Uutiset 2023
Metsän-valtaamat_Titta_Mustonen_550px.jpg
Galleria Seinässä nähdään Kokemuksen muotoilun koulutusohjelman pää- ja sivuaineopiskelijoiden metsäaiheinen näyttelykokonaisuus. Titta Mustosen Jacquard-kangas.

Lokakuun loppupuolen näyttelytarjontaa taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

12.10.2023

Seitsemän uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa maanantai-iltana 16. lokakuuta klo 18. Lämpimästi tervetuloa näyttelyiden avajaisiin!

Galleria Seinässä nähdään Kokemuksen muotoilun koulutusohjelman pää- ja sivuaineopiskelijoiden metsäaiheinen näyttelykokonaisuus. Galleria Hämärään tulee esille Ruusa Pirkolan valokuvanäyttely, jonka teoksissa tarkastellaan maatilalla kasvamista uudessa valossa.

Galleria Kilossa avautuu Jenni Tapionlinnan, Piritta Marttilan ja Anne-Mari Oksasen osallistava, yleisön ja taiteilijan roolit sekoittava yhteisnäyttely. Galleria Lyhtyyn tulee esille Matilda Kalvingin teoksia, jotka kertovat tarinaa menetyksestä, rakkaudesta ja yhteydestä sairauden varjossa.

Galleria Kajossa nähdään Bea Ylösen valokuvateoksia, joissa tarkastellaan ihmisen muodostamia tunnesiteitä ja merkityssuhteita materiaa kohtaan. Galleria Kopiossa avautuu Annukka Mäntysen suunnittelemia teatteriesityksen skenografioita esittelevä näyttelykokonaisuus.

Lisäksi Galleria Kellariin tulee esille Katriina Matikaisen kahvitaukotilassa syntyneitä yhteisöllisiä taideteoksia esittelevä näyttely.

Näyttelyihin on mahdollista tutustua yliopiston aukioloaikoina 2. marraskuuta asti.




Galleria Seinä

Metsän valtaamat
– Kokemuksen muotoilun opiskelijoiden yhteisnäyttely
17.10. – 2.11.2023
Avajaiset maanantaina 16.10.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Metsän-valtaamat_Senni_Malila_web.jpg
Senni Malilan suunnittelema juliste.


Kokemuksen muotoilun koulutusohjelman pää- ja sivuaineopiskelijoiden yhteisessä näyttelyssä on aiheena metsä. Metsä on suomalaisille tärkeä ja luonteva ympäristö, Suomen vihreä kulta. Se on kansantarinoiden ja laulujen miljöö sekä yhteiskunnallisesti ajankohtainen kiistelyn aihe.

Keväällä 2023 Kuvan elämykselliset muodot -opintojaksolla opiskelijat valmistivat harjoitustöinä julisteet sekä Jacquard-tekstiilit, jotka ovat nähtävillä Metsän valtaamat -näyttelyssä. Tekstiilien suunnittelun lähtökohtina toimivat opiskelijoiden sekatekniikalla tekemät julisteet sekä erilaiset ilmaisutekniikan tuotokset. Julisteet toteutettiin Adobe InDesign -ohjelmalla ja Jacquard-kankaat TC1 (Thread Controller) -laitteella.

Opintojaksolla tarkasteltiin erityisesti visuaalisen representaation muotoja ja sitä, miten erilaiset kuvan rakentamisen keinot vaikuttavat kuvan tulkintaan sekä pohdittiin, millainen on elämyksellinen kuva. Opintojakso sisälsi myös ilmaisutekniikkatyöpajoja, joissa tutustuttiin muun muassa raapekartonkiin, pesutekniikkaan ja puupiirrokseen. Opintojaksolla visualisoitiin työpajamaisesti käsin ja digitaalisesti.


Metsän-valtaamat_Karoliina_Repola_web.jpg
Karoliina Repolan suunnittelema juliste.


Näyttelyyn osallistuvat teoksillaan opiskelijat Alexandra Ahtiainen, Lotta Aittola-Riekki, Maria Brunni, Pinja Hannula, Pilvi Klemola, Jaana Kopperoinen, Inka Kuljuntausta, Mariikka Latva, Jessi Leivo, Heidi Lähteenmäki, Senni Malila, Titta Mustonen, Saara Pöysti, Karoliina Repola, Olivia Tikander, Anna Tonteri ja Jane Vakkila.

