myös yksilön ja yhteisön työhyvinvointia ja laadukasta työn toteuttamista.
Hankkeen koulutusosiot:
1) Johtamisen kehittäminen (4 op)
2) Rehtorit kouluyhteisön kehittämistyön promoottoreina (4 op)
3) Opettaja itsensä johtajana ja osaamisensa kehittäjänä (1 op)
4) Opettajan täydennyskouluttautuminen oman työnsä kontekstissa (5 op)
Sovittelu ja restoratiivinen toimintakulttuuri kasvatus- ja opetusyhteisössä; Kohti eheyttävän kohtaamisen kulttuuria (12 op)
Koulutuksen lähtökohtana on rakentaa kohtaamisen kulttuuria kaikkien yhteisön jäsenten turvallisuutta ja oikeutta osallisuuteen vahvistaen. Restoratiiviseen teoriaan pohjaavat käytännöt sekä sovittelu arjen konflikteissa ovat menettelyjä, joiden on tutkimuksin osoitettu tuovan merkittävää kulttuurista, sosiaalista ja tiedollista pääomaa opettajien ja oppilaiden yhteiseen arkeen ja vuorovaikutukseen. Syksyllä 2015 julkaistun Euroopan Komission rahoittaman ja eurooppalaiseen tutkimustyöhön perustuvan EU:n lapsiystävällisen ja restoratiivisen mallin mukaisesti koulutus implementoi lapsiystävällistä oikeutta, siihen liittyviä direktiivejä, suosituksia ja käytänteitä kouluyhteisöihin.
Hanke antaa teoreettiset lähtökohdat sekä käytännön menetelmiä kouluyhteisön työrauhan ja hyvinvoinnin edistämiseen. Lisäksi hanke tuottaa kouluyhteisöihin välitöntä sosiaalista osaamista vuorovaikutukseen ja arjen ristiriitojen selvittelyyn. Restoratiivisella lähestymistavalla opettajat vahvistavat myönteisesti osapuolten kyvykkyyttä ja asiantuntijuutta oman tilanteensa ratkaisussa ja henkilökohtaisessa vastuunotossa, mikä tuottaa voimaantumisen kokemusta leimaantumisen ja syrjäytymisen kokemuksen sijaan. Restoratiivisella lähestymistavalla kehitetään oppilaiden osallisuutta osana yhteisön turvallisuuden ja hyvinvoinnin suunnitelmien toteuttamisessa. Osallistujat osallistuvat hankkeen kaikkiin koulutusosioihin.
Hankkeen koulutusosiot:
1) Aloitusseminaari - Kohti kohtaamisen kulttuuria (2 op)
2) Työpajajakso I: Sovitteleva ja restoratiivinen työote kasvatustyössä (4 op)
3) Työpajajakso II: Restoratiivisen sovittelun sanoitus ja ohjaus (4 op)
4) Päätösseminaari (2 op)
|
|
|