Uutiset 2024
Hymyilevä Petteri Uoti nojaa seinään kädet ristissä rinnalla.
Asianajaja, varatuomari Petteri Uoti aloittaa elokuun alussa työoikeuden osa-aikaisena työelämäprofessorina Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa. Tehtävä on kaksivuotinen. Kuva: Dittmar & Indrenius.

Työoikeuden työelämäprofessoriksi asianajaja Petteri Uoti: "Työoikeus on kuningaslaji"

18.6.2024

Asianajaja, varatuomari, OTK Petteri Uoti aloittaa elokuun alussa työoikeuden työelämäprofessorina Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa. Tehtävässään hän haluaa antaa opiskelijoille kattavan kuvan työoikeudesta.

– Olen innostunut, jossain määrin jopa tohkeissani tästä uudesta tehtävästä, lausahtaa asianajaja Petteri Uoti.

Uoti aloittaa elokuun alussa työoikeuden osa-aikaisena työelämäprofessorina Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa. Hän hoitaa tehtävää kahden seuraavan vuoden ajan päätyönsä eli asianajotoimisto Dittmar & Indreniuksen asianajajana ja osakkaana toimimisen rinnalla.

– Koen erityisen tärkeäksi, että pääsen antamaan oikeustieteen opiskelijoille hyvän ja kattavan kuvan työoikeudesta. Työoikeus kun on kuningaslaji, hän toteaa.

Kuningaslajilla Uoti viittaa siihen, että työoikeudella on oikeudenalana oma oikeudellinen rakenne ja sisältö, joka kehittyy jatkuvasti. Tätä kuvastaa osaltaan se, että korkein oikeus antaa melko paljon työoikeudellisia ennakkopäätöksiä. Yli 30-vuotisella urallaan työoikeuteen keskittyneenä asianajajana Uoti on itsekin edustanut osapuolta korkeimmassa oikeudessa kymmenessä jutussa, joissa korkein oikeus on antanut työoikeudellisesti merkittävän ennakkopäätöksen.

Työoikeusjuristille mikään inhimillinen ei ole vierasta

Alalla ei siis pääse liiaksi rutinoitumaan edes todellinen konkari, sillä uusia asioita tulee edelleen vastaan vähintään joka toinen viikko. Oman vivahteensa tuo lisäksi kansainvälisyys, sillä EU:n tasolla on useita direktiivejä, jotka ohjaavat laajasti kansallisia tulkintoja.

– Työoikeuden hienous on myös siinä, että se on ihmis- ja käytännönläheistä. Työoikeusjuristina pääsee miettimään, mitä eri asiat tarkoittavat työnantajan ja työntekijän näkökulmista, Uoti kuvailee.

– Sanoisin jopa, että työoikeusjuristille mikään inhimillinen ei ole vierasta. Saatat esimerkiksi päästä pohtimaan vastausta kysymykseen, miten työnantajan tulisi suhtautua työntekijään, joka lähti Ukrainaan ja haavoittui rintamalla, Uoti kertoo viimeaikaisen esimerkin työkentästään.

Alan käytännöt tutuiksi tuleville juristeille

Asianajajan työnsä ohella Petteri Uoti on toiminut yli 30 vuotta työoikeuden kouluttajana. Hän on opettanut ja kouluttanut niin tuomareita, oikeustieteen perus- ja jatkotutkinto-opiskelijoita kuin yrityselämän edustajia. Lapin yliopistossa hän on toiminut työoikeuden sivutoimisena luennoitsija jo kuuden vuoden ajan. Työelämäprofessuurin sisällöllistä suuntautumista Uoti pystyy itse määrittelemään, ja mitä todennäköisimmin se tulee painottumaan opetukseen.

– Uskon, että pystyn avaamaan opiskelijoille etenkin käytännön näkökulmia työoikeuteen – sitä, mitä pykäläviidakko tarkoittaa käytännössä. Näin toivon voivani antaa opiskelijoille paremmat lähtökohdat toimia käytännön juristina, sillä ala on syytä tuntea kohtalaisen hyvin siinä vaiheessa, kun alkaa juristina ihmisiä neuvomaan, Uoti arvioi.

Tulevan lukuvuoden ensimmäiset kurssit Uoti tulee pitämään oikeustieteiden tiedekuntaan syyskuun alussa. Hän haluaa hakea yhdessä opiskelijoiden kanssa tapoja, jotka toimivat parhaiten alaan perehtymisessä.

– Eri sukupolvet lähestyvät asioita eri tavoin, ja siitä on terveellistä olla perillä. Samalla se opettaa itsellenikin erilaisia tapoja ajatella, Uoti pohtii.

Petteri Uoti

  • Työoikeuden työelämäprofessori (20 %) Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa 1.8.2024–31.7.2026
  • Keskittynyt työoikeuteen yli 30 vuoden ajan
  • Asianajotoimisto Dittmar & Indreniuksella toimiva asianajaja ja osakas
    • Avustaa toimiston päämiehiä kysymyksissä, jotka koskevat toiminnan uudelleen järjestämistä, yrityskauppoja, palvelusuhteiden päättymistä ja näihin liittyviä sopimusjärjestelyitä, sekä toimii työoikeuteen liittyvien riitojen ratkaisijana oikeudenkäynneissä ja sovittelumenettelyissä
    Yli 30 vuotta kouluttajana
    • Luennoinut työoikeudesta sivutoimisesti Lapin yliopiston oikeustieteiden tiedekunnassa vuodesta 2018 lähtien
    • Kouluttanut tuomioistuinten tuomareita ja esittelijöitä työoikeuden ja työelämän syrjinnän ja tasapuolisuuden teemoista vuodesta 2018 lähtien
    • Kouluttanut työoikeudellisia aiheita kaupallisten seminaarinjärjestäjien kursseilla vuodesta 1992 lähtien
  • Koulutus: oikeustieteen kandidaatti (Helsingin yliopisto, 1988), varatuomari 1991
  • Keskeisimpiä jäsenyyksiä:
    • Suomen Asianajajaliitto 1994–
    • International Bar Association 1996–
    • European Employment Lawyers Association (EELA) 1999–

Työelämäprofessorit

  • Lapin yliopiston työelämäprofessoriksi voidaan kutsua arvostettuja asiantuntijoita, ammattilaisia tai johtajia, jotka ovat työllään tehneet merkittävän panoksen elinkeinoelämässä, julkisella sektorilla tai akateemisessa maailmassa.
  • Työelämäprofessorin ansioista on hyötyä yliopiston työlle opetuksessa, tutkimuksessa ja yhteiskunnallisessa palvelutehtävässä.
  • Työelämäprofessorin tehtävä on määräaikainen, ja tarvittaessa se voi olla myös osa-aikainen.
  • Tehtävä täytetään kutsusta. Kutsuminen perustuu puolueettomiin lausuntoihin, joissa arvioidaan työelämässä saavutettuja ansioita.

Lisätietoja:

Petteri Uoti, etunimi.sukunimi (at) dittmar.fi, p. 050 599 0427