Uutiset 2023
Kuutti Lavosen teoksia seinällä ja Tom Ebgblomin teos etualalla
Seinällä: Kuutti Lavosen Nonna (2018), Puolustaja (2019) ja Madonna Livna (2017). Etualalla: Tom Engblomin Kaaoksen anatomia (2022). Kuva: Marko Junttila

Näyttelykatalogi avaa kulttuurihistorian ja taiteen välistä suhdetta

26.1.2023

Lapin kulttuurihistoria täytti viime syksynä 25 vuotta, ja juhlavuosi huipentui Aika ja ajallisuus -näyttelyyn Galleria Valossa Arktikumissa. Näyttelystä on nyt ilmestynyt painettu ja sähköinen katalogijulkaisu.

Helmikuun alussa sulkeutuvan näyttelyn teemoihin, teoksiin ja taiteilijoihin voi katalogin kautta tutustua ja palata vielä itse näyttelyn päättymisen jälkeen.

– Aika, sen kulku ja kerroksellisuus sekä menneisyyden läsnäolo arjessamme ovat kulttuurihistorian tieteenalan keskeisiä käsitteitä. Ne ovat olennainen tapa lähestyä menneisyydelle ja nykyisyydelle esitettyjä kysymyksiä, sanoo kulttuurihistorian emeritaprofessori Marja Tuominen.

Katalogi toimii näyttelyn teemaan sopien myös ajallisesti pysyvänä muistona kulttuurihistorian juhlavuodesta. Katalogissa avataan kulttuurihistorian ja taiteen välistä suhdetta.

Näyttelyyn kutsutut taiteilijat ovat olleet monin tavoin mukana kulttuurihistorian oppiaineessa vuosien varrella, muun muassa opiskelijoina, opettajina ja tutkijoina. Taidetekniikoiden kirjo näyttelyssä on ollut laaja ulottuen valokuva- ja videotaiteesta taidegrafiikkaan, veistoksiin ja maalaustaiteeseen.

Näyttelyn toteuttivat yhteistyössä kulttuurihistorian oppiaine, Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden ja taiteiden tiedekunnat sekä Kulttuurihistorian seura.

Lisätietoja:

Väitöskirjatutkija Pilvikki Lantela, pilvikki.lantela@ulapland.fi
Yliopisto-opettaja Elina Karvo, elina.karvo@ulapland.fi

Aika ja ajallisuus -näyttelykatalogi

Mervi Löfgren Auttin teos Ingognito - Aika ja unohdus, 2022
Mervi Löfgren Autti: Incognito – Aika ja unohdus (2022). Kuva Marko Junttila