Kasvatustieteiden tiedekunnan uutiset
 
kirjankansi_erika.jpg

Sarivaara, Määttä ja Uusiautti julkaisivat uutuuskirjan alkuperäiskansan kielen elvytyksestä

23.8.2019

Uusi akateeminen teos käsittelee saamen kielen elvytyksen tilaa ja mahdollisuuksia aikuisten oppijoiden näkökulmasta. Vuosi 2019 on YK:n alkuperäiskansojen kielten teemavuosi, jolloin globaalisti nostetaan esille uhanalaisten kielten tilaa. Teoksessa tuodaan esille aikuisten oppijoiden kokemuksia ja käsityksiä kielen oppimisesta, motivaatiosta, identiteetistä ja kieli-ideologioista.

Teoksen ”Indigenous Adult Language Revitalization and Education” ovat kirjoittaneet saamen kielen ja kulttuurin yliopistonlehtori, KT Erika Katjaana Sarivaara, professori Kaarina Määttä ja professori Satu Uusiautti.

Kautta maailman huoli vähemmistö- ja alkuperäiskansojen kielten katoamisesta on lisääntynyt. Myös kielenelvytykseen eli kielen revitalisaatioon on kiinnitetty yhä enemmän huomiota. Kielen revitalisaatio tarkoittaa pohjimmiltaan toimintaa, jonka tarkoituksena on hidastaa ja estää kielen häviämistä, jolloin elvytettävä kieli otetaan uudelleen käyttöön sen jälkeen, kun sen käyttö on vähentynyt tai kokonaan hävinnyt. Kielenelvytys tähtää kielen elinvoimaisuuden säilymiseen. Kielenelvytystä on tutkittu useasta eri näkökulmasta.

Tässä kirjassa tarkastellaan kielen revitalisaatiota aikuisiässä. Saamen kielen elvyttämiseen omistautuneiden aikuisten oppijoiden konteksti on jäänyt vähälle huomiolle aiemmassa tutkimuskirjallisuudessa. Tämä teos valottaa aikuisten kielten oppijoiden kokemuksia ja käsityksiä kielenoppimisesta. Kielenelvytykseen liittyy monenlaisia mahdollisuuksia ja esteitä, joita kirjassa valotetaan tutkimuksen keinoin. Tarkoituksena on tuottaa tietoa saamen kielen oppimisesta ja pedagogista käytänteistä tukemaan kielenkäyttöä, kielen opetusta ja tutkimusta sekä päätöksentekoa. Teoksessa pureudutaan myös uhanalaisen kielen oppimisen haasteisiin, oppijoiden sitoutumiseen ja motivaatioon sekä oppimista edistäviin keinoihin. Lisäksi teoksessa käsitellään aikuisten oppijoiden identiteettiin liittyviä kysymyksiä.

Kirjan on julkaissut Cambridge Scholars Publishing (Cambridge, England).

Teos on saatavilla nettikirjakaupasta ja suoraan kustantajalta: https://www.cambridgescholars.com/indigenous-adult-language-revitalization-and-education

Lisätietoja:
Erika Katjaana Sarivaara
erika.sarivaara(at)ulapland.fi

Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK