Uutiset 2024
Uutinen, kuvituskuva 2

Lisärahoitus erityisopettajien ja erityisluokanopettajien koulutukseen

15.2.2024

Lapin yliopistossa syksyllä 2024 alkaviin erillisiin erityisopettajan ja erityisluokanopettajan opintoihin on Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämän rahoituksen myötä tarjolla lisäpaikkoja. Haku erilliseen erityisopettajien koulutuksen on auki 20.2. asti.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi loppuvuodesta 2023 kahdeksalle yliopistolle noin kahden miljoonan euron harkinnanvaraisen rahoituksen. Rahoituksella pyritään helpottamaan erityisluokanopettajien, erityisopettajien ja varhaiskasvatuksen erityisopettajien sekä opinto-ohjaajien osaaja- ja työvoimapulaa.

Lapin yliopisto sai rahoituksen erityisopettajien ja erityisluokanopettajien lisäkoulutukseen vuosille 2024–2029. Erillisiin erityisopettajan opintoihin vuosille 2024–2025 on nykyisen 24 paikan lisäksi tarjolla peräti 11 lisäpaikkaa. Lisäpaikat parantavat erityisesti jo töissä olevien opettajien mahdollisuuksia syventää erityispedagogista osaamistaan.

Lapin yliopiston erityispedagogiikan professori Tanja Äärelä kertoo, että rahoitus tulee tarpeeseen, sillä lasten ja nuorten oireilu näkyy kouluissa tänä päivänä hyvin selvästi.

– Nykytilanne haastaa monin tavoin opetushenkilöstöä. Siksi on erityisen tärkeää, että pystymme Lapissa vastaamaan opetushenkilökunnan tarpeisiin ja kouluttamaan lisää erityisopettajia ja erityisluokanopettajia oppimisen ja koulunkäynnin tuen asiantuntijoiksi, Äärelä toteaa.

Erityisopettajakoulutuksissa perehdytään teemoihin, jotka syventävät ymmärrystä erityiskasvatuksen moninaisesta toimintakentästä.

– Tarkastelemme muun muassa erityispedagogisen asiantuntijuuden kehittymistä, moninaisuuden kohtaamista, vuorovaikutusosaamista sekä oppimisen ja osallisuuden tukemista. Perehdymme myös konsultatiiviseen työotteeseen ja monialainen yhteistyöhän erityisesti vaativan monialaisen tuen kontekstissa.

60 opintopisteen laajuiset erilliset erityisopettajaopinnot antavat kelpoisuuden toimia erityisopetuksen tehtävissä esi- ja perusopetuksessa sekä toisella asteella. Opinnot toteutetaan monimuoto-opetuksena lukuvuoden 2024–2025 aikana.

OKM:n rahoituksen myötä myös korkeakoulujen toisessa kevään yhteishaussa 13.3.2024–27.3.2024 haettavaan erityisopettajan kandidaatti- ja maisteriohjelmaan saatiin 5 lisäpaikkaa vuosille 2024–2029, ja nyt paikkoja on yhteensä 25.

Lapin yliopistossa voi lisäksi opiskella erityispedagogiikkaa sivuaineena tai suorittaa erityispedagogiikan asiantuntijan maisteriohjelman.

Opintopolku: Erilliset erityisopettajaopinnot 60 op - Opintopolku

Lisätietoja:

Tanja Äärelä, erityispedagogiikan professori
tanja.aarela(at)ulapland.fi
040 484 4381

Anne Autti, opintopäällikkö
anne.autti(at)ulapland.fi
040 484 4102