Opetushallituksen rahoittamaa, osallistujille maksutonta täydennyskoulutusta perusopetukselle.
Koulutuksen tavoitteena on tukea opettajan ja oppilaiden hyvinvointia tarjoamalla osallistujille luovia ja kehollisia menetelmiä erilaisten teemojen (tunnetaidot, kiusaamisen ehkäisy, psykologinen turvallisuus, hyvinvointi) käsittelyyn ja ryhmänhallinnan tunteen lisäämiseen. Lisäksi tavoitteena on tarjota ratkaisukeskeisiä menetelmiä oppilaiden ja työssä ilmenevien haasteiden kohtaamiseen. Koulutus tarjoaa erityisesti näitä hyvinvointia tukevia menetelmiä sovellettavaksi omassa opetuksessa, mutta myös opettajalle itselleen keinoja palautua kuormittavasta työstä sekä saada vertais- ja asiantuntijatukea koulutuksen ajan.
Koulutuksen sisältö ja aikataulu:
Koulutus koostuu kolmesta toisiaan tukevasta koulutusosiosta. Koulutuksen sisällöt on jaettu kolmeen osioon: Keholliset menetelmät voimavarana koulun arjessa 3op, Luovat menetelmät tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamisessa 3op sekä Ratkaisukeskeinen opettajuus 2op. Ensimmäinen osuus Keholliset menetelmät voimavarana koulun arjessa 3op on jo järjestetty. Koulutusosiot toteutetaan valtakunnallisesti verkko-opetuksena.
Luovat menetelmät tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamisessa (3op)
Osiossa perehdytään luoviin menetelmiin oppilaiden tunne- ja vuorovaikutustaitojen vahvistamiseen, osallisuuden sekä hyvinvoinnin lisäämiseen luovien, taidelähtöisten menetelmien keinoin. Osio sisältää soveltavan kuvataiteen, mediakasvatuksen sekä draamakasvatuksen menetelmiä. Osio tarjoaa välineitä vahvuuksien tunnistamiseen ja itsetunnon vahvistamiseen, mitkä ovat sovellettavissa oman ja oppilaiden hyvinvoinnin tueksi.
- Taiteen ja kulttuurin hyvinvointi vaikutuksiin tutustuminen
- Kuvataide luovan ilmaisun tukena helppoja materiaaleja hyödyntäen
- Oman ja oppilaiden minäkuvan, itsetunnon, yhteistyötaitojen ja mediataitojen vahvistaminen videonteon avulla
- Videoeditoinnin ja videoanimaation perusteet, kuten kuvien yhdistäminen, tekstin ja musiikin lisääminen helppojen sovellusten avulla (iMovie, VN videoeditor, Stop Motion Studio)
- Draamakasvatus pedagogisena menetelmänä
- Vahvuuksien puu - vahvuuksien tunnistaminen draamallisen eläytymisen kautta
- Tarinat ja kertomukset draamakasvatuksessa sekä ryhmän vuorovaikutus
Aikataulu:
- Ke 27.8.2025 klo 13-16
- Ke 10.9.2025 klo 13-16
- Ti 23.9.2025 klo 13-16
- Ti 7.10.2025 klo 13-16
- To 30.10.2025 klo 13-16
- To 13.11.2025 klo 13-16
Kouluttajina toimivat:
- Niina Oinas (TaM) on soveltavan ja osallistavan taiteen asiantuntija ja kulttuurihyvinvoinnin teemoihin perehtynyt väitöskirjatutkija Lapin yliopistolta.
- Mervi Maatela (KM, LO, mediakasvattaja ja videokouluttaja). Mervin erityisosaamista on lasten ja nuorten videomaailma, hän toimii Tubecon-tuottajanana sekä kouluttaa niin opettajia kun oppilaitakin videoiden teosta.
- Sirkku Lähdesmäki (KT, LO, yliopistonlehtori ja draamakasvattaja). Sirkku on toteuttanut draamakasvatusta luokanopettajana sekä toiminut ilmaisukasvatuksen opettajana luokanopettajien aikuiskoulutuksessa.
Ratkaisukeskeinen opettajuus (2op)
Osiossa tarjotaan osallistujille ratkaisukeskeisiä menetelmiä ryhmän työrauhan rakentamiseen, psykologisen turvallisuuden luomiseen sekä hyvinvoinnin vahvistamiseen. Ratkaisukeskeiset menetelmät tukevat osallistujien kykyä keskittyä käytettävissä oleviin voimavaroihin, ongelmien ja haasteiden sijasta, mikä tukee haastavien tilanteiden hallintaa ryhmässä. Osiossa perehdytään ratkaisukeskeisten menetelmien teoriatietoon sekä käytännön harjoituksiin, joita osallistujat voivat soveltaa omansa sekä lasten ja nuorten hyvinvoinnin edistämiseen.
Aikataulu:
- Ke 14.1.2026 klo 13-16
- Ke 21.1.2026 klo 13-16
- To 5.2.2026 klo 13-16
- To 12.2.2026 klo 13-16
Kouluttajina toimivat:
Hannamaija Rauhala on psykologi, ratkaisukeskeinen psykoterapeutti, Asahi- ja TRE-ohjaaja ja hänellä on EMDR-, kliinisen hypnoterapian ja kognitiivisen lyhytterapian pätevyydet.
Kirsi Pöykkö on (KM) työnohjaaja-valmentaja, mentoriopettaja sekä neuropsykiatrinen valmentaja.
Kohderyhmä:
Perusopetuksen opetus- ja ohjaushenkilöstö.
Kustannukset:
Koulutus on opetushallituksen kustantamaa opettajien täydennyskoulutusta ja opetuksen sekä materiaalien osalta maksutonta.
Ilmoittautuminen:
Voit ilmoittautua koulutuksen toiseen ja kolmanteen osioon tämän ilmoittautumislomakkeen kautta.
Peruutusehdot:
Huomioithan, että ilmoittautuminen on sitova. Mahdollisista perumisista tulee ilmoittaa sähköpostilla (sanni.jalonen@ulapland.fi) koulutuksen koordinaattorille. Estyneen tilalle voidaan vaihtaa toinen henkilö.
Lisätiedot:
Suunnittelija Sanni Jalonen | 040 489 4821 | sanni.jalonen@ulapland.fi
Hanke on Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen ja Lapin yliopiston Koulutus- ja kehittämispalveluiden yhteistyöhanke. Hanketta rahoittaa Opetushallitus.
Kokkolan yliopistokeskus Chydeniuksen yhteyshenkilö:
Suunnittelija Anette Skog, p.040 7476 378, anette.m.skog@jyu.fi