Uutiset 2023
uutiskuva_1.jpg

Vuoden 2023 hallintotieteilijä ja ”hallintomämmi” valittiin

17.11.2023

Hallinnon tutkimuksen seura ry ja Focus Localis ry valitsivat vuoden 2023 hallintotieteilijäksi tutkimusjohtaja, VTT Petri Uusikylän Vaasan yliopistosta ja ”hallintomämmiksi” Helsingin kaupungin palkanmaksujärjestelmää koskevan uudistuksen.

Petri Uusikylä on arviointiin, kompleksisuuteen ja yhteiskuntapolitiikkaan painottuvassa tutkimuksessaan onnistunut tekemään hallintotiedettä monipuolisesti näkyväksi ja tunnetuksi. Uusikylä on tehnyt korkeatasoista akateemista tutkimusta mutta myös kansainvälisesti ja kansallisesti arvostettua hallinnon kehittämistä.

Vuonna 2023 kiitämme erityisesti Petri Uusikylän kykyä yleistajuistaa moniulotteisia hallinnollisia tutkimusilmiöitä, josta osoituksena on hänen yhteistyössä professori Harri Jalosen kanssa toimittamansa epävarmuuden aikaa ja systeemistä muutosta käsittelevä kokoomateos.

Vuoden hallintotieteilijän lisäksi seurat ovat halunneet ensimmäistä kertaa tunnistaa hallinnollisen ilmiön, joka tarjoaa mahdollisuuden ottaa opiksi. Vuonna 2023 tällaiseksi ”hallintomämmiksi” on valittu Helsingin kaupungin palkanmaksujärjestelmää koskeva uudistus, joka on näyttäytynyt julkisuudessa sotkuisena ja ongelmallisena muutoksena.

Seurat haluavat korostaa, että myