Lapin yliopisto kilpailee kansainvälisestä tutkimusrahoituksesta muiden yliopistojen ja tutkimuslaitosten kanssa. Tutkimusrahoituksen hankintaa on jo noin viiden vuoden ajan tukenut yliopiston oma tutkimuspalvelut-yksikkö, jonka toimintakauden aikana ulkopuolisen tutkimusrahoituksen määrä ja osaaminen yliopistossa on kasvanut huomattavasti. Hankerahoituksen osuuden pitkän aikavälin tavoite on 40 % kokonaisrahoituksesta.
Nyt tutkimusrahoitushakemusten läpimenoa parantamaan on perustettu koko yliopiston kattava sparrausryhmä.
Tutkimusrahoituksen sparrausryhmää johtaa Lapin yliopiston tutkimuspalvelut, joka toimii keskeisenä vaikuttajana tutkimus- ja kehittämishankkeiden hakemusten valmisteluvaiheessa. Tutkimuspalveluista saa valmisteluvaiheen tuen lisäksi tietoa hankerahoituksesta ja hakuajoista sekä sopimusneuvontaa ja hankkeiden toteutuksen tukea.
Sparrausryhmään on kutsuttu mukaan koko yliopiston kattava ryhmä eri tiedekunnista ja yksiköistä. Ryhmän jäsenillä on kokemusta tutkimus- ja kehittämishankkeista – osalla runsaastikin. Sparrausryhmän avulla osaamista tutkimushankehakemusten valmistelusta laajennetaan ja jaetaan yliopiston sisällä.
Sparrausryhmä tehtävänä on muun muassa:
- tukea valmisteilla olevia hankehakemuksia
- jakaa tietoa ja kokemuksia kilpaillusta tutkimuksesta
- jakaa osaamista ja kannustaa hakemaan tutkimusrahoitusta
- ohjata hyviä hakemuksia edelleen käsiteltäväksi tutkimuspalveluille
- tarvittaessa kuulla ulkopuolisia asiantuntijoita.
Sparrausryhmän toimintakonsepti on uusi ja toimintamalli rakentuu ensimmäisten tapaamisten aikana. Toimintamallin tulee jäntevöittää hakemusmenettelyä yliopistossa ja tehdä hakemusmenettely läpinäkyväksi. Kilpaillun tutkimusrahoituksen hakija voi halutessaan hyödyntää sparrausryhmää. Toimintamalliin vaikuttavat keskeisesti kilpaillun tutkimusrahoituksen hakusyklit ja tutkimuksen tukipalveluiden käsittelyajat.
Ryhmän kokoonpano:
- Tutkimuksen tukipalvelut: Satu Pesola (puheenjohtaja), Petra Falin, Harri Malinen
- Arktinen keskus: Kamrul Hossain, Tanja Joona, Sari Stark
- Kasvatustieteiden tiedekunta: Marjaana Kangas, Päivi Rasi, Heli Ruokamo
- MTI: Minni Haanpää, Outi Rantala
- Oikeustieteiden tiedekunta: Rosa Ballardini, Jukka Similä
- Taiteiden tiedekunta: Mari Mäkiranta, Jonna Häkkilä, Satu Miettinen
- Yhteiskuntatieteiden tiedekunta: Ville Kivivirta, Tapio Nykänen, Minna Zechner
Taustatietoa:
Lapin yliopistossa on neljä tiedekuntaa – kasvatustieteiden, oikeustieteiden, taiteiden ja yhteiskuntatieteiden tiedekunnat – joista yhteensä valmistuu vuosittain vajaa 30 tohtoria. Lapin yliopisto tuottaa tieteellisesti tutkittua tietoa myös arktisista ja pohjoisista kysymyksistä, jotta elämä arktisilla ja pohjoisilla alueilla kukoistaisi tulevaisuudessakin.
Lapin yliopiston tavoitteena on tuottaa laadukasta, yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta entistä merkittävämmin kilpaillun, erityisesti kansainvälisen, tutkimusrahoituksen voimin. Valtioneuvosto hyväksyi tammikuussa 2019 yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen rahoitusmallit sopimuskaudelle 2021–2024. Lapin yliopiston hallitus linjasi kokouksessaan helmikuussa 2019 toimenpiteitä rahoitusmallin toteutumisesta ja edellytyksistä tutkimuksessa ja kehittämistoiminnassa.
Arktinen keskus on Lapin yliopiston kansainvälinen tutkimuslaitos ja tiedekeskus, joka tuottaa tutkimustietoa esimerkiksi arktisesta ympäristöstä, yhteiskunnasta ja ilmastonmuutoksesta. Tutkimus on monitieteistä ja ilmiökeskeistä, ja tutkimustuloksia välitetään myös suurelle yleisölle.
Matkailun tutkimus- ja koulutusinstituutin (MTI) muodostavat yhdessä matkailualan yksiköt Lapin yliopistosta ja Lapin ammattikorkeakoulusta. Asiantuntijayhteisössä ovat mukana myös Rovaniemen koulutuskuntayhtymä REDU:n ja Kemi-Tornionlaakson koulutuskuntayhtymä Lappian matkailu- ja liitännäisalojen asiantuntijat. MTI toimii matkailualan suunnannäyttäjänä ja se luo pohjaa koko toimialan paremmille toimintaedellytyksille.
Lisätietoja:
Antti Syväjärvi, tiedevararehtori, 0400 606244
Satu Pesola, tutkimuspalvelujohtaja, 040 484 4399


