Uutiset 2023
Elokuvan nuoret tekijät ryhmäkuvassa värikkääksi maalattua taustaa vasten.
Dokumenttielokuvan työryhmän muodostivat toimittaja Johannes Roviomaa ja RARE Media. Elokuvan päähenkilöt ovat Lapin yliopiston Arktisen keskuksen tutkijoita. Kuva: Veeti Hietikko.

Dokumenttielokuva Dear Arctic näyttää, miksi arktinen tutkimus on elintärkeää

17.8.2023

Dokumenttielokuva seuraa arktisen alueen tutkijoita ja syventyy Lapin yliopiston Arktisen keskuksen työhön.

– Yhä useamman pitäisi tietää, mitä arktisella alueella tapahtuu ja miksi maailman mielenkiinnon on kohdistuttava arktiseen, toteaa Vilma Rimpelä, yksi Dear Arctic -elokuvan tuottajista ja ohjaajista.

Samoilla linjoilla on elokuvan käsikirjoittaja ja Arktisen keskuksen vieraileva tutkija Johannes Roviomaa.

– Juuri nyt on kohdistettava katse ja kiinnostus maapallon vintille, ja etsittävä vastauksia mahdottomilta tuntuviin kysymyksiin. 

Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on jäädyttänyt arktisen yhteistyön Venäjälle, jonka rajojen sisällä on valtaosa arktisesta alueesta. Suomalaiset arktiset antropologit ylläpitävät silti yhteyksiä paikallisiin yhteisöihin, sillä kriittisen tärkeän tutkimustyön on jatkuttava. Dear Arctic -elokuvan ensimmäisessä osiossa syvennytään tutkija Florian Stammlerin ja Aytalina Ivanovan työhön arktisen antropologian parissa Siperiassa poronhoitajien ja kalastajien mailla.

Grönlannin mannerjäätikköä kutsutaan maapallon sydämeksi, jonka syke on jäätikön sulamisen myötä muuttunut yhä epätasaisemmaksi. Tutkijat John Moore ja Ilona Mettiäinen työskentelevät Grisco-hankkeessa, jonka tavoitteena on rakentaa Grönlannin jäätikön lähistölle merenalaisia verhoja, jotka hidastavat lämpimän meriveden pääsyä jäätikön luokse.

Parhaimmillaan hanke voisi hidastaa jäätikön sulamista ja merenpinnan nousua, joka taas vähentäisi ilmastopakolaisuutta tulevaisuudessa. Ilmastonmuokkauksen ympärillä on kuitenkin paljon kriittistä keskustelua ja elokuvassa tutkijat pohtivat hankkeen tulevaisuutta ja miten rahoittaa tärkeää tutkimustyötään.

– Asiat eivät ole huonommin kuin ne ovat ennen olleet. Meidän katseemme ovat vain kohdistuneet näihin ongelmiin ensimmäistä kertaa, toteaa tutkija Marjo Lindroth

Lindroth työskentelee yhdessä kollega Heidi Sinevaara-Niskasen kanssa kriittisen arktisen tutkimuksen parissa. Dear Arctic -elokuvan lopussa syvennytään siihen, miten valta on vaikuttanut siihen, mitä asioita halutaan tutkia ja minne arktisen tutkimuksen pitäisi kohdistaa katseensa tulevaisuudessa.

Tamperelaisten RARE Median ja toimittaja Johannes Roviomaan Dear Arctic -dokumenttielokuva on työryhmän ensimmäinen pitkä elokuva. Työryhmä tulee elokuva-alan ulkopuolelta ja lisää dokumentin kautta etenkin nuoren yleisön tietoisuutta arktisesta.

– Tuotannon yksi tavoitteista on tuottaa nuorille helposti lähestyttävää sisältöä. Olemme todella iloisia, että pääsimme Koulukinon sisällöksi, joka vie meitä entistä lähemmäksi kohdeyleisöämme, sanoo Orna Ben Lulu, elokuvan yksi tuottajista.

Syksyn 2023 Dear Arctic -näytökset:

31.8. // Helsinki // Ennakkonäytös, Artic Momentum -tapahtuma, Kino Orion, klo 22
14.9. // Rovaniemi // Ensi-ilta, Kulttuuritalo Wiljami, klo 18
14.9. // Helsinki // R&A -elokuvafestivaalin erikoisohjelma, Puistokatu 2kr, klo 18
20.9. // Tampere // Tullikamarin Klubi, klo 19
13.11. // Rovaniemi // Rovaniemi Arctic Spirit -konferenssi TBA

17.8. DearArctic-6.jpg
Dokumentti seuraa tutkijoiden työtä  muun muassa Rovaniemellä ja Islanissa.


Lisätietoja:

Tuottaja, Orna Ben Lulu, orna(at)raremedia.fi, 0445595259

Markku Heikkilä, Tiedeviestinnän päällikkö, Lapin yliopiston Arktinen keskus, markku.heikkila(at)ulapland.fi, 040 484 4300