Kuva: Ellen Maarit Juuso.
World Indigenous Tourism Alliance (WINTA), Saamelaiskäräjät ja Lapin yliopisto järjestävät toukokuussa Euroopan alkuperäiskansamatkailukonferenssi EITC 2025:n. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun konferenssi järjestetään Euroopassa. Osallistua voi paikan päällä ja etänä.
Järjestelyitä koordinoiva Lapin yliopiston yliopistonlehtori
Monika Lüthje kertoo, että paikan päälle odotetaan yhteensä noin 200 osallistujaa, joista suuri osa tulee Saamenmaalta. Lühtje rohkaisee kaikkia aiheesta kiinnostuneita osallistumaan.
– Konferenssi tarjoaa erinomaisen tilaisuuden saada uusia näkökulmia vastuulliseen, eettisesti kestävään matkailuliiketoimintaan, vaihtaa kokemuksia ja verkostoitua kansainvälisesti, Lüthje kertoo.
Tiistaina 20.5. järjestettävän tutkimussymposiumin aiheena on matkailu ja alkuperäiskansojen kulttuuriperintö. Pääpuhujana on Lapin yliopiston tutkijatohtori Áile Aikio. Päivän muissa puheenvuoroissa perehdytään Saamenmaan ohella Australian, Alaskan ja Kanadan tilanteisiin. Päivän aikana järjestettävissä saamenkäsitöitä esittelevissä työpajoissa voi valmistaa vyön tai sisnanyörisen avainnauhan. Päivän päättää Máhtut-hankkeen järjestämä saamelainen ruoanvalmistustyöpaja, jonka vetävät keittiömestari Heikki Nikula ja perinneruoan taitaja Maarit Länsmann.
Keskiviikkona 21.5. ja torstaina 22.5. konferenssissa käsitellään eettisesti kestävän alkuperäiskansamatkailun käytäntöjä. Tarkempana aiheena ovat matkailussa hyödynnettävät sertifikaatit, kestävä matkailu ja alkuperäiskansamatkailun myynti ja markkinointi. Keskiviikon pääpuhuja, elokuvaohjaaja Suvi West pohtii, miten vastuullisuus ja luvan pyytäminen kuuluvat hänen työhönsä ja miten ne voisivat olla osa vastuullista matkailua. Keskiviikkona esitellään myös Saamelaiskäräjien laatima, uusi sertifikaatti Suomessa toimiville vastuullisille ja eettisesti kestäville saamelaisille matkailuyrityksille. Lisäksi kuullaan kokemuksia Kanadassa käytössä olevasta Original Original -sertifikaatista.
Torstaina puhujavieraina ovat muun muassa John Barrett ja Frank Antoine. Barrett on maorimatkailun edelläkävijä ja WINTA:n johtoneuvoston jäsen ja kertoo, mitä kestävyys tarkoittaa hänen perheyritykselleen Uudessa-Seelannissa. WINTA:n puheenjohtaja, matkailuyrittäjä Frank Antoine puolestaan käsittelee alkuperäiskansaista markkinointia. Muissa päivän puheenvuoroissa syvennytään matkailun kehittämiseen Saamelaismuseo Siidassa ja Grönlannissa sekä tutustutaan Destination Original Indigenous Tourism:in (DO-IT), uuteen globaaliin alkuperäiskansamatkailun markkinointiorganisaatioon. Päivän lopuksi Máhtut-hanke järjestää paikallisille matkailuyrittäjille keittiömestari Heikki Nikula vetämän saamelaisen ruoanvalmistustyöpajan.
Ilmoittaudu mukaan
Etäosallistujille ei ole ilmoittautumismaksua. Paikan päällä osallistuvilta peritään osallistumismaksu kattamaan ruokakustannukset. Paikan päällä osallistuvat vastaavat itse myös matka- ja majoituskuluistaan.
Ilmoittautuminen konferenssiin tapahtuu täältä
https://matkailu.samediggi.fi/eitc-2025/#ilmoittautuminen.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on myöntänyt erityisavustuksen konferenssin järjestämistä varten. Kestävä alkuperäiskansamatkailu Pohjoismaiden arktisilla alueilla -hanke on kutsunut konferenssiin vieraiksi alkuperäiskansamatkailuyrittäjiä Grönlannista, Norjasta ja Ruotsista. Hanke vahvistaa kestävän alkuperäiskansamatkailun kehittämistä Pohjoismaiden arktisilla alueilla verkostoitumisen ja yhteistyön avulla ja tuottaa konferenssista kaikille avoimen raportin. Hanketta rahoittaa Pohjoismaiden Ministerineuvoston arktisen yhteistyön ohjelma.
Lisätiedot
EITC 2025 verkkosivut:
https://matkailu.samediggi.fi/eitc-2025
Monika Lüthje, Lapin yliopisto
040 484 4198
monika.luthje(at)ulapland.fi