Uutiset 2023
Toisin-tein_web1.jpg
Katve II -galleriassa nähdään Jenny Mansikkasalon ja Sisus-nykysirkusryhmän videoteos abortista sirkustaiteen keinoin. Kuva: Jelena Candolin

Uudet näyttelyt avautuvat taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa

17.3.2023

Kolme uutta näyttelyä avautuu taiteiden tiedekunnan Arktikum-talon gallerioissa keskiviikkona 22. maaliskuuta klo 18–20. Galleria Valossa nähdään Lapin yliopiston ja Wihurin rahaston vierailevan taiteilijan Jenni Eskolan valoherkillä kasviväreillä maalaamia teoksia esittelevä Elävä kuva -näyttelykokonaisuus. Katve I -galleriaan avaututuu Lines of Latitude & Longitude -työryhmän yhteisnäyttely, jonka teokset ovat syntyneet Islannin maisemien inspiroimina. Katve II -galleriaan tulee esille Jenny Mansikkasalon ja Sisus-nykysirkusryhmän toteuttama Toisin tein -videoteos, jossa tarkastellaan aborttiin liittyviä tunteita sirkustaiteen keinoin. Näyttelyihin pääsee tutustumaan Arktikumin aukioloaikoina 30. huhtikuuta asti. Tervetuloa!

Galleria Valo

Jenni Eskola:
Elävä kuva
23.3.–30.4.2023
Avajaiset ke 22.3.2023 klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu
Vapaa pääsy.


Jenni-Eskola_Evergreen_web2.jpg
Jenni Eskola: teos sarjasta Evergreen. 2018. Lehtivihreä paperille, 20 x 18 cm.


– Työskentelen ajallisten teosten parissa ja olen kiinnostunut toiston ja ainutkertaisuuden suhteesta sekä kestämisestä niin ajallisessa kuin fyysisessä merkityksessä, Jenni Eskola kertoo taiteellisesta työskentelystään.

Galleria Valossa avautuva näyttely on Jenni Eskolan ensimmäinen yksityisnäyttely Pohjois-Suomessa. Näyttelyssä on esillä taiteilijan viime vuosien aikana paperille maalaamia teoksia, joiden materiaalina on käytetty valoherkkiä kasvivärejä.

– Työskentelyni ytimessä ovat vuodesta 2015 olleet maalaukset, joiden materiaalina käytän ainoastaan kasvien lehtivihreää. Lehtivihreä on pigmenttinä käytettynä hyvin valoherkkää, joten maalausten väri haalistuu valmistumisen jälkeen. Sitä mukaa, kun vanhemmat maalaukset menettävät alkuperäisen värinsä, maalaan uusia tilalle. Näin teossarja on jatkuvasti muuttuva ja kasvava kokonaisuus, elävä niin materiaaliltaan kuin muodoltaan, Eskola kuvailee.


Jenni-Eskola_Pioni_web3.jpg
Jenni Eskola: Pioni. 2018. Pioni paperille, museolasi, 25 x 20 cm.


Lehtivihreän myötä Eskolan kiinnostus on herännyt myös muihin orgaanisiin, enemmän tai vähemmän epästabiileihin väreihin, jotka hän valmistaa itse. Hän suhtautuu töihinsä hetkellisinä väritutkielmina.

– Ajattelen, että yhtä paljon kuin on kyse maalaamisesta, on kyse myös pitkäkestoisesta performatiivisesta toiminnasta, joka tuo esiin asioiden ajallisuutta ja rajallisuutta, Eskola toteaa.

Jenni Eskola (s. 1982) on valmistunut Kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Tällä hetkellä hän työskentelee Wihurin rahaston residenssitaiteilijana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. Aiemmin hänen teoksiaan on ollut esillä muun muassa tm•galleriassa, Forum Boxissa, Wäinö Aaltosen museossa, HAM-galleriassa ja Amos Andersonin taidemuseossa. Hänelle myönnettiin Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -pääpalkinto vuonna 2021.

Jenni Eskola on Lapin yliopiston ja Jenny ja Antti Wihurin rahaston 54. vieraileva taiteilija. Wihurin rahaston stipendiaattiohjelma alkoi vuonna 1995.

Lisätietoja:
Jenni Eskola, jenni.eskola(at)hotmail.com



Galleria Katve I

Lines of Latitude & Longitude -työryhmä:
Landscapes
23.3.–30.4.2023
Avajaiset ke 22.3.2023 klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu
Vapaa pääsy.


