Uutiset 2024
Kuvassa Mielikäinen seisoo lumisessa maisemassa, taustalla rakennuksia ja kylttejä.
Maisa Mielikäinen. Kuva: Mielikäisen kotiarkisto.

Väitös: Digitaalinen oppimisen ekosysteemi tukee insinöörikoulutuksen nykyisten ja tulevaisuuden haasteiden ratkaisemista

7.5.2024

DI Maisa Mielikäinen esittelee väitöstutkimuksessaan tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutuksen digitaalisen oppimisen ekosysteemin suunnittelukehyksen suunnitteluperiaatteineen. Kehys auttaa kehittämään koulutusta kannustaen korkeakouluja, elinkeinoelämää ja teollisuutta toimimaan yhteistyössä tulevaisuuden osaajien ja asiantuntijoiden kouluttamiseksi.

Nykypäivän nopeasti muuttuvassa ja digitalisoituvassa maailmassa perinteiset opetusmenetelmät ja -käytännöt eivät enää välttämättä vastaa työelämän, digitaalisuuden ja teknologisen kehityksen asettamiin vaatimuksiin. Elämme parhaillaan neljännen teollisen vallankumouksen vaihetta eli Industry 4.0 -aikakautta. Siinä yritykset ja teollisuus hyödyntävät älykkäitä järjestelmiä ja nykyaikaisia teknologioita, kuten esimerkiksi pilvipalveluita, virtuaaliteknologioita ja tekoälyä, tehostaakseen tuotantoa ja parantaakseen liiketoimintaprosesseja. Viitteitä on myös jo seuraavasta vaiheesta eli Industry 5.0 -ajasta, joka pyrkii yhdistämään teknologioiden tehokkuuden ihmisten hyödyksi korostaen erityisesti ihmiskeskeisyyttä, kestävyyttä ja vastuullisuutta.

Nopea teknologinen kehitys edellyttää myös insinöörikoulutuksen uudistumista. DI Maisa Mielikäinen tarkastelee kasvatustieteen ja tekniikan alan väitöstutkimuksessaan, millainen tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutus vastaisi parhaiten koulutuspoliittisiin sekä sidosryhmien tarpeisiin nyt ja tulevaisuudessa.

Monialaisuus ja -tieteisyys ovat opetuksessa merkittävässä roolissa. Mielikäinen peräänkuuluttaa yhdistämään koulutuksessa tietoja ja taitoja työelämästä ja eri tieteenaloilta, kuten insinööri- ja luonnontieteistä, teknologiasta ja matematiikasta.

– Opiskelijat saavat valmiudet suoriutua työelämän haasteita, kun heillä on tukenaan riittävän laaja ymmärrys tekniikan alan ilmiöistä, työelämän käytännöistä ja monimutkaisista järjestelmistä, Mielikäinen kertoo.

Koulutukseen tulisi liittää entistä vahvemmin työelämän käytäntöjä.

– Teollisuuden ja yritysmaailman projektimainen ja ketterä toimintatapa edellyttää samoja periaatteita jäljitteleviä malleja myös opetuksessa. Lisäksi verkko-oppimisympäristöissä ja etätyöskentelyssä täytyy huomioida sosiaalisen vuorovaikutuksen ja yhteistyön tukeminen.

Digitaalisen oppimisen ekosysteemin suunnittelukehys

Mielikäinen tarkasteli design-tutkimuksessaan Lapin ammattikorkeakoulun tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutusta. Design-tutkimuksen tavoitteena on ratkoa käytännön ongelmia ja soveltaa tuloksia toiminnan kehittämiseen.

Tutkimustuloksena syntyi digitaalisen oppimisen ekosysteemin suunnittelukehys suunnitteluperiaatteineen.

– Kehys auttaa yhdistämään teollisuuden ja elinkeinoelämän toimijat osaksi tutkivaa yhteisöä hyödyntäen nykyaikaisia työelämän käytäntöjä ja periaatteita.

Digitaalisen oppimisen ekosysteemin käytäntöä palvelevan suunnittelukehyksen jokainen suunnitteluperiaate sisältää suosituksia oppimisen, yhteistyön ja yhteisön rakentamisen tueksi digitaalisessa toimintaympäristössä. Suunnitteluperiaatteita on yhteensä kahdeksan ja ne liittyvät (1) tiimiyhteistyöalustaan, (2) sidosryhmien osallistamiseen, (3) ekosysteemin kulttuurin luomiseen, (4) sulautetun oppimisen hyödyntämiseen, (5) ohjaajatiimiin, (6) online-resurssipooliin, (7) projektiperustaisen oppimisen soveltamiseen ja (8) toimialakohtaisten menetelmien ja konseptien hyödyntämiseen.

Digitaalisen oppimisen ekosysteemin näkökulmia voidaan tieto- ja viestintätekniikan insinöörikoulutuksen ohella soveltaa myös muille aloille.

Tietoa väitöstilaisuudesta

DI Maisa Mielikäisen väitöskirja Towards a Digital Learning Ecosystem within a Community of Inquiry - Design-based Research in ICT Engineering Education tarkastetaan Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnassa perjantaina 17. toukokuuta 2024 klo 12 alkaen luentosalissa B127 (Lapin yliopiston päärakennus, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi).

Vastaväittäjänä toimii professori Petri Nokelainen Tampereen yliopistosta ja kustoksena professori Päivi Rasi-Heikkinen Lapin yliopistosta. Väitöstilaisuus on suomenkielinen.

Väitöstä voi seurata etänä osoitteessa https://blogi.eoppimispalvelut.fi/ulapland

Tietoa väittelijästä

Maisa Mielikäinen on valmistunut Oulun yliopistosta tietotekniikan diplomi-insinööriksi. Hän työskenteli pitkään ohjelmistoteollisuudessa järjestelmäkehitystehtävissä, projektipäällikkönä ja laatupäällikkönä.

Tällä hetkellä Mielikäinen toimii Lapin ammattikorkeakoulussa tieto- ja viestintätekniikan lehtorina sekä koulutuksen koordinaattorina, osallistuen myös moniin hanke- ja kehittämistehtäviin. Hän opettaa ammattiaineita ja on viime vuosina keskittynyt erityisesti projektinhallinnan opintojaksoihin.

Lisätietoja

Maisa Mielikäinen, maisa.mielikainen(at)lapinamk.fi, p. 040 710 6416

Tietoa julkaisusta

Maisa Mielikäinen (2024): Towards a Digital Learning Ecosystem within a Community of Inquiry - Design-based Research in ICT Engineering Education. Acta electronica Universitatis Lapponiensis 377. ISBN 978-952-337-420-1, ISSN 1796-6310. Lapin yliopisto, Rovaniemi.

Sähköisen julkaisun pysyvä osoite: https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-337-420-1