Uutiset 2024
North_meets_South_550px.jpg
Ote Satu Miettisen ja Heidi Pietarisen teoksesta vuodelta 2023. Teos nähdään Galleria Seinässä avautuvassa North meets South -valokuvanäyttelyssä.

Helmikuun alun näyttelyt taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

24.1.2024

Kahdeksan uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantaina 29. tammikuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin!

Galleria Seinään tulee esille Satu Miettisen, Heidi Pietarisen, Ella Björnin, Taina Kontion, Maria Caleyn, Michelle Van Wykin ja Reetta Kuparin valokuvanäyttely, jonka paikan tekemistä performatiivisin keinoin käsittelevissä teoksissa pohjoinen ja eteläinen kohtaavat toisensa. Galleria Hämärässä nähdään Elizabeth Azcuy Sanchezin nykyajan ja menneisyyden tekniikoita yhdisteleviä valokuvateoksia, joissa tarkastellaan esteettisesti kauniilla tavoilla niin huonoja muistoja, traagisisia kokemuksia kuin mielenterveyteenkin liittyviä asioita.

Galleria Kilossa avautuu Marika Korkeasaaren näyttely, jossa on esillä Dungeons & Dragons -roolipelin korttipakasta inspiraationsa saaneita kivisiä korttitauluja sekä interaktiivinen onnen peli, joka saattaa muuttaa pelaajansa kohtalon. Galleria Lyhdyssä nähdään Sirpa Satulehdon sekatekniikalla sekä tekstiilitaiteen keinoin toteuttamia teoksia, jotka toimivat muodonantoina henkilökohtaiselle surutyölle.

Galleria Kajoon tulee esille Linda Wendeliuksen muovituotteiden käyttöä ja kierrätystä tarkastelevia valokuvateoksia esittelevä näyttely, joka on toteutettu osana EU-rahoitteista PlastLIFE-projektia. Galleria Kopiossa avautuu Lapin yliopiston sekä espanjalaisen Zaragozan yliopiston taiteiden tiedekuntien opiskelijoiden keskinäistä kirjeenvaihtoa tarkasteleva, postdoc-tutkija Rubén Marín johtamaan projektiin kytkeytyvä näyttelykokonaisuus.

Galleria Kellariin tulee nähtäville Jonna Nikkarisen väririkkaita, eri vuodenaikoja ja niiden erityispiirteitä kuvaavia akryyli- ja öljyvärimaalauksia. Lisäksi F- ja E-talojen välisessä Galleria Yhdyskäytävässä avautuu valokuvauksen sivuaineopiskelijoiden metsäaiheinen yhteisnäyttely, jonka teokset on toteutettu analogisen valokuvauksen moninaisia menetelmiä kokeillen sekä myös digivalokuvauksen keinoja hyödyntäen.

F-talon gallerioiden näyttelyt ovat esillä 15. helmikuuta asti ja Galleria Yhdyskäytävän näyttely koko helmikuun ajan. Tervetuloa tutustumaan!



Galleria Seinä

Satu Miettinen, Heidi Pietarinen, Ella Björn, Taina Kontio,
Maria Caley, Michelle Van Wyk ja Reetta Kupari
North meets South
30.1.–15.2.2024
Avajaiset maanantaina 29.1. klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


North_meets_South_web2.jpg
Satu Miettinen, Ella Björn ja Heidi Pietarinen: North meets South, 2023.


North meets South -valokuvanäyttelyn teemana on paikan tekeminen (placemaking) ja yhteyden luominen paikkaan performatiivisin keinoin. Pohjoinen ja eteläinen kohtaavat näyttelyn kuvissa. Valokuvat ja niihin liittyvät videot on kuvattu Trollholmsundissa ja Fierranjohkalla Saamenmaalla, Vennivaaralla Rovaniemellä ja Daan Viljoen -luonnonpuistossa Namibiassa. Kuviin tuo oman kerroksensa poronverellä maalatut kankaat.

