Vaihtokokemuksia yliopistostamme
Tomas Bata_kengät.jpg

Jenni Seulanto, vaihto-opiskelijana Tšekissä

31.10.2018

Jenni Seulanto on matkustellut paljon, mutta halusi kokea ulkomailla asumisen ja opiskelun ja siksi päätti lähteä vaihtoon. Vaihtokohteeksi valikoitui Tšekin Tomas Bata University in Zlín, jossa hän pääsi opiskelemaan kenkien tekoa ja suunnittelua.

Kuka olet, mitä opiskelet ja mihin lähdit vaihtoon?

Olen Jenni Seulanto ja opiskelen vaatesuunnittelua Lapin yliopistossa. Viime lukukauden opiskelin kenkäsuunnittelua Tomas Bata University in Zlínissä, Tsekissä Zlínin opiskelijakaupungissa. 

 

Miksi päätit lähteä vaihtoon?

Matkustelen paljon, mutta halusin kokea, millaista on asua ja opiskella ulkomailla. Vaihto-opiskelu loi minulle mahdollisuuden tähän. Päädyin lähtemään Tšekkiin, sillä professorini suositteli sitä minulle ja vaihtokohteen opintotarjonta vaikutti mielenkiintoiselta. Myös se, että Tomas Bata University in Zlín on yksi parhaimmista kenkien teon ja kenkäsuunnittelun opetuspaikoista vaikutti positiivisesti päätökseeni.

 

Kohtasitko haasteita vaihdon aikana – hyviä tai pahoja? Miten selvisit niistä?

Ainoat haasteet, joita kohtasin, liittyivät opetuksen aikataulutukseen: mm. ensimmäisillä viikoilla opettajat eivät ilmaantuneet paikalle ja meille vaihtareille ei ilmoitettu tuntien peruutuksista tai aikataulumuutoksista. Emme myöskään tällöin päässeet rakennukseen, jossa meillä oli opetusta, sillä muutoksista johtuen tämän rakennuksen sisäänpääsyavainta ei ollut meidän korteissa. Kävimme juttelemassa kohdeyliopiston kv-toimistossa, jonka jälkeen asiat alkoivat sujua. Lisäksi minua eniten opettanut opettaja tuli ja meni miten itse halusi. Näin ollen opiskelu oli todella itsenäistä eikä opettajalta saanut oikein apua. Onneksi paikalliset opiskelijat olivat erittäin innokkaita auttamaan meitä vaihto-opiskelijoita niin tavaroiden ja materiaalien hankinnassa kuin perusasioiden opetuksessa.

Muuten vaihtoni aikana ei ollut haasteita, kaikki sujui pääpiirteittäin mallikkaasti. Vaihtokavereilta kuulin heidän muutamista ongelmista, esimerkiksi jotkin opettajat vaativat tenteissä sanatarkkoja lainauksia opettajan tekstistä. Myös yksi ongelma, johon jotkut vaihtarit törmäsivät oli se, etteivät he olleet asuntolaan kirjautuessa kertoneet tai ottaneet kuvia kaikista pienistä ”virheistä” kuten seinässä oleva läiskä tai maalin puuttuminen. Kun he sitten kirjautuivat ulos, he joutuivat maksamaan kaikista pienistä ”virheistä”, joita eivät olleet edes tehneet.


Miten kuvaisit eroja Suomen ja Tšekin (kulttuurin, opiskelun, elämän...) välillä?

 
Omasta mielestäni ei ollut huomattavia eroja. Tšekkiläiset eivät juuri puhu muita kieliä kuin tšekkiä (paitsi pääkaupungissa) tai ainakin ovat hieman epävarmoja, kuten me suomalaisetkin. Mutta tšekkiläiset ovat erittäin avuliaita ja yrittävät aina auttaa, vaikka samaa kieltä ei olekaan. Tähän ongelmaan yliopisto kuitenkin tarjosi tšekin kielen opetusta koko vaihdon ajan, niin vasta-alkajille kuin jo hieman edistyneemmille. Koulussa ruokakulttuuri ei mielestäni eronnut ollenkaan. Zlínissä oli myös opiskelijahintainen ruoka kanttiinissa kuten meilläkin. Ruoka ei eronnut mielestäni suomalaisesta kouluruuasta. Kanttiinissa oli monia eri vaihtoehtoja joka päivä. Annoksesta riippuen ruuan hinta oli noin 2-4 euroa. Lisäksi meidän työpajasta löytyi jääkaappi ja mikro omille eväille, sillä rakennus oli kaksi kilometriä kanttiinista eikä kaikki ehtineet käydä kanttiinissa syömässä. Koulussa oli myös joka rakennuksessa välipala-automaatteja. Vapaa-ajalla eron huomasi, sillä monet kävivät paljon ulkona syömässä. Jos mieli tehdä ruokaa itse, se oli melko erilaista kuin kotona Suomessa; meillä on paljon valmisruokia, kun taas Tšekissä kaikki piti tehdä kutakuinkin alusta asti itse. Matkustaminen oli paljon edullisempaa kuin Suomessa ja tiedot paikallisliikenteestä löytyi helposti. Liput juniin ja kaukoliikenteen busseihin sai kätevästi ostettua netistä ja näytettyä puhelimesta.  

