Kasvatustieteiden tiedekunnan uutiset
 
Rossi_web.jpg
Leena-Maija Rossi, kuva: Kari Soinio

Leena-Maija Rossi sukupuolentutkimuksen professoriksi

3.2.2022

FT Leena-Maija Rossi on aloittanut vuoden alussa sukupuolentutkimuksen professorina kasvatustieteiden tiedekunnassa. Hänen tehtäviinsä kuuluvat tutkimus- ja julkaisutoiminnan ohella sukupuolentutkimuksen opetus eri tiedekuntien opiskelijoille.

Sukupuolentutkimuksen professorin tehtävä liittyy olennaisesti yliopiston strategiassa keskeiseen kulttuurisen monimuotoisuuden ja yhteiskunnallisen muutoksen tunnistamiseen.

Rossi on toiminut aiemmin sukupuolentutkimuksen yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa 2003–2010 ja Lapin yliopistossa 2017–19 sekä oppiaineen professorina (ma) Helsingin yliopistossa 2011. Lisäksi hän on johtanut Suomen New Yorkin kulttuuri-instituuttia 2011–16. Rossi on taidehistorian ja sukupuolentutkimuksen dosentti Helsingin yliopistossa sekä visuaalisen kulttuurin dosentti Turun yliopistossa.

– Tavoitteeni on vahvistaa sukupuolentutkimuksen osaamista ja asemaa koko Lapin yliopistossa. Sukupuolentutkimuksellinen tieto on tärkeää niin kasvatustieteitä opiskeleville, taiteen ja median aloille, yhteiskuntatutkimukselle kuin oikeustieteilijöillekin, Rossi sanoo.

Rossi on tutkinut sukupuolen intersektionaalisuutta erilaisissa mediatuotannoissa mainonnasta televisiosarjoihin ja elokuviin. Tämä tarkoittaa myös muiden erontekojen kuin sukupuolen – esimerkiksi etnisyyden, iän ja luokka-aseman – vaikutusta yksilöiden identiteettiin, kategorisointiin sekä siihen, miten heitä kohdellaan yhteiskunnassa.

– Olen lisäksi erikoistunut queer-tutkimukseen eli sukupuolen ja seksuaalisuuden normitusten kriittiseen tutkimukseen. Myös post- ja dekoloniaalitutkimus kiinnostavat. Viimeisimpiin tutkimusintresseihini kuuluvat posthumanismin ja sukupuolentutkimuksen risteymät.

Leena-Maija Rossin asiantuntijatehtäviä:

  • Julkaisufoorumi: panelisti 2022–24
  • Sukupuolentutkimuksen seura: puheenjohtaja 2022–23
  • ImagiDem-hanke (European youth becoming citizens by visual participation), ERC/Helsingin yliopisto: tieteellinen neuvonantaja 2019–23


Lisätietoja:

Leena-Maija Rossi, leena-maija.rossi(at)ulapland.fi, +358 40 528 8903