
Huomioimme ympäristövastuun
Lapin yliopisto on sitoutunut huomioimaan ympäristövastuunsa toiminnassaan. Tavoitteenamme on omalta osaltamme tukea ekologista kestävyyttä ja pienentää ympäristökuormitustamme. Tämän saavuttamiseksi olemme mukana WWF:n Green Office -verkostossa.
Yhdessä voimme vaikuttaa
Lapin yliopistossa opiskelee noin 4400 opiskelijaa ja 4800 aikuisopiskelijaa. Lisäksi työllistämme noin 600 henkilöä. Päivittäisestä toiminnastamme aiheutuu kuormitusta ympäristölle lähes huomaamatta. Vähentääksemme syntyviä ympäristövaikutuksia meidän kaikkien on tärkeä kiinnittää erityistä huomiota:
• energian- ja vedenkulutukseen
• syntyvän jätteen määrään sekä oikeanlaiseen lajitteluun ja kierrätykseen
• yliopistossa tehtäviin hankintoihin
• ympäristöystävällisten liikkumistapojen lisäämiseen
• omiin kulutustottumuksiin ja arkirutiineihin.
WWF Green Office
Green Office on WWF Suomen kehittämä käytännönläheinen ympäristöjärjestelmä toimistoille.
Toiminnan tavoitteena on pienentää askel kerrallaan omaa ekologista jalanjälkeä sekä vähentää hiilidioksidi- ja kasvihuonepäästöjä osallistuen näin ilmastonmuutoksen hillitsemiseen ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämiseen. Green Officen avulla voidaan saavuttaa monia YK:n kestävän kehityksen tavoitteita. Ympäristöjärjestelmä huomioi ekologisuuden lisäksi myös ihmisten hyvinvoinnin ja taloudelliset näkökulmat.
Suomen Green Office -verkostoon kuuluu yli 150 organisaatiota ja mukana on myös muita korkeakouluja. Löydä lisätietoja Green Officesta >
Pääkampuksella Green Office -merkki
Pääkampukselle on myönnetty Green Office -merkin käyttöoikeus 30.3.2017. Tämä tarkoittaa, että käytössämme on WWF:n määrittelemät kriteerit täyttävä ympäristöjärjestelmä.
Raportoimme kehityksestämme vuosittain WWF:lle. Lupa merkin käyttöön on uusittava kolmen vuoden välein, sillä toiminnassa on pyrittävä jatkuvaan parantamiseen.
Tulevaisuudessa ympäristöjärjestelmä on tarkoitus laajentaa koskemaan muitakin toimipisteitämme.
Pääkampuksen Green Office -toiminnan tueksi olemme laatineet Lapin yliopiston ympäristöohjelman vuosille 2017–2020. Päivitys tullaan tekemään kolmen vuoden välein.
Ohjelma sisältää ympäristöperiaatteet sekä tavoitteet ja käytännön toimenpiteet niiden saavuttamiseksi. Osa toimenpiteistä on sellaisia, joihin jokaisen yliopistolaisen on helppo osallistua omilla arjen valinnoillaan.
Toimenpiteet on jaettu yhdeksään kategoriaan, joita ovat:
1) toteutus ja koordinointi, 2) energia, 3) matkustaminen ja kuljetukset, 4) hankinnat, 5) ruoka, 6) jäte ja kierrätys, 7) vesi, 8) luonnon monimuotoisuus, 9) ihmiset.
Tutustu tarkemmin ympäristöohjelmaamme >
Ympäristökuormituksen vähentämiseen tähtäävä työmme kiteytyy näihin toimintaperiaatteisiin:
- Pyrimme ottamaan ympäristöasiat huomioon kaikessa toiminnassamme.
- Huomioimme opetuksessa ja tutkimuksessa arktisen ja pohjoisen toimintaympäristön sekä pyrimme saavuttamaan opetukselliset ja tutkimukselliset tavoitteet vähemmällä materiaalin ja energiankulutuksella.
- Tunnistamme toiminnoistamme aiheutuvat ympäristövaikutukset ja pyrimme vähentämään niitä heikentämättä työ- ja opiskeluolosuhteita.
- Kehitämme kampusympäristöä joustavakäyttöiseksi ja viihtyisäksi, missä on hyvä ja turvallinen opiskella, opettaa ja tutkia.
- Tiedotamme opiskelijoita ja henkilökuntaa ympäristöasioista sekä pyrimme lisäämään heidän ympäristötietouttaan ja motivaatiotaan tehdä ympäristöystävällisiä valintoja.
Ympäristötyön tavoitteet
Seuraamme ympäristöohjelmaan kirjattujen tavoitteiden toteutumista systemaattisesti. Tavoitteenamme on vähentää energian- ja vedenkulutusta sekä polttokelpoisen ja kaatopaikalle loppusijoitettavan jätteen määrää viidellä prosentilla vuoden 2016 tasosta vuoden 2019 loppuun mennessä.
Oheisesta kaaviosta näet pääkampuksen vuoden 2016 kulutuslukemat, joita käytämme vertailukohtana tulevien vuosien vähennystavoitteille.
Kulutustiedot helpottavat arvioimaan konkreettisesti saavuttamiamme tuloksia pääkampuksen ympäristökuormituksen pienentämiseksi. Toiminta perustuu jatkuvaan parantamiseen työ- ja opiskeluolosuhteita huonontamatta.
Tutustu ympäristöohjelman toimenpiteisiin, jotka tukevat tavoitteiden saavuttamista >

Lajittelematon jäte tarkoittaa polttokelpoista ja kaatopaikalle loppusijoitettavaa jätettä. Tämän määrää voidaan vähentää esimerkiksi lisäämällä jätteiden lajittelua sekä kiinnittämällä huomiota hankintojen elinkaareen.

Jäteopas
Pohditko, miten kampuksella syntyvä jäte pitäisi kierrättää? Yliopistomme omasta jäteoppaasta löydät lajitteluohjeet sekä tietoa pääkampuksen jätehuollosta ja -seurannasta. Perehdy jäteoppaaseemme >
TTK:n tilaopas
Taiteiden tiedekunnan erikoistiloissa on hyvä kiinnittää erityistä huomiota omiin työskentelytapoihin ympäristöystävällisen, terveen ja turvallisen toiminnan takaamiseksi. Tutustu TTK:n tilaoppaaseen >

Ympäristötoiminnan vuosikello
Vuosikellon askelmerkkien avulla pystyt helposti osallistumaan yliopistomme Green Office -työhön ja näin vaikuttamaan omalla panoksellasi ympäristökuormituksemme hillitsemiseen. Seuraa vuoden kulkua tästä >

Ympäristökysymyksiä lähestytään yliopistossamme sekä tieteen että taiteen kentällä. Tutkimuksessa korostuvat globaalit ympäristöhuolen teemat pohjoisessa toimintaympäristössä. Arktinen alue kokee erityisen voimakkaasti esimerkiksi ilmaston lämpenemisen vaikutukset.
Arktinen keskus toteuttaa monitieteistä tutkimusta pohjoisten ja arktisten alueiden ihmisten ja ympäristön välisestä vuorovaikutussuhteesta. Luonnon-, yhteiskunta- ja oikeustieteisiin nojaavaa tutkimusta tehdään esimerkiksi ilmastonmuutokseen, kestävään kehitykseen, vastuulliseen päätöksentekoon, ympäristövaikutuksen arviointiin sekä ympäristönmuutosten vaikutuksesta ihmisyhteisöihin liittyvissä kysymyksissä.
Yliopistossamme myös useat eri oppiaineet ja opintokokonaisuudet käsittelevät erilaisia ympäristöteemoja.
Yhteiskuntatieteiden tiedekunta:
Kasvatustieteiden tiedekunta:
Taiteiden tiedekunta:
Oikeustieteiden tiedekunta:
Tohtoriohjelma:
Täydennyskoulutus:
Edellä mainittujen esimerkkien lisäksi teemoja voidaan käsitellä myös muissa opintokokonaisuuksissa.
Herääkö sinulla kysyttävää yliopistomme ympäristötoiminnasta? Haluatko jakaa kehitysideoitasi tai parhaimpia ympäristövinkkejäsi yliopistoyhteisöllemme?
Voit lähestyä meitä helposti alapuolella näkyvän lomakkeen välityksellä. Vastaamme mahdollisimman pian yhteystietonsa jättäneiden viesteihin.
Voit myös liittyä mukaan GO-vapaaehtoiseksi kirjoittamalla yhteystietojesi lisäksi kommenttikenttään kiinnostuksestasi osallistua yliopistomme ympäristötyöhön. Vapaaehtoisena pääset ideoimaan ja järjestämään tempauksia kampuksella.
Green Office -yhteyshenkilö
Hanne Alajoutsijärvi
Toimitilasuunnittelija
Kiinteistö- ja hankintapalvelut
040 484 4070
greenoffice[at]ulapland.fi
Green Office -tiimi
Lapin yliopiston ympäristötoimintaa edistää Green Office -tiimi, johon kuuluu henkilökuntaa, opiskelijoita sekä kampuksen palveluntuottajien ja kiinteistönomistajan edustajia. Yhteistyö mahdollistaa erilaisten näkökulmien huomioimisen toiminnan kehittämisessä.
Green Office -tiimiläinen toimii lähiyhteyshenkilönä, jonka kautta voit esittää kysymyksiä, välittää kehitysehdotuksia ja aloitteita sekä kuulla tietoa toiminnastamme. Voit olla meihin yhteydessä myös ylläolevan palautelomakkeen välityksellä.
|
|
|