Uratarinoita
 
2_2021_alumni_01.jpg

Muotoilija, joka brändäsi portaat uudelle tasolle

9.11.2021

Teksti: Jaana Ojuva
Kuvat: Elina Kriston kotiarkisto

Brändit. Ne kiehtovat, innostavat ja haastavat. Tuovat Elina Kriston ääneen lämpöisen haaveilun fiiliksen. Muistot vievät yhteisölliseen opiskeluaikaan, teollisen muotoilun opiskelijoiden luovuuden kuplaan. Innostaviin projekteihin, joissa työskenneltiin kädet syvällä savessa.

– Kunpa kaikki muistaisivat nauttia opiskeluajasta. Elämisen vapaudesta ja pajatyöskentelystä, ympäröivästä yhteisöstä – se on ainutlaatuista, Kristo pohtii.

Kupla ympäriltä katosi, kun oli aika siirtyä työelämään. Se haastoi, sillä nuori muotoilija oli tottunut peilaamaan ajatuksiaan muiden samanhenkisten kanssa. Kristo kokeili ennakkoluulottomasti erilaisia töitä, ja uralle mahtuu monenmoista.

– Tärkeintä on rohkeus kokeilla. Kokemuksen puute ei haittaa, kaiken oppii tekemällä ja oikealla asenteella.

2_2021_alumni_03.jpg

Oman yrityksensä Muotokoton kautta Kristo tekee nykyään toimitilojen sisustussuunnittelua. Hän toimii myös luovana johtajana puolisonsa Laurin perustamassa Grado Design -yrityksessä, joka valmistaa suomalaisena käsityönä teräsportaita. Gradon designportaat ovat pariskunnan yhteinen luomus, insinöörin ja muotoilijan innovaatio.

2_2021_alumni_02.jpg

Gradon visuaalisuus ja markkinointi ovat Kriston käsialaa. Menestynyt brändi on huolella harkittu ja hallittu kokonaisuus.

– Opiskeluaikainen innostukseni brändeihin ja niihin liittyvään design management -ajatteluun ei ole kadonnut, päinvastoin.

Pariskunta on lanseerannut myös Grado Living -malliston, jonka ensimmäinen tuote oli asiakkaan toiveesta suunniteltu ruokapöytä. Ensimmäistä ideaa seurasi pian toinen.

– Seuraava tuote on jo valmiina pöytälaatikossani. Tuotesuunnittelu innostaa, ja siihen haluaisin vielä panostaa.

Luovuuden kupla ei siis ole kadonnut, pikemminkin muuttanut muotoaan. Tekeväisen muotoilijan voi vapaa-ajalla löytää myös kirjaimellisesti kädet savessa, kun tamperelaisen savipajan uumenissa syntyy uusia tuotoksia, äidin ja tyttärien yhteistyönä

2_2021_alumni_04.jpg

Elina Kristo

Yrittäjä ja luova johtaja

  • Valmistui teollisen muotoilun maisteriksi Lapin yliopistosta 2009
  • Harrastaa lumilautailua, pianonsoittoa, polkujuoksua, salitreeniä ja keramiikkaa
  • Oma yritys Muotokoto vuodesta 2009, Grado Designin (grado.fi) luova johtaja
  • Instagram @villakristo