Sofia-Bjorkman_Landscapes_web2.jpg
Sofia Björkman: Brooch / Object. 2021. Polylaktidi (PLA), teräs, akryyliväri. Kuva: Uran Jörén


Lines of Latitude & Longitude -työryhmä on toiminut vuodesta 2018. Ryhmään kuuluvat korutaiteilijat Mette Sabye ja Pernille Mourtitzen Tanskasta, Sofia Björkman Ruotsista sekä Helena Lehtinen Suomesta.

Ryhmä on pitänyt yhdessä kaksi aikaisempaa näyttelyä, joiden teemoina olivat väri ja materiaali. Näyttelyt järjestettiin Kööpenhaminassa ja Tukholmassa. Näyttelyiden teosten lähtökohtina toimivat ryhmän yhteisiltä matkoilta Pohjois-Norjasta ja -Ruotsista, Tanskasta ja Vienan-Karjalasta kerätyt vaikutteet sekä matkan aikana nähtyjen perinne- ja taidekäsitöiden reflektoiminen omaan taiteelliseen työskentelyyn. Metodina on siis ollut ”Travel as a tool”.


Helena-Lehtinen_Landscapes_web1.jpg
Helena Lehtinen: Kaulakoru. 2023. Vintage-kanavatyö, lasihelmet, pellava ja villa. Kuva: Johannes Wilenius.


Työryhmän viimeisin matka suuntautui Islantiin ja Landscapes-näyttelyn työt ovat tulosta tästä matkasta. Tällä kertaa Islannin uskomattomat maisemat ovat vaikuttaneet näyttelyn teoksiin.

Lisätietoja:
Helena Lehtinen, helehti1(at)luukku.com



Galleria Katve II

Jenny Mansikkasalo & Sisus:
Toisin tein
23.3.–30.4.2023
Avajaiset ke 22.3.2023 klo 18–20

Arktikum, Pohjoisranta 4, Rovaniemi
Avoinna ti-su 10–18, ma suljettu
Vapaa pääsy.


Toisin-tein_web2.jpg
Inka Pehkonen ja Iida Sipilä ovat vuonna 2021 valmistuneen Toisin tein -videoteoksen esiintyjiä. Teoksen kesto 13:18 min. Kuva: Jelena Candolin


Toisin tein -videoteos käsittelee aborttia päätöksenteon ja sen herättämien tunteiden näkökulmasta. Teos perustuu henkilökohtaisiin tarinoihin, jotka kerrotaan improvisoidun liikkeen, ilma-akrobatian ja vesielementin kautta. Sirkustaiteen avulla tuodaan kehollisesti esiin asioita, joista voi olla vaikea puhua.

Työryhmä haastatteli teosta varten abortin tehneitä sirkustaiteilijoita sekä Suomesta että ulkomailta. Abortti on hyvin yksityinen kokemus – joillekin se on helpotus, toisille kauan mukana kannettava trauma. Työryhmä kuitenkin huomasi samankaltaisia kokemuksia ja tunteita eri ihmisten tarinoissa. Sirkustaiteilijoiden kokemuksissa kehollisuuden teema oli vahvasti läsnä.

Toisin tein sai ensi-iltansa Tanssin voima -lyhytelokuvanäytöksessä Laila Pullisen kotimuseossa ja veistospuistossa syyskuussa 2022. Teos on Jenny Mansikkasalon ja Sisus-nykysirkusryhmän yhteistyönä toteuttama. Sisus on suomalainen nykysirkusryhmä, jonka ovat perustaneet viisi lapsuudenystävää vuonna 2014.

Jenny Mansikkasalo on sirkustaiteilija, jonka työskentely pohjaa ilma-akrobatiaan, feministiseen ajatteluun sekä esitystaiteeseen. Monitaiteellisessa työssään hän on paneutunut sirkustaiteen keinoihin käsitellä yhteiskunnallisia aiheita. Mansikkasalo valmistui sirkustaiteilijaksi Turun AMK:n Taideakatemiasta vuonna 2015 ja opiskelee toista vuotta Taiteen asiantuntijuuden maisteriohjelmassa Lapin yliopistolla.

Lisätietoja:
Jenny Mansikkasalo, jenny.mansikkasalo(at)gmail.com
Instagram: @jennymansikkasalo & @sisus.sirkus
www.jennymansikkasalo.com
www.sisus.net


LY / TTK / LP