Kuvan elämykselliset muodot -opintojakson ohjaavina opettajina toimivat kokemuksen muotoilun yliopistonlehtori Niina Walter ja tekstiilitaiteen yliopisto-opettaja Ritva Jääskeläinen.

Lisätietoja:
Niina Walter, niina.walter(at)ulapland.fi
Ritva Jääskeläinen, ritva.jaaskelainen(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä
Ruusa Pirkola:
Tilalla
17.10. – 2.11.2023
Avajaiset maanantaina 16.10.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Paalit-Ruusa-PIrkola_web.jpg
Ruusa Pirkola: Paalit. 2023. Valokuva.


Ruusa Pirkolan Tilalla-valokuvanäyttely syntyi halusta tutkia perheen maatilaa ja siellä kasvamista uudessa valossa. Kuvissa esiintyvä maatila on kulkenut Pirkolan suvussa 1840-luvulta saakka.

Maalla kasvaminen on herättänyt ristiriitaisia tunteita oman identiteetin ja sukupolvien välisten erojen suhteen. Kuvaaminen oli mielenkiintoinen tapa katsoa tilaa uusin silmin, ja käsitellä ajatuksia humoristisella tavalla.


Tapaaminen-Ruusa-Pirkola_web.jpg
Ruusa Pirkola: Tapaaminen. 2023. Valokuva.


– Halusin visuaalisten jännitteiden, ristiriitaisuuksien ja unenomaisen tunnelman avulla muodostaa kokonaisuuden, jossa menneisyys, nykyisyys ja kuvitteellinen tulevaisuus yhdistyvät. Millaisia rooleja tilalla kullekin on, ja kuinka niihin suhtaudutaan, Pirkola kertoo teoksistaan.

Ruusa Pirkola on graafisen suunnittelun maisteriopiskelija. Näyttely on valokuvauksen sivuaineopintojen lopputyö.

Lisätietoja:
Ruusa Pirkola, rpirkola@ulapland.fi
rpirkola.myportfolio.com



Galleria Kilo

Jenni Tapionlinna, Piritta Marttila, Anne-Mari Oksanen:
Minä jatkan tästä – tekstiilitaiteen näyttely
17.10. – 2.11.2023
Avajaiset maanantaina 16.10.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Keskeneräiset1-Piritta-Marttila_web.jpg
Keskeneräisiä töitä, jotka odottavat jatkajaa. Kuva: Piritta Marttila.


Minä jatkan tästä
-näyttely on kunnianosoitus keskeneräisyydelle. Se on osallistava näyttely, jossa yleisön ja taiteilijan roolit sekoittuvat. Näyttelyn lähtökohtana on esitellä muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen opiskelua kulissien takaa, nostamalla esiin keskeneräisiä töitä.

Yleisö määrittää, millaiseksi näyttely muuttuu: Kuka vaan voi astua näyttelytilaan ja jatkaa esille asetettuja töitä. Ne ovat jo täyttäneet tarkoituksensa alkuperäiselle tekijälleen, mutta voivat näyttelyn myötä muuttua inspiraatioksi jollekin toiselle. Yleisö voi myös luovuttaa omia keskeneräisiä töitään muiden jatkettavaksi.

Näyttelyn toteuttaa kolmehenkinen työryhmä. Anne-Mari Oksanen, Jenni Tapionlinna ja Piritta Marttila ovat kaikki aloittaneet Muodin, tekstiilitaiteen ja materiaalitutkimuksen opinnot syksyllä 2021. Näyttelyn idea syntyi jo opintojen alkuvaiheessa. Työryhmä totesi silloin, että jokaisella lojuu nurkissa paljon keskeneräisiä töitä, jotka eivät saa ansaitsemaansa arvostusta. Tuollaisia töitä on opintojen myötä kertynyt lisää. Ne ovat olleet tekohetkellä innostavia tai tarjonneet oppimiskokemuksen, mutta sittemmin jääneet kesken ja vaille tarkoitusta. Näyttelyssä kesken jääneet työt voivat saada uuden elämän.

Lisätietoja:
Anne Oksanen, annoksan(at)ulapland.fi
Piritta Marttila, pmajamak(at)ulapland.fi
Jenni Tapionlinna, jtapionl(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Matilda Kalving:
When Only Guilt Remains – Kun jäljelle jää vain syyllisyys
17.10. – 2.11.2023
Avajaiset maanantaina 16.10.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Matilda-Kalving_web.jpg
Osa näyttelyä inspiroineesta kuvasta joka on tehty vuonna 2007.


