Uutiset 2024
NORNAT-kollektiivin teos Metsän kulku.
NORNAT-kollektiivin teoksessa Metsän kulku (2024) erilaiset käsityötekniikat sulautuvat yhteen muistuttaen luonnon monimuotoisuudesta. Sekatekniikka. Kuva: Piia Vainio.

Taiteiden tiedekunnan opiskelijoiden ja henkilökunnan teoksia Leineperi Woolart Biennalen Pinta-näyttelyssä

29.5.2024

Leineperi Woolart Biennalen Pinta-näyttelyssä on mukana teoksia Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan opiskelijoilta ja henkilökunnalta. Näyttely on avoinna Leineperin ruukin Juustokellarissa Ulvilassa 7. heinäkuuta 2024 saakka.

Leineperi Woolart Biennale on taiteilijoille ja käsityöläisille suunnattu avoin taidenäyttely. Teosten materiaalina on villa ja tekniikkoina huovutus, neulonta, kudonta, ryijytekniikka, punonta ja sekatekniikka. Biennalen 29 taiteilijaa ja käsityöläistä tekevät havaintoja pinnalla ja pinnan alla.

Pinta-näyttelyyn valittiin kuratoinnin kautta teoksia yhdeltä Lapin yliopiston opiskelijaryhmältä, yhdeltä opiskelijalta ja kahdelta henkilökunnan jäseneltä.

NORNAT-kollektiivi (Sove23) -taiteilijaryhmä koostuu Lapin yliopiston soveltavan taiteen opiskelijoista: Heli Jääskö, Kukka-Maaria Lindqvist, Greta Rimpeläinen, Sylvi Siltavirta ja Piia Vainio. Metsän kulku -teos on syntynyt yhteistyössä taiteiden tiedekunnan VillaInno-hankkeen kanssa.

– Luonnolla on positiivisia vaikutuksia terveyteemme. Teoksen alkuidea oli viherseinä, jolla saisimme palan luontoa sisätiloihin. Installaation keinoin herättelemme kokijan luontosuhdetta. Materiaaleina ovat suomalaisen lampaan villa ja kierrätysvilla, joista osa on värjätty mm. punasipulinkuorilla. Teoksessa erilaiset käsityötekniikat sulautuvat yhteen muistuttaen luonnon monimuotoisuudesta, kollektiivin opiskelijat kertovat.

Piritta Marttilan tekstiili-installaatio Päiväunia sisältää viisi uniikkia villaista tyynyä.
Päiväunia, 2023. Piritta Marttila. Kudonta, neulonta, virkkaus. Kuva: Piritta Marttila.

Lapin yliopiston muodin ja tekstiilisuunnittelun opiskelijan Piritta Marttilan Päiväunia-tekstiili-installaatio (2023) sisältää viisi uniikkia villaista tyynyä. Taiteilija tutkii teoksissaan kestävää estetiikkaa värjäyksen ja pinnanrakentamisen keinoin.

– Olen pyrkinyt työskentelemään mahdollisimman ekologisesti ja resursseja säästäen, yhdistäen villan luonnolliset sävyt ja pohjoisen luonnon sieniväreihin. Tyynyjen elävät pinnat ovat syntyneet kutomalla, neulomalla ja ompelemalla. Jokainen tyyny on yksilöllinen teos, jossa sienillä värjätty villa on kauneimmillaan. Kokonaisuutena viiden tyynyn sarja kapinoi massatuotantoa ja synteettisten värien estetiikkaa vastaan sekä visioi kestävää tulevaisuutta, Marttila toteaa.

Laura Haapasalon teos 12 lusikkaa.
12 lusikkaa. Laura Haapasalo, 2024. Käsin tuftaus. Kuva: Laura Haapasalo.

Lapin yliopistossa suunnittelijana toimivalta Laura Haapasalolta on näyttelyssä mukana kolme teosta: Bimbofication (2023), Focus (2023) ja 12 lusikkaa (2024). 12 lusikkaa -teos on taiteilijan läpivalaiseva katse kokemukseen uupumuksesta.

– Kun pohjimmiltaan tuntuu siltä, että jäljellä ovat enää vain luut, lusikoista on taottu koreita sulkia ulkokuoren peitoksi, ettei kukaan näkisi totuutta väsymyksestä – häpeä on ottanut ohjat jo aikoja sitten, Haapasalo kertoo teoksestaan.

Ritva Jääskeläisen teos Hetki kuninkaan tuolissa.
Hetki kuninkaan tuolissa, 2022. Ritva Jääskeläinen. Jacquard-kudonta. Kuva: Ritva Jääskeläinen

Lapin yliopiston muodin ja tekstiilisuunnittelun yliopisto-opettajan Ritva Jääskeläisen Hetki kuninkaan tuolissa -tekstiiliteos (2022) kertoo elämän hetkellisyydestä.

– Tekstiiliteosteni lähtökohtina toimivat usein vanhat valokuvat, joiden hetkellistä tunnelmaa haluan tuoda esiin teoksissani. Teokseni pääosassa ei ole valokuvassa esiintyvä lapsi, vaan tuolin verhoilukangas, jonka olen nostanut esiin värillisillä langoilla, Jääskeläinen sanoo.

– Kuvioaiheiden lisäksi olen tutkinut teoksessani värien visuaalista sekoittumista: loimi- ja kudelankojen kantavärit musta, punainen, keltainen ja valkoinen muodostavat sekoittuessaan näköaistimuksen ruskeasta väristä. Tekstiiliteokseni rakentuvat kerros kerrokselta jacquard-tekniikalla erilaisten lankojen muodostaessa kankaan pintaa ja rakennetta. Jokainen kerros on yhtä tärkeä, jotta kankaasta saadaan eheä kokonaisuus. Olen valmistanut teoksen Thread Controller-1 (TC-1) -kudontalaitteella käsin kutoen monikudejärjestelmällä, Jääskeläinen kertoo.

Lisätietoja:

Ritva Jääskeläinen, muodin ja tekstiilisuunnittelun yliopisto-opettaja, Lapin yliopisto
etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi
P. 040 484 4255

Piritta Mäkinen, näyttelyn organisoija, Kehräämö Mustalammas
kehraamo (at) kehraamomustalammas.fi
P. 044 231 7961

Leineperin ruukki