Valokuviin upotettu lisätty todellisuus toimii kävijän omalla puhelimella ja ladatulla mobiilisovelluksella. Lisätty todellisuus tuo valokuviin uudenlaista syvyyttä korostaen liikettä ja tunnetta valokuvien taustalla lisäten paikan kokemusta.

Näyttely toteutetaan osana Business Finlandin rahoittamaa Empathy Business -hanketta, jonka tavoitteena on tunnistaa ja testata digitaalisia ratkaisuja palvelumuotoilussa ja prototypoinnissa luovia menetelmiä hyödyntäen. Paikantekemistä ja taiteellisia menetelmiä hyödynnetään tuotteistamisessa.

Näyttely on syntynyt performatiivista paikan tekemistä, valo- ja videokuvausta, biotaidetta ja uutta teknologiaa hyödyntäen.

Lisätietoja:
Satu Miettinen, satu.miettinen(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Elizabeth Azcuy Sanchez:
Oh, the Tragedy!
30.1.–15.2.2024
Avajaiset maanantaina 29.1. klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Elisabeth-Azcuy-Sanches_web.jpg
Elizabeth Azcuy Sanchez: Nimetön. 2024. Digitaalinen valokuva, analoginen vedostaminen pimiössä, 30 x 40 cm.


– Tämä valokuvanäyttely kertoo minun elämäni huonoista muistoista, traagisista kokemuksista ja mielenterveydestä. Kuvissa kerron lelujen avulla tarinaa lapsuudestani tähän hetkeen asti. Tutkin elämäni aikana esiintyviä ilmiöitä kuten feminiinisyyttä, seksuaalisuutta, kulttuurista identiteettiä, syömis- ja ahdistushäiriötä ja monia muita asioita, jotka ovat muovanneet minusta tämänhetkisen henkilön, kertoo Elizabeth Azcuy Sanchez teoksistaan ja näyttelystään.

– Vaikka teokset perustuvat vakavaan ja hämärään aiheeseen, pyrin luomaan esteettisesti kauniita valokuvia. Valitsin tämän aiheen, koska se on henkilökohtainen, mutta koskee samalla myös monia muita opiskelijoita ja nuoria aikuisia.

Näyttelyn teokset on toteutettu digitaalista valokuvausta, syanotypiaa ja analogista vedostamista hyödyntäen. Sanchez haluaa yhdistää työskentelyssään nykyajan ja menneisyyden tekniikoita sekä korostaa valokuvauksen monipuolisia työskentelytapoja. Kuvat on otettu digitaalisella kameralla, mutta ne on vedostettu pimiössä.

Kuvien editointivaiheessa hän on hyödyntänyt myös tekoälyä, joka on mullistanut taiteen alaa sekä herättänyt paljo kritiikkiä ja ristiriitaisia mielipiteitä taiteilijoiden keskuudessa. Tekoäly on hieno työkalu, mutta siltä puuttuvat tunteet, kokemukset, henkilökohtaiset mielipiteet ja eräänlainen irrationaalisuus. Taiteen merkitys on herättää ihmisessä tunteita ja haastaa heidän ymmärtämään tai tutkimaan omia pään sisäisiä ajatuksia.

– Koen, että nykyajan maailmassa korostetaan liikaa loogisuutta, rationaalisuutta, faktoja ja objektiivisuutta. Samalla unohdetaan, että ihminen on hyvin emotionaalinen ja epälooginen olento, täynnä tunteita, mielikuvitusta sekä subjektiivisia tulkintoja. Haluan, että tässä näyttelyssä katsoja unohtaisi säännöt, objektiivisuuden ja oikeiden vastausten etsimisen ja keskittyisi pelkästään omiin tunteisiin, Sanchez toteaa.

Lisätietoja:
Elizabeth Azcuy Sanchez, eazcuysa(at)ulapland.fi



Galleria Kilo

Marika Korkeasaari:
Kiviset kortit
30.1.–15.2.2024
Avajaiset maanantaina 29.1. klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Marika-Korkeasaari_Rogue_web.jpg
Marika Korkeasaari: Rogue. 2023. Toteutettuna kolmella eri tekniikalla (tussit, digitaalinen piirros ja plastinen).


