Uutiset 2023
Punaisia ruusuja

Sosiaalityö jakoi kandi- ja gradupalkinnot

30.11.2023

Sosiaalityö myönsi palkinnon viime lukuvuoden (2022–2023) parhaasta kandidaatin tutkielmasta Ainoliisa Mikkoselle. Viime lukuvuoden parhaan pro gradu -tutkielman palkinnon jakoivat Mikko Raappana ja Mimosa Puumalainen.

Ainoliisa Mikkonen: Eettisyyden rajapinnoilla. Paperittomuus ja sosiaalityön eettiset haasteet

Ainoliisa Mikkonen tarkastelee kirjallisuuteen pohjautuvassa kandidaatin tutkielmassaan paperittomuutta ja siihen liittyviä sosiaalityön eettisiä haasteita. Tulokset osoittavat, että sosiaalityön eettisten periaatteiden toteutumista haastavat paperittomuuden kriminalisointi, paperittomien henkilöiden epäluottamus viranomaisia kohtaan sekä paperittomien parissa tehtävän sosiaalityön epäselvät linjaukset. Paperittomien henkilöiden haavoittuvasta yhteiskunnallisesta asemasta ja kuormittavasta elämäntilanteesta johtuen on erityisen tärkeää, että sosiaalityössä tunnustetaan heidän ihmisarvonsa sekä vastataan heidän inhimillisiin tuen tarpeisiinsa asiantuntevasti ja eettisesti.

Palkinnon myöntämisen perustelut: Ainoliisa Mikkonen on tarttunut ajankohtaisen ilmiön tarkasteluun pureutuen samalla sosiaalityön ydinkysymyksiin. Tutkielma on sisällöltään ja rakenteeltaan onnistunut kokonaisuus, huolellisesti tehty ja sitä on miellyttävä lukea. Erityisenä ansiona ovat käsitteellisten valintojen ja rajausten perustelut, laadukas tieteellinen argumentaatio ja analyyttisyys sekä monipuolinen tutkimuskirjallisuuden hyödyntäminen.

Mikko Raappana: Työvoimareservi tarpeellisena ongelmana. Politiikassa rakentuva representaatio työttömyydestä ja sosiaalityön työvoimapoliittisesta asemasta

Mikko Raappana tarkastelee pro gradu -tutkielmassaan työttömyydestä rakentuvia representaatioita Suomen hallituspolitiikassa. Aineistona käytetään Suomen hallitusten ja ministeriöiden julkaisemia strategia- ja suunnitelmadokumentteja vuosilta 2011–2021. Analyysissä rakentuva representaatio työttömyydestä kytkeytyy vahvasti talouspolitiikkaan ja uusliberalistiseen ideologiaan. Työttömyyden ongelmallisuudesta huolimatta täystyöllisyyttä ei tavoitella, koska se vaarantaisi talouskasvun. Työttömiltä edellytetään aktiivisuutta ja valmiutta osaamisensa kehittämiseen. Sosiaalipalvelut pyritään integroimaan poliittisissa asiakirjoissa aktivointipolitiikkaan. Sosiaalityön tehtäväksi rakentuu työttömien tuki ja aktivointi. Myös heikossa asemassa olevien työttömien asiakkuuden päämääräksi esitetään työllistymistä. Tuloksia tulkitessaan Raappana korostaa, kuinka sosiaalityö kääntyy perinteisiä arvojaan vastaan, kun se edistää epätasa-arvoa tuottavaa talouskasvua ja heikentää kontrollitoimilla jo ennestään heikossa asemassa olevien asemaa. Sosiaalityö ja integroituvat palvelut muodostuvat tutkimustulosten pohjalta strategisiksi välineiksi edistää työttömyyspoliittisia tavoitteita.

Palkinnon myöntämisen perustelut: Tutkielman vahvuutena on Raappanan asiantunteva ja tutkimuksellinen perehtyneisyys niin työttömyyspoliittiseen tutkimukseen, marxilaiseen työttömyysteoriaan kuin kriittisen sosiaalityön keskusteluun. Raappana osoittaa erittäin laajaa ja monipuolista lukeneisuutta sekä syvällistä tutkimuksellista argumentaatiokykyä.

Mimosa Puumalainen: ”Pelkosi ei sitten ole objektiivisesti perusteltua” – Queer-turvapaikanhakijan haavoittuvuuden tunnistaminen ja tunnustaminen turvapaikkaprosessissa

Mimosa Puumalaisen pro gradu -tutkielma käsittelee turvapaikanhakijoiden juridis-ammatillista haku- ja arviointiprosessia. Tekijä on kiinnostunut viranomaisprosesseista, joita queer-turvapaikanhakijoiden kanssa toteutetaan ja joita he läpikäyvät etsiessään turvaa ja elämän edellytyksiä uudesta asuinmaastaan. Hakijaryhmään kuuluvia yhdistävät useat elämäntilannetta haavoittavat tekijät ja riski joutua yhä uudestaan haavoitetuiksi tulemalla kategorisoidutuksi epäuskottavaksi. Tutkimus on toteutettu yhden tapauskertomuksen avulla. Aineistona ovat asiakirjat, joita tästä yhdestä turvapaikanhaun prosessista on kertynyt. Mukana on myös valittamisen ja uudelleenhakemisen vaiheita koskevia dokumentteja. Tutkimustuloksina esitetään, että lähtökohtaiset heterouden ja ei-haavoittuvuuden olettamukset nostavat korkeaksi kynnyksen huomioida lisäselvityksiä tai asiantuntijalausuntoja uskottavuusarvioinnissa. Oman identiteetin toistuva todistelu on haavoittuvuutta syventävää ja uusintavaa toimintaa, jos tietoon suhtaudutaan torjuvasti.

Palkinnon myöntämisen perustelut: Puumalaisen tutkimusta kannattelee selkeästi ja ansiokkaasti avattu tiedonintressi, teoreettinen perehtyneisyys, tutkimuskeskustelujen tuntemus sekä ihmisoikeuksiin ja sosiaalityön kehittämiseen liittyvä selkeä eettinen motivaatio. Nämä lähtökohdat luovat tukevan perustan tutkimuksen erinomaiselle toteutukselle.

Lisätietoja:

Anna Nikupeteri, anna.nikupeteri(at)ulapland.fi, p. +358 40 484 4179