 

Miltä tuntui sopeutua vieraaseen opiskeluympäristöön?

Ensiksi tuntui hassulta, että koulun eri tiedekuntien rakennukset olivat ympäri kaupunkia ja piti oppia rakennuksien ja luokkien koodit, jotta löysi oikeaan paikkaan. Opin omat opiskelupaikat kuitenkin nopeasti. Tuntui aluksi järjettömältä, että tunteja per kurssi oli vain kerran viikossa tai kahdessa. Tästä syystä kurssit kestivät koko lukukauden ja opiskelu tahti oli erittäin hidasta. Viimeinen vaihtokuukausi oli tenttien lukuun tai projektien tekoon suunnattu kuukausi, jonka aikana ei ollut opetusta lainkaan. Kuukauden jälkeen olivat projektien presentaatiot tai kurssien tenttipäivät.

 

Saitko paljon uusia ystäviä?

Sain vaihdon aikana paljon uusia ystäviä, muutaman suomalaisen ja loput monista eri maista. Muihin vaihto-opiskelijoihin tutustumista auttoi erityisesti Buddy system Zlín, jota paikalliset opiskelijat pyörittivät. Buddy system Zlín järjesti kaikille vaihto-opiskelijoille erinäisiä tapahtumia ja aktiviteetteja. Asuntoloissa tutustui hyvin muihin vaihto-opiskelijoihin, koska meidät oli jaettu pääasiassa kahteen asuntolaan. Paikallisiin tutustuin pääasiallisesti koulussa.

 

Saitko riittävästi tukea sekä kotiyliopiston että kohdeyliopiston puolelta?

Sain mielestäni tarvitsemani tuen sekä kotiyliopistolta että kohdeyliopistolta. Jo ennen vaihdon alkamista kohdeyliopisto infosi tärkeistä asioista, joita tulee huomioida vaihtoa ennen ja vaihdon aikana, kuten viisumien hankkiminen, mikäli sellaisen tarvitsee, paikallisen pankkitilin hankkiminen, asuntolaan hakeminen, buddy system Zlín järjestelmään kirjautuminen yms. Oli kysymys tai pulma mikä tahansa, sitä pystyi kysymään omalta buddylta tai Buddy systeemistä. Jokaiselle vaihto-opiskelijalle oli nimetty buddy, jolta opiskelija pystyi kysymään mitä vain. Buddyn tehtäviin kuului myös opastataa minut asuntolaani kaupunkiin saapuessani. Kohdeyliopiston puolesta järjestettiin infotilaisuus, jossa kerrottiin kattavasti yliopistoon ja opiskeluun liittyviä asioita, saimme myös pienen ”kirjasen” jossa oli infoa yliopistosta, kaupungista sekä tšekin kielestä.

 

Jos joku haluaisi lähteä vaihtoon Zlíniin/Tšekkiin, mitä kertoisit hänelle?

Mikäli kurssitarjonta on sinusta mielenkiintoinen, kannattaa ehdottomasti lähteä Zlíniin vaihtoon. Vaihdosta tulee epäilemättä elämäsi paras kokemus!

Jos päätät lähteä vaihtoon Zlíniin, koulun lähettämässä ja antamassa infossa on hyvin kerrottu kaikki, mitään ei juuri jää epäselväksi. Kannattaa hakeutua koulun asuntolaan, heti kun saa vaihtopäätöksen vahvistettua. Niihin on helppo päästä, kunhan hakee paikkaa ajoissa. Kannattaa myös liittyä Buddy system Zlíniin, saat sen kautta buddyn, joka ohjaa sinut alkuun uudessa maassa elämisessä ja opiskelussa. Järjestö järjestää myös paljon matkoja ja toimintaa, jossa on mukana kaikki vaihto-opiskelijat. Itse olin Slovakiassa Tatra Vuorilla ja Puolassa Krakovassa; Suolakaivoksessa ja Auschwitzissa. Kannattaa siis lähteä kaikkiin tapahtumiin joihin sinulla on mahdollista päästä.  Jos tykkäät matkustelusta, Zlín on hyvä paikka opiskella, koska kurssit kestävät koko lukukauden yleensä vapaapäiviä on jonkin verran, joten aikaa matkailuun löytyy ja lähimaihin matkustaminen ei kestä kauaa niin parin päivän matkat onnistuvat helposti. Zlínistä löytyy myös paljon erilaisia liikuntaharrastusmahdollisuuksia, koulullakin on oma urheiluhalli ja kuntosali.

Suositteletko vaihto-opiskelua? Miksi?

Suosittelen ehdottomasti kaikille vähääkään vaihdosta kiinnostuneille lähtemään vaihtoon! Vaihdosta saa uudenlaista näkökulmaa opiskeluun, tapaa erilaisia ihmisiä ja tutustuu hieman erilaisiin kulttuureihin eri ihmisten kautta. Vaihdossa tulee varmasti opittua vaihtomaan kieltä ja uusien ystävien kautta myös muita kieliä.