Helmikuun alussa Galleria Kilossa on mahdollista kokeilla onneaan Kiviset kortit -näyttelyssä. Näyttelyssä on esillä Marika Korkeasaaren plastisen sommittelun itsenäisessä työpajassa toteuttamat kiviset kortit sekä interaktiivinen onnen peli, joka saattaa muuttaa pelaajansa kohtalon. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että se muuttuisi parempaan päin.

Korkeasaaren ensimmäinen näyttely on saanut inspiraationsa Dungeons & Dragons -roolipelissä esiintyvästä Deck of many things -korttipakasta. Korttipakasta löytyy useita erilaisia versioita ja visuaalisia tulkintoja. Viimeisen vuoden ajan Korkeasaari on suunnitellut, kehittänyt ja toteuttanut omia tulkintojaan korttipakan 22 kortista. Inspiraationa jokaiselle kortille on toiminut kyseisen kortin nimi sekä kortista tehdyt aikaisemmat tulkinnat.

– Alun perin tarkoitukseni oli tehdä kortit, jotka voisin lahjoittaa pelaajilleni, mutta lopulta projekti kehittyi fyysisistä korteista kivisiin tauluihin. Korttien suunnittelutyö alkoi syksyllä 2022 ja toteutin korteista kiviversiot itsenäisellä plastisen sommittelun kurssilla kesällä 2023, Korkeasaari kertoo.

Näyttelyssä esillä ovat itse kiviset kortit sekä korttipakka, josta nostamalla näyttelyn kävijä pääsee näkemään kuinka kortti heihin vaikuttaisi. Jokaisella kortilla on oma vaikutuksensa pelissä. Kortti voi tuoda pelaajalle rahaa, kokemuspisteitä, älykkyyttä tai jopa kolme toivetta. Pakan seassa on myös ikäviä kortteja, jotka voivat vangita, vahingoittaa tai jopa pakottaa pelaajan kohtaamaan kuoleman.


Lisätietoja:
Marika Korkeasaari, mkorkeas(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Sirpa Satulehto:
Kiss my Sky
30.1.–15.2.2024
Avajaiset maanantaina 29.1. klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Sirpa-Satulehto_Birth_web.jpg
Sirpa Satulehto: Birth. 2023. Tekstiilitaide.


And as I slur my hands begin to speak for me
They build these forms from dreams where I’m glad to say I’m free


Sirpa Satulehdon ensimmäinen yksityisnäyttely Kiss my Sky tutkii muodonantoa surutyölle, kun arjen tunnekokemukset ylittänyttä, mielen uudelleen järjestäytymistä käsitellään käsien kautta sanojen ehdyttyä. Teokset pohjaavat kokemuksiin sanattomuuden kokemuksesta, unelmoinnin uudelleen syntymän ihmeeseen.


Sirpa-Satulehto_Sky-high_web.jpg
Sirpa Satulehto: Wedding/Sky High. 2023. Tekstiilitaide.


Lisätietoja:
Sirpa Satulehto, silehto(at)ulapland.fi
Instagram: @sirpa.satulehto



Galleria Kajo

Kurkistus
– valokuvanäyttely
30.1.–15.2.2024
Avajaiset maanantaina 29.1. klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kurkistus_web1.jpg
Linda Wendelius: Studiokuva muoviteollisuuden aikaansaannoksista


Kurkistus sujauttaa kameran roska-astioiden reunoille ja tarkastelee, millaisia asioita muovinkeräysastioihin on kertynyt. Kurkistus tapahtuu myös studiossa, jossa valo muotoilee ja tarkastelee yksittäisiä muoviteollisuuden aikaansaannoksia, joita kotiin arjessa kertyy.


Kurkistus_web2.jpg
Linda Wendelius: Roska-astioiden reunoilla


Näyttelyssä tuodaan esiin myös ihmisten ajatuksia muovituotteiden käytöstä ja kierrättämisestä käyttäjätutkimuksista poimittujen sitaattien muodossa. Tule Galleria Kajoon pohtimaan, mikä on oma suhteesi muoviin ja miten koet sen kierrättämisen.

Näyttelyn valokuvateokset on kuvannut Linda Wendelius. Näyttely on osa EU-rahoitteista PlastLIFE-projektia.

Lisätietoja:
Jonna Häkkilä, jonna.hakkila(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Videokirjeenvaihdot Lappi-Teruel
– videokirjeenvaihto Euroopan harvaan asuttujen alueiden välillä
30.1.–15.2.2024
Avajaiset maanantaina 29.1. klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kirjeenvaihtoa_SuviAutio_web.jpg
Kuva: Suvi Autio


Videokirjeenvaihdot Lappi-Teruel -näyttely koostuu 28 opiskelijan kirjeenvaihdosta. Opiskelijat ovat Lapin yliopistosta sekä Zaragozan yliopiston taiteiden tiedekunnasta. Kirjeenvaihto on osa projektia, jota johtaa espanjalainen taiteilija ja tutkija Rubén Marín. Kirjeenvaihto alkoi työpajoilla, jotka pidettiin tiedekunnissa syyskuussa ja lokakuussa 2023.

Näyttely tuo yhteen kirjeenmuodossa olevat teokset, joita yhdistää maantieteellisesti kaukainen sijainti sekä halu jakaa ideoita ja ajatuksia. Videokirjeissään opiskelijat jakavat niin henkilökohtaisia ja läheisiä aiheita kuin poliittisia ja sosiaalisia aiheita, jotka koskettavat meitä kaikkia.

Lisäksi kirjeenvaihdosta nousevat esiin toisenlainen teemat ja kysymykset, jotka koskevat näillä alueilla asuvia, kuten yksinäisyys, luontosuhde, infrastruktuurin puute, turismi ja ekologinen muutos. Kirjeenvaihdoista nousee esiin myös kokoelma vaihtoehtoisia ideoita siitä, miten kuvitella näiden alueiden mahdollisia tulevaisuuden toimia, muutosta ja vastarintaa.

Näyttely on osa taiteilija, elokuvaaja ja postdoc-tutkija Rubén Marínin johtamaa projektia Videokirjeenvaihdot (Lappi-Teruel), videokirjeenvaihto Euroopan harvaan asuttujen alueiden välillä -projektia, jonka ovat mahdollistaneet yliopisto-opettajat Suvi Autio Lapin yliopistosta sekä Bia Santos Zaragozan yliopistosta.

Lisätietoja:
Suvi Autio, suvi.autio(at)ulapland.fi



Galleria Kellari

Jonna Nikkarinen:
Vuodenaikoja
30.1.–15.2.2024
Avajaiset maanantaina 29.1. klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Jonna-Nikkarinen_web2.jpg
Jonna Nikkarinen: Laventeli. 2022–2024. Akryyli mdf-levylle, 140 x 95 cm.


Näyttelyssä on esillä väririkkaita maalauksia luonnosta, joissa on tunnistettavissa eri vuodenaikoja ja niiden erityispiirteitä. Näyttelyn vanhimmat teokset ovat saaneet alkunsa koronavuonna 2020 uudelleen heränneen maalausinspiraation tuloksena, ja viimeisin teos on valmistunut tänä keväänä. Maalaukset on pääosin toteutettu akryylimaaleilla, mutta yksittäisiin teoksiin on käytetty sekaisin akryyli- ja öljymaaleja.

Jonna Nikkarinen on pian valmistuva luokan- ja kuvataiteen opettaja. Hänen väreiltään runsaiden maalausten aiheeksi valikoituu useimmin luonto jossain muodossa.


Jonna-NIkkarinen_web1.jpg
Jonna Nikkarinen: Lapin ensimmäinen kevätpäivä. 2021. Akryyli kankaalle, 53,5 x 64,5 cm.


