Kuvata-projektikuva_550x367px.jpg
Kuva: emartdesign.fi

Kuvataiteilijoiden työ muuttuu: Lapin yliopisto mukana koulutushankeen toteuttajana

15.4.2024

Kuvataiteilijoiden sosiaalistaloudellinen asema on heikko, ja taiteilijan työ on usein projektimuotoista. Teknologinen kehitys vaatii kuvataiteilijoilta uudistumiskykyä, sillä kuvataiteen uudenlaiset digitaaliset alustat ja tekoäly edellyttävät taiteilijoilta projektinhallinta- ja digitaitoja. Tampereen ammattikorkeakoulun, Lapin yliopiston ja Globe Art Point -yhdistyksen toteuttama Kuvataiteilijan uusi työ- ja ansaintakenttä (KUVATA) -hanke vastaa uudenlaisiin osaamistarpeisiin.

Kuvataidealalle tarvitaan kestäviä ratkaisuja, uutta, yhteiskunnan tarpeisiin vastaavaa tietoa sekä uudenlaisia malleja koulutukseen. KUVATA-hankkeessa kuvataiteentekijöille luodaan tiedon ja koulutuksen avulla yhdenvertaiset mahdollisuudet toimia nykyajan kehittyvässä maailmassa. Hankkeen päätoteuttaja on Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK).

– Pyrimme lisäämään kuvataiteilijoiden työn arvostusta ja mahdollisuuksia parempaan toimeentuloon uudistamalla työkenttää. Erityisesti digitaalisuus, tekoäly ja virtuaalisten esitystilojen hyödyntäminen luovat uudenlaisia mahdollisuuksia taideteosten markkinointiin, levitykseen ja kuvataiteilijan ansaintaan, kertoo projektipäällikkö Fanny Niemi-Junkola TAMKista.

Kuvataiteilijoille tarjotaan koulutusta ja uusia toimintatapoja monesta näkökulmasta

Hankkeessa tuotetaan kuvataiteilijoille kohdennettua koulutusta, kuten webinaareja ja oppimateriaaleja. Lapin yliopiston taiteiden tiedekunta tuottaa hankkeessa muun muassa kuvataidealan kestävään kehitykseen, vastuullisuuteen ja antirasismiin liittyvää koulutusta. Apulaisprofessori Maria Huhmarniemi kuvailee hanketta innostavaksi:

– Hankesuunnitelman laatijat ovat taustaltaan taiteen ammattilaisia, ja heillä on hyvä käsitys osaamistarpeista kuvataiteen kentällä. Koulutuskokonaisuus tulee auttamaan kuvataiteilijoita heidän työssään muuttuvassa yhteiskunnassa. On todella hienoa avata yhteistyö Tampereen ammattikorkeakoulun ja Globe Art Pointin kanssa.

Globe Art Point tuottaa koulutukseen sisältöä muun muassa taiteen kentän toimintaan liittyvästä yhdenvertaisuudesta, monimuotoisuudesta ja eettisyydestä, tekijänoikeuskysymyksiä unohtamatta. Toiminnanjohtaja Jaana Simula korostaa hankkeen ajankohtaisuutta:

– Uudet työkalut ja uusi ajattelu – sitä tarvitsemme juuri nyt todella vauhdikkaasti muuttuvassa maailmassa. Tarjoamme osallistujille turvallisen ympäristön tutkia tulevaa ja ottaa haltuun uudet toimintatavat. Yhteistyö Tampereen ammattikorkeakoulun ja Lapin yliopiston kanssa on avannut Globe Art Pointille mahdollisuuden toimia ESR+-rahoitteisessa hankkeessa, ja se on loistava oppimisen paikka.

Hämeen ELY-keskus on myöntänyt Euroopan unionin osarahoituksen Kuvataiteilijan uusi työ- ja ansaintakenttä -hankkeelle ESR+ -ohjelmasta. Hanke tekee yhteistyötä Taiteen edistämiskeskuksen Luova verkko -koordinaatiohankkeen kanssa. Taiteen edistämiskeskus tukee luovan alan ja kulttuurialan innovaatio-osaamisen teemasta rahoitettuja ESR+ -hankkeita.

Lisätietoja:

Kuvata-hankeen kotisivu
Hanketietoja Lapin yliopiston sivuilla

Tampereen ammattikorkeakoulu (TAMK):
Fanny Niemi-Junkola, projektipäällikkö
fanny.niemi-junkola (at) tuni.fi, p. 050 356 2803

Lapin yliopisto:
Maria Huhmarniemi
maria.huhmarniemi (at) ulapland.fi, p. 040 763 9948

Globe Art Point ry:
Jaana Simula
jaana.simula (at) globeartpoint.fi, p. 040 545 5859