Kohti vahvempaa ja profiloituneempaa korkeakoulukonsernia
Lapin yliopisto jatkoi vuonna 2017 valitsemallaan strategisella tiellä. Lapin yliopiston Strategia 2025:n mukaan yliopiston tehtävä on toimia ”pohjoisen puolesta maailmaa varten”. Yliopiston profiilina on arktisen ja pohjoisen muutoksen tutkimus. Lapin yliopiston tutkimus ja tutkimukseen perustuva opetus kohdistuvat pohjoisten alueiden yhteiskuntiin, ympäristöön sekä näiden vuorovaikutukseen.
Vuonna 2017 Lapin korkeakoulukonsernin sisäinen yhteistyö kehittyi voimakkaasti. Yliopisto on konsernirakenteessa ammattikorkeakoulun pääomistaja. Lapin korkeakoulukonserni yhdistää yliopiston arktisen ja pohjoisen muutoksen tutkimuksen sekä ammattikorkeakoulun arktisen olosuhdeosaamisen. Keskeisiksi Lapin korkeakoulukonsernin vahvuusaloiksi ovat nousseet arktinen kestävä kehitys, ympäristö ja luonnonvarat sekä pohjoisen yhteiskunnan muutos ja hyvinvointi. Konsernissa otetaan käyttöön yhteiset palvelut tulossopimuskaudella 2017–2020.
Lapin yliopisto on tehnyt merkittäviä investointeja LUC-konsernirakenteen kehittämiseen. Vuonna 2017 käynnistyi yliopiston harjoittelukoulun laajentaminen yhtenäiskouluksi. Matkailututkimuksen alueella Lapin yliopisto tavoittelee valtakunnallista tehtävää. Yliopiston arktinen tutkimus vahvistui sekä kansallisesti että kansainvälisesti Arktisen keskuksen ja tiedekuntien yhteistyönä osana Suomen puheenjohtajakautta Arktisessa neuvostossa 2017–2019. Kasvatustieteiden tiedekunnan arktisen opettajankoulutuksen temaattinen verkosto hyväksyttiin Suomen ensimmäiseksi UNESCOn UNITWIN-verkostoksi.
Lapin yliopisto on saanut Suomen Akatemian rahoitusta yliopistojen profiloitumiseen tarkoitetuilla PROFI-rahoituskierroksilla vuosina 2015–2017. Profiloitumisrahoitusta on suunnattu neljään teema-
alueeseen: arktiseen oikeuteen ja luonnonvaroihin, arktisiin alkuperäiskansoihin, arktiseen taiteeseen ja muotoiluun sekä syksyllä 2017 uutena profiloitumisalueena käynnistyneeseen arktiseen politiikkaan ja hallintoon.
Lapin yliopiston hallituksen ”Nyt on aika tehdä jotain!” -raportissa tutkintokoulutuksen tehostamiseksi korostettiin opiskelijalähtöisyyttä. Toimenpiteinä nostettiin esiin erityisesti verkko-opetuksen lisääminen, kesäopintotarjonnan lisääminen, tenttiakvaarion käytön laajentaminen, opintopistekertymän seuraaminen, palautteenannon tehostaminen ja yhteistyön lisääminen Lapin korkeakoulukonsernissa. Perustutkintokoulutuksessa maistereita valmistui 94 prosenttia tavoitteesta. Alempien tutkintojen osalta tavoite ylittyi yhdeksän prosenttia.