– Pidän maalauksessa erityisesti siitä, kun usean yrityksen ja kerrostamisen jälkeen värit ja pinta näyttävät vihdoin siltä, kuin haluan niiden näyttävän. On silti myönnettävä, että kun sävyä sekoittaessa huomaa sen olevan kerralla oikein, on sekin tunne erityisen mukava, Nikkarinen kertoo taiteellisesta työskentelystään.

– Maalaus on minulle tapa rentoutua ja nollata. Haen usein vaikutteita ja inspiraatiota luonnon lisäksi sosiaalisesta mediasta. Luonto on itsessään merkinnyt minulle aina rauhaa ja tyyneyttä, minkä uskon välittävän myös maalauksistani.

Lisätietoja:
Jonna Nikkarinen, jonikkar(at)ulapland.fi
Instagram: @jonnamariart



Galleria Yhdyskäytävä

13 katsetta metsään
– Visuaalisen ilmaisun menetelmiä I -kurssin yhteisnäyttely
30.1.–29.2.2024
Avajaiset maanantaina 29.1. klo 18–19.30

F- ja E-talon välinen yhdyskäytävä, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


13katsetta_Veera_Kotkavuori_Kutsu_web.jpg
Veera Kotkavuori: Kutsu. 2023. Hopeagelatiinivedos.


Minne katseesi sinua kuljettaa, kun menet metsään? Minkä puuston, oksan tai kannon valitset? 13 katsetta metsään -valokuvanäyttely kertoo kuvin tarinaa kolmestatoista katseesta, jotka kulkevat metsissä kiinnostavia hetkiä etsien. Tarinaa avartavat näyttelyn isot kuvatulosteet, kun aiheet laajenevat valokuvaportfolioista laajemmin ympäristöön.

13 katsetta metsään
on myös valokuvauksen sivuaineen Visuaalisen ilmaisun menetelmiä I -kurssin yhteisnäyttely. Kurssin teemoja ovat olleet ympäristö ja monokromaattisuus. Kurssilla on painotettu analogisen kuvauksen menetelmiä samoin kuin sivuttu digitaalisen kuvauksen perusteita. Aikaa on tullut vietettyä tuntikausia pimiössä sekä metsässä ja muissa ympäristöissä.


13katsetta_Rilla_Talvio_nimeton_web.jpg
Rilla Talvio: Nimetön. 2024. Hopeagelatiinivedos.


Kurssitehtäviä oli paljon, ja niiden kautta on opittu monipuolisesti pimiötyöskentelystä. Kurssilla on opeteltu havainnoimaan ympäristön sävyjä mustavalkoisesta perspektiivistä ja leikkimään sävyeroilla. Värit ovat olleet mukana digitaalisessa tehtävässä sekä indigo- ja seepiasävytysten ja orgaanisten värjäysten muodossa. Kurssilla opeteltiin osittaista kehittämistä, solarisaatiota sekä fotogrammien tekoa. Opintojaksolla pohdittiin, miten kuvata tunnetta, visualisoida rytmiä ja keskustella kuvilla toisten valokuvaajien kanssa. Lisäksi kurssilla tutkittiin erilaisia lähestymistapoja ympäristön kuvaamiseen – minimalismia ja maisemaromantiikkaa.

Näyttelyn teema, 13 katsetta metsään, muodostui kurssin aikana, kun kaikki osallistujat olivat jo aloittaneet kuvaamisen. Jokaisella kurssille osallistuneella on oma suhde ympäristöön sekä katse, joka ohjaa sitä, mitä kuvauksen kohteeksi valikoituu. Intuitio, joka kertoo, milloin painaa laukaisinta.

Näyttelyyn osallistuvat opiskelijat Kirsi Eskelinen, Laura Hotakainen, Laura Karjalainen, Marianne Kostet, Veera Kotkavuori, Amos Kuusimäki, Lotta Laitila, Konsta Nevala, Taru Ojala, Iris Orava, Rilla Talvio, Venja Vitikka ja Luna Vääräniemi.

Lisätietoja:
Anu Jormalainen, anu.jormalainen(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP