Uutiset 2023
Elsa-Hakkinen_Mustikka_550px.jpg
Elsa Häkkinen: yksityiskohta teoksesta Mustikka. 2023. Kierrätystekstiili ja -lanka, paljetti. Galleria Lyhdyssä avautuu Elsa Häkkisen ja Tiina Lappalaisen yhteisnäyttely.

Helmi-maaliskuun vaihteen näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

17.2.2023

Vuoden 2023 kolmas ja tarjonnaltaan erittäin runsas näyttelykattaus avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa. Esille tulee kaikkiaan kahdeksan uutta näyttelyä. Näyttelyiden avajaisia vietetään maanantaina 20. helmikuuta klo 18–19.30. Lämpimästi tervetuloa!

Galleria Seinässä nähdään Tanja Valtan ja Maikki Rantalan suunnittelemia kuosimaisia rakennusten julkisivuratkaisuja esittelevä yhteisnäyttely. Galleria Hämärään tulee esille Elisa Korhosen pohjoisen vaaramaisemista inspiraationsa saaneita abstrakteja akvarellimaalauksia.

Galleria Kilossa avautuu muoviroskien uusiokäytön mahdollisuuksia kuvataideopetuksessa tarkasteleva Hanna Postman näyttely. Galleria Lyhdyssä nähdään ekspressiivisestä taideterapiasta ammentavia Elsa Häkkisen ja Tiina Lappalaisen teoksia.

Galleria Kajoon tulee esille kokeellisen grafiikan kurssin opiskelijoiden yhteisnäyttely, jonka teoksissa kipuillaan irti monelle taiteilijalle turhankin tutusta kontrollin tarpeesta. Galleria Kopiossa nähdään Rosa Kansalan uusmaterialismista ammentavia keramiikkatöitä.

Galleria Kellarissa avautuu kuvataidekasvatuksen opiskelijoiden piirtämiä suosikkihahmoja esittelevä tribuutti- ja fanitaidenäyttely. Lisäksi F-talon opiskelutila F-Hubissa nähdään kasvivärjäystä, virkkausta ja mindfulnessia yhdisteleviä Raisa Tahkon teoksia.

Näyttelyt ovat esillä 16. maaliskuuta asti.




Galleria Seinä

Maikki Rantala ja Tanja Valta:
Kuviokaupunki
21.2.–16.3.2023
Avajaiset maanantaina 20.2.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kuviokaupunki_Rantala_Valta_web1.jpg
Yksityiskohtia Kuviokaupunki-projektin pienoismalleista ja koepaloista. 2022.
Pienoismallien koko 60 cm x 120 cm ja koepalojen koko 25 cm x 30 cm.
Kuva: Tanja Valta


Kuviokaupunki on jo pari vuotta käynnissä ollut kuosisuunnittelija Tanja Valtan ja julkisen tilan taiteen suunnittelijan Maikki Rantalan yhteisprojekti. Rantala opiskelee Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa Taiteen asiantuntija -maisteriohjelmassa.

Kuviokaupunki-projektissa luodaan uusia, kuosimaisia, varioivia ja rakennusprojektien raameihin soveltuvia laadukkaita taiteen ratkaisuja, joille työryhmän jäsenet katsovat olevan tarvetta Suomessa. Projektin avulla tuodaan kentälle uusia, enemmän taiteilija- ja taidelähtöisiä huolellisesti suunniteltuja toteutuksia uudis- ja korjausrakentamisen yhteyteen.

Liian usein rakennuksiamme koristetaan kuvapankkikuvamaisilla, mekaanisesti toistuvilla, silmissä vilisevillä ja valokuvista suoraan rasteroiduilla julkisivuelementeillä. Tämä on väittämä, jota työryhmä projektissaan tutkii kriittisesti ja haastaa luomalla konkreettisia, toteutuskelpoisia vaihtoehtoja. Kuviokaupunki-projektin tavoitteena on inhimillisempi ja esteettisempi julkinen tila edullisilla, rakentamiseen integroiduilla ratkaisuilla, jotka ovat suomalaista, laadukasta taideteollisuutta.

Projektin ideaa havainnollistetaan näyttelyyn tuoduilla laserleikatuilla pienoismalleilla ja koepaloilla eri mittakaavoissa. Pienoismalleissa merkittävänä elementtinä on myös aidon tuntuinen pintastruktuuri, joka kuvaa todellisia rakennustekniikoita.

Lisätietoja:
Maikki Rantala, maikki.rantala(at)gmail.com
Tanja Valta, tanja.valta(at)gmail.com



Galleria Hämärä

Elisa Korhonen:
Outoja pilviä Pirunvaaralla
21.2.–16.3.2023
Avajaiset maanantaina 20.2.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Elisa-Korhonen_web1_.jpg
Elisa Korhonen: Räntää sataa Vimpelinvaaralla. 2022. Akvarelli paperille, 56 x 77 cm.


Taiteiden tiedekunnan Galleria Hämärässä erilaiset vaarat muotoutuvat epämääräisen abstrakteiksi kuviksi. Elisa Korhosen värikkäät akvarellit liikkuvat abstraktin muodon, ajatuksen ja konkreettisen maiseman välissä.

Korhosen kokeilut akvarellien parissa ovat tuottaneet erilaisia valumia ja väripintoja paperille, kuvaten vaaroja erilaisissa merkityksissä. Pitkään Helsingissä asunut Korhonen hakee inspiraationsa paitsi kotoisasta Vaara-Kainuusta, myös Rovaniemen vaaroilta. Ikävä korpimaisemiin ja vaaroille sai Korhosen muuttamaan Lappiin ja toteuttamaan elinikäistä haavettaan taiteen opiskelemisesta.

Outoja pilviä Pirunvaaralla -näyttelyyn kootut vaarat ovat mielenmaisemia, ennemmin tarinoita paperilla kuin esittäviä maisemakuvia. Veden ja värin yhdistelmät muodostavat kuviota, joista voi löytyä yllätyksiä. Töissä voi näkyä tekijän kiinnostus katutaiteeseen, mutta niistä voi myös löytää tutuille vaaramaisemille. Akvarellien korjaamattomuus ja nopeatempoisuus ovat ominainen tekniikka Korhoselle, joka on tehnyt kuvataidetta eri tekniikoilla koko elämänsä. Työt ovat syntyneet loppuvuodesta 2022 ja alkuvuoden 2023 aikana graafisen suunnittelun opiskelun ohella.

Lisätietoja:
Elisa Korhonen, eliskorh(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Hanna Postma:
Roskista taiteeksi
21.2.–16.3.2023
Avajaiset maanantaina 20.2.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Hanna-Postma_web1.jpg
Kuva: Hanna Postma


Roskista taiteeksi -näyttelyssä on esillä Hanna Postman pro gradu- tutkielman taiteelliseen osioon lukeutuvia teoksia. Tutkielmassaan hän on selvittänyt, kuinka kotitaloudessa syntyviä muoviroskia voisi hyödyntää taiteen tekemisen materiaalina kuvataideopetuksessa.

– Meillä kaikilla on mielikuvamme kierrätystaiteesta. Olemme kaikki joskus askarrelleet jotain vessapaperirullasta tai uusiokäyttäneet sanomalehtiä, mutta kuinka moni on rakentanut kuvitteellisen koneen muoviroskista tai kerännyt omat ja ystävien take away-rasiat hyödyntääkseen niitä muotokuvateoksiin? En ole keksinyt pyörää uudelleen, sillä lukuisat kuvataiteilijat ovat jo vuosia hyödyntäneet teoksissaan jätemuovia, Hanna Postma kertoo.

Omassa pro gradu- tutkielmassaan ja sen taiteellisessa osiossa Postma esittää erilaisia vaihtoehtoja muoviroskien uusiokäytölle. Näyttely pyrkii herättämään katsojan huomaamaan muoviroskien monipuoliset hyödyntämismahdollisuudet. Roska on roska, mutta voisiko sen elämä jatkua tai olla jotenkin merkityksellisempi?

Lisätietoja:
Hanna Postma, hpostma(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Elsa Häkkinen ja Tiina Lappalainen:
Tuntuu kuin...
21.2.–16.3.2023
Avajaiset maanantaina 20.2.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi


Elsa_Hakkinen_rannalla_web.jpg
Elsa Häkkinen: Rannalla. 2023. Keramiikka, kynsilakka, 4 x 7 cm. Kuva: Elsa Häkkinen


Elsa Häkkistä ja Tiina Lappalaista yhdistävät juuret vahvasti pohjoisessa. He ovat opiskelleet ekspressiivistä taideterapiaa ja soveltavaa taidetta. Lappalaiselle näyttely on ensimmäinen, Häkkisen teoksia on aiemmin nähty muun muassa Art Ii Biennaalissa, Galleria Värinässä sekä Ars Nartae – Tunturi-Lapin kuvataideviikoilla.

Tuntuu kuin
-teoksissa tutkitaan, etsitään ja löydetään omaa tietä taiteilijuuteen maailmasta, jossa aistit ovat avoinna, kaikki tunteet ovat samanarvoisia, ja jossa leikki kuuluu myös aikuisten elämään. Taide, suhde maailmaan, itseen ja omaan taiteilijuuteen saa tuntua yhtä aikaa kiehtovalta ja vaikealta.

Näyttely pohjautuu Soveltava taide ja kestävä kehitys -kurssilla ideoituun ja koettuun aistikävelyyn, jossa annetaan muillekin kuin tietoisuuttamme usein hallitsevalle näköaistille mahdollisuus välittää ja värittää tietoa ympäristöstämme, itsestämme ja suhteestamme tähän maailmaan. Taide kuuluu kaikille, uskovat taiteilijat, ja kutsuvat kaikkia tutustumaan etsimisen ja löytämisen installaatioihin.

Lisätietoja:
Elsa Häkkinen, elhakkin(at)ulapland.fi
Tiina Lappalainen, tailappa(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Äh! – kokeellisen grafiikan kollektiivinen taidenäyttely
21.2.–16.3.2023
Avajaiset maanantaina 20.2.2023 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Ah_kokeellinen_grafiikka_web2.jpg
Linolaatan kaiverrusta.


Rakastatko nyhjäämistä? Onko suuri intohimosi yksityiskohdat? Oletko kontrollifriikki? Äh, niin mekin. Kokeellinen grafiikka pelastaa sinut puristavalta kontrollin tarpeelta ja tekee sinusta inhimillisen yksilön.

Alkukeväästä 2023 kokeellisen grafiikan pajan opiskelijat pääsivät tutustumaan siihen, miltä tuntuu, kun lopputulokseen ei voi loppuun asti vaikuttaa. Aluksi se oli kauhistuttavaa, mutta lopulta hyvinkin palkitsevaa – työskentelyä, jota ei malttaisi millään lopettaa.


Ah_kokeellinen_grafiikka_web1.jpg
Linotyö vedostettuna mustalle syväpainopaperille.


Kokeellisen grafiikan kurssilla tutustuttiin carborundum-, linoleikkaus- ja frottaasitekniikoihin. Lähestymistapa oli henkilökohtainen: jokainen taideopiskelija muun muassa kuvitti suomenkielisen biisin ja teki omakuvan. Kurssin aikana opittiin, että sattuma voi olla siunaus.

Näyttelyyn teoksia ovat tehneet Emma Häyrynen, Katariina Kulhua, Inka Mikkonen, Hymy Orava, Kaisa-Mari Pokela, Tuomas Raappana, Emma Rahja, Ilona Ravattinen, Susanna Tiainen, Marja Uusitalo, Venla Valmu ja Roope Venäläinen.

Lisätietoja:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen, leila.lipiainen(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Rosa Kansala:
Riskirakenteita
21.2.–16.3.2023
Avajaiset maanantaina 20.2.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Rosa-Kansala_web_.jpg
Rosa Kansala: yksityiskohta teoksesta Hajamieli.


Rosa Kansala tavoittelee pro gradu -tutkielmassaan ymmärrystä savityöskentelyn aikana heräävistä kokemuksista ja tarkastelee niitä uusmaterialistisesta näkökulmasta. Riskirakenteita-näyttely esittelee tutkielman taiteellista osiota, joka on sekä osa tutkielman aineistoa että muun aineiston analyysikeino. Muuta aineistoa ovat muun muassa puolistrukturoidut teemahaastattelut, jotka Kansala toteutti pitämiensä keramiikkakurssin ja -työpajan aikana. Taiteellisen työskentelynsä aikana Kansala vertaili haastatteluissa ilmenneitä kokemuksia omiinsa.

Veistoksia tehdessään Kansala on tunnustellut kolmiulotteisen työskentelyn kehollisuutta, prosessin aikana herääviä tunnetiloja ja uusmaterialistisen ajattelun suhdetta omiin havaintoihinsa. Uusmaterialismi on teoreettinen suuntaus, jonka mukaan teoksen muotoutuminen tapahtuu tekijän ja materiaalin välisessä vuorovaikutuksessa, jossa kumpikin osapuoli on aktiivinen toimija. Kullakin materiaalilla on omat erityispiirteensä ja luonteensa. Näyttelyn nimi kuvastaa sitä, kuinka herkkä materiaali savi on. Jos sitä ei kohtele oikein, se kieltäytyy yhteistyöstä. Taiteellisen työskentelyn aikana Kansala on tietoisesti kokeillut, kuinka lähelle materiaalin äärirajoja voi päästä ilman, että rakenteet murtuvat tai luhistuvat.

Uusmaterialistiselle ajattelulle on tyypillistä hahmottaa materiaalisuutta rytmisyytenä tai pienenä värähtelynä materian ja sen kokijan välillä. Tästä inspiroituneena veistoksissa toistuu rytminen pinta, jonka variaatio on muodostunut tekijän intention, materiaalin ja olosuhteiden yhteisvaikutuksesta. Kansala toivoo myös näyttelyn olevan kehollinen kokemus, joten yksityiskohdat on sijoitettu veistosten sisälle. Ne nähdäkseen on kurkoteltava katsomaan pintaan muotoilluista aukoista. Tervetuloa tirkistelemään!

Lisätietoja:
Rosa Kansala, rkansala(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

KUVOT 20 esittää:
Blorbo
21.2.–16.3.2023
Avajaiset maanantaina 20.2.2023 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Blorbo_web1.jpg
Annika Tolvanen: Eraserhead. 2022. Linoleikkaus.


Blorbo on tribuuttinäyttely suosikkihahmoille ja fanitaiteen juhlaa. Kaikki me olemme joskus tuhertaneet suosikkihahmojamme vihkojen nurkkiin. Rohkeimmat meistä ovat jopa ottaneet itsellemme tärkeät hahmot muusiksi kuvataiteen tunneilla. Otamme tässä näyttelyssä vielä yhden rohkean askeleen ja tuomme nämä meille rakkaat hahmot Galleria Kellariin.

Blorbo on nimitys suosikkihahmolle, joka elää aivoissa maksamatta vuokraa, joka on varsinkin viimevuosina tullut tutuksi ihmisten kielenkäytössä, ainakin internetin puolella. Tämä näyttely juhlistaa kaikkia blorbojamme, olivat ne suosikkeja lapsuudesta, tai uudempia tuttavuuksia. Tulkaa mukaan karkeloimaan!

Lisätietoja:
Annika Tolvanen, atolvane(at)ulapland.fi
Kuutti Terävä, rterava(at)ulapland.fi



Opiskelutila F-Hub

Raisa Tahko:
Meditatiiviset jäljet
21.2.–16.3.2023
Avajaiset maanantaina 20.2.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Raisa-Tahko_web.jpg
Raisa Tahko: yksityiskohta teoksesta Avarruksia. 2023. Virkkaus, villalanka, kasvivärinä avokado ja punasipuli.


Raisa Tahkon näyttely kutsuu mukaansa tutkimaan meditatiivisia jälkiä, jotka ovat koettavissa erilaisin aistillisin, esteettisin ja materiaalisin keinoin. Teokset on virkattu kasvivärjätystä 70–100-prosenttisesta villalangasta, jonka väriaineiden lähteet Tahko on kerännyt viime syksyn aikana lähiluonnosta ja omista bioroskista.

– Olen työskentelyssäni soveltanut virkkaukseen mindfulness-menetelmää, jossa keskeistä on keskittyä omaan läsnäoloon. Teoksia tehdessäni oli huomionarvoista, kuinka kädet ottivat päävastuun tekemisestä vapauttaen ajattelulle runsaasti tilaa, Tahko kertoo.

Näyttely pohjautuu Tahkon pro gradu -tutkielmaan, jonka tutkimusmenetelmänä hän on käyttänyt taideperustaista tutkimusta. Tutkielmassaan hän tutkii mindfulnessin ja virkkauksen yhdistämisen potentiaalia ympäristökysymysten tarkasteluun.

– Elämme antroposeenista, ihmiskeskeistä aikakautta, jossa ihminen näkee luonnon lähinnä resurssina. Kehittelen tutkimuksessani lähtökohtia uudenlaiselle tietämisen käytänteelle, jossa pyrkimyksenä on purkaa ihmisen ja luonnon välistä arvohierarkiaa, Tahko kuvailee.

– Olen lähestynyt tätä tavoitetta virkkauksen kautta, johon liittämällä mindfulnessin olen pyrkinyt tunnustelemaan ekologisen kriisin näyttäytymistä omassa elinpiirissäni tunnistamalla yhteyksiä lajien yhteen kietoutuneisuuteen, sekä pohtimaan niitä keinoja, joilla laajentaa huolenpidon piiriäni ympäristöön.

Ilmastonmuutos on tunnustettu ihmiskunnan suurimmaksi haasteeksi, joka kuitenkin näyttäytyy monille abstraktina ilmiönä. Tutkimuksen taiteenmuodoksi valikoitunut, hyvinvointia ja keskittymistä edistävä virkkaus onkin perusteltua pyrittäessä avaamaan reittejä vaikeidenkin asioiden, kuten ilmastoahdistuksen, käsittelyyn.

Taustalla tutkimuslähtökohdan valikoitumiseen vaikutti myös taiteilijan oma luontosuhde sekä vakava suhtautuminen ilmastonmuutokseen jo vuosien ajalta. Nämä tekijät ovat toimineet käänteentekevänä motivaationa lähteä etsimään tietoa ja vaikuttamismahdollisuuksia kuvataidekasvatuksesta käsin.

Lisätietoja:
Raisa Tahko, raisa.eden(at)gmail.com


LY / TTK / LP