Castrén-salissa (Ls11) tiistaina 25.9. järjestettävässä seminaarissa keskitytään pohjoisten vesistöalueiden mukautuvaan hallintoon.
Vesivarat ovat välttämättömiä energia- ja elintarviketuotannolle sekä matkailulle ja biologiselle monimuotoisuudelle. Varsinkin vesivoiman tuotanto ja maankäytön vaikutukset veden laatuun ovat Suomessa yhteiskunnallisia jännitteitä. Nämä jännitteet johtuvat pääasiassa siitä, että luonnonvarojen hallinnan ja nykyisten sosiaalisten ekologisten tarpeiden välillä ei ole yhteyttä.
Seminaarissa keskustellaan miten hallintatapojen muuttaminen vastaa nykyisiä yhteiskunnallisia ekologisia tarpeita. Vesistöalueet ovat monimutkaisia ja dynaamisia järjestelmiä, joissa on lukemattomia sosiaalisia, ekologisia ja taloudellisia osia.
Maailmanlaajuisen ympäristömuutoksen aikakaudella, etenkin ilmastonmuutoksessa ja biologisen monimuotoisuuden vähenemisessä, tieteellinen epävarmuus korostaa kaikkien tällaisten järjestelmien hallintaa.
Seminaarin puhujina toimivat muun muassa professori Anna-Stiina Heiskanen Suomen ympäristökeskuksesta, professori Barbara Cosens Idahon yliopistosta, professori Niko Soininen Helsingin yliopistosta, tutkija Panu Orell Luonnonvarakeskuksesta, sekä professori Jukka Similä Lapin yliopistosta.
Castrén-salissa tiistaina 25.9. klo 9.30-17 järjestettävän seminaarin järjestävät yhteistyössä Itä-Suomen yliopisto, Helsingin yliopisto, Suomen ympäristökeskus ja Lapin yliopisto. Seminaari on osa BlueAdapt- hanketta jonka tavoitteena on tuottaa kokonaisvaltainen, kestävää sinistä kasvua tukevan menetelmäkehikko, joka yhdistää monitieteellisen tutkimuksen, julkisen ja yksityisen sektorin toimijoiden kokemuksen ja tiedon päätöksentekoa tukevaksi sopeutuvan hallinnon suuntaviivoiksi.
BlueAdapt-hanketta rahoittaa Suomen Akatemian yhteydessä toimiva Strategisen tutkimuksen neuvosto.
Katso seminaarin ohjelma
Ilmoittautumiset seminaariin Tuija Kaihualle (Tuija.Kaihua@ulapland.fi) torstaihin 20.9. mennessä.
Lisätietoja seminaarista:
Jukka Similä
Jukka.Simila@ulapland.fi