Suljen silmäni, jotten näe kuinka toinen kuihtuu pois. Joka vuosi 14 500 ihmistä sairastuu muistisairauteen. Kuinka kadonneen puhelimen ja hukkuneen pankkikortin etsinnän kaltaiset arjen hetket voivat paljastaa syvemmät tunteet ja pelon siitä, että olenko minä seuraava? Miten voin auttaa toista, kun en tunnista häntä, ja miten hyväksymme surun, jota seuraa syyllisyys?


When Only Guilt Remains – Kun jäljelle jää vain syyllisyys tarkastelee taiteilijan prosessia hyväksyä surun ja katumuksen hetket, joita ohjaavat päiväkirjamerkinnät, runot ja muistot. Teokset kertovat tarinaa menetyksestä, rakkaudesta ja yhteydestä sairauden varjossa.

Lisätietoja:
Matilda Kalving, mkalving(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Bea Ylönen:
Esillä
17.10. – 2.11.2023
Avajaiset maanantaina 16.10.2023 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Bea-Ylönen_web.jpg
Bea Ylönen: Yksityiskohta valokuvaparista, 2023.


Tunteita ja asioiden merkittävyyttä on usein vaikea pukea sanoiksi. Kaikilta ihmisiltä löytyy itselleen jokin tärkeä esine, johon usein liittyy myös tarina ja historia. Bea Ylönen tarkastelee teoksissaan, millaisia tunnesidoksia ja merkityksiä ihminen voi luoda materiaa kohtaan – ja miltä sellainen voisi näyttää. Värit ja sävyt kuvissa kuvaavat sidosta, jota ei voi nähdä, mutta se on silti olemassa. Näyttelyn nimi Esillä kertookin siitä, kuinka näkymätön yhteys on nyt esitettynä kuvien ja värien keinoin.

– Kuvat sisältävät teoretisointia, omaa näkemystäni ja kuvitelmaa siitä, miltä tämä näkymätön yhteys materiaan voisi näyttää, Ylönen kertoo.

Kuvien värimaailmat ja sävyt kertovat tarinaa, johon on helppo syventyä ja ymmärtää, miksi jokin esine voi olla todella tärkeä jollekulle. Ne myös jättävät tilaa mielikuvitukselle ja arvuuttelulle, mitä esine merkitsee henkilölle ja miksi. Sama tunne tärkeydestä ei päde jokaiseen ihmiseen, vaan sidokset ovat yksilöllisiä. Kuvat ovat studiossa kuvattuja otoksia, joiden värit toimivat työkaluina ja inspiraationa toinen toisilleen. Yksilö ja esine toimivat parina ja värit toimivat tunteiden esitysmuotona ja sidoksena kuvien välillä. 

– Näyttely antoi minulle luovuuden leikitellä värien ja sävyjen kanssa ja siinä samassa pääsin kuulemaan, miksi esine oli toiselle ihmiselle tärkeä. Värillisyys ja väriteoria ovat aina kiinnostaneet minua, ja kuvien myötä sain mahdollisuuden visualisoida abstrakteja asioita samalla ollen utelias. On mielenkiintoista pohtia mitä värit kuvastavat ja symboloivat itse kullekin ja toivon, että kuvani rohkaisevat katsojia pohtimaan värejä ehkäpä hieman syvemmin, Ylönen pohtii.

Lisätietoja;
Bea Ylönen, bylonen(at)ulapland.fi



Galleria Kopio

Annukka Mäntynen:
Making of: Making of Lea
– Skenografin ekoskenografinen lähestymistapa näyttämötaiteen teoksessa
17.10. – 2.11.2023
Avajaiset maanantaina 16.10.2023 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Annukka-Mäntynen_web1.jpg
Annukka Mäntynen: Making of Lea. 2022. Ekoskenografinen skenografia. Kuvassa Heidi Syrjäkari, Antti Hovilainen, Mika Silvennoinen, Jukka Peltola, Tarja Heinula ja Tom Salminen, Kajaanin kaupunginteatteri. Kuva: Jani Liimatta.


Mäntynen on nykytaidekäsityöläinen, skenografi ja opettaja, jonka taiteellisen toiminnan keskiössä ovat kestävyyden ja vastuullisuuden tutkiminen. Taide eri muodoissaan toimii yhtenä väylänä ajatusten ja oivallusten herättelemiseen, jolloin taideteoilla voi tehdä muutosta. Työskentelyä luonnehtii kokonaisvaltainen eettinen suunnittelu, jolloin pyrkimyksenä on huomioida monipuolisesti kestävyyden ulottuvuudet taiteellisessa prosessissa visuaalisuudesta ja laadusta tinkimättä.

Galleria Kopiossa toteutuvan näyttelyn teokset ovat osia Making of Lea -teatteriesityksen skenografiasta. Esitys toteutettiin Kajaanin kaupunginteatteriin näytöskaudelle 2022–2023. Tämän näyttämötaiteen teoksen skenografia on Mäntysen opinnäytetyön taiteellinen osuus ja tutkimuksen aineisto. Opinnäytetyö selventää, miten ekoskenografinen lähestymistapa vaikuttaa skenografin taiteelliseen prosessiin ja miten lähestymistapa mahdollisesti näkyy teoksen näyttämöpuvuissa ja lavaste-elementeissä.


Annukka-Mäntynen_web2.jpg
Annukka Mäntynen: Making of Lea: karhupuku ja naamio. 2022. Kuvassa Mika Silvennoinen, Kajaanin kaupunginteatteri. Kuva: Ilona Oikarinen.


Tässä yhteydessä skenografilla tarkoitetaan teoksen lavastuksen ja pukujen suunnittelijaa. Ekoskenografia on puolestaan skenografian suuntaus, jossa taiteellista toimintaa kehystää ekologisen, kulttuurisen, sosiaalisen ja taloudellisen kestävyyden huomiointi ja nivoutuminen osaksi taiteellista prosessia sekä teosta.

Tällä hetkellä Mäntynen työskentelee skenografina Kajaanin kaupunginteatterissa.

Lisätietoja:
Annukka Mäntynen, annukka.mantynen(at)gmail.com



Galleria Kellari

Katriina Matikainen:
Teollinen taukokela – Pidä tauko
17.10. – 2.11.2023
Avajaiset maanantaina 16.10.2023 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–19.30, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Teollinen-taukokela_minä-en-mainosta-Katriina-Matikainen_web.jpg
Katriina Matikainen: Minä en mainosta. 2023. Tussipiirros.


Teollinen taukokela – Pidä tauko -näyttelyn teosten luomisprosessi alkoi helmikuussa 2023 harrastuksenomaisesti kahvitauolla, mutta huvikseen aloitettu piirtely saikin puolivahingossa isommat mittasuhteet.

Sadan yhteisöllisen taideteoksen kokoelma kertoo täysin epäjohdonmukaista ja katkonaista tarinaa siitä, mistä opiskelijoiden taukohuoneessa on viimeisen puolen vuoden aikana puhuttu. Samalla teokset kertovat hyvin johdonmukaisen tarinan siitä, miten tärkeää on antaa itselleen lupa pitää tauko ja olla aidosti läsnä toisten ihmisten kanssa.

– Viihteelliset ja yksinkertaiset tussipiirrokset ovat kaikki omaa käsialaani, mutta kuvien yhteisöllinen luonne piilee eläinten sanomissa lauseissa. Kuvissa nähtävät lauseet ovat kaikki aitoja poimintoja teollisen muotoilun taukotilan yhteisön käymistä keskusteluista, Katriina Matikainen kertoo.

Piirrokset syntyivät aina ihmisten ympäröimänä ja heidän ehdoillaan: kahviseura ja puheenaiheet vaihtelivat ennalta-arvaamattomasti kerrasta toiseen. Pysyvää on vain yhteisen taukohetken tärkeys ja villasukat eläinten jaloissa.

– Vaikka piirrän teoksia itse ja monella tapaa myös itseäni varten, ei taukokelaa olisi ilman ympärillä olevia ihmisiä. Tauot ja niillä käydyt sosiaaliset kanssakäymiset ovat ehto piirrosten syntymiselle ja auttavat minua myös säilyttämään voimavarojani, sillä opiskelijan ja työssäkäyvän arki on usein hektistä ja suorituskeskeistä. Muistetaan kuunnella aitojen ihmisten aitoja keskusteluja ja ottaa oikea tauko, Matikainen summaa.

Lisätietoja:
Katriina Matikainen, kmatikai(at)ulapland.fi
Instagram: @teollinentaukokela


LY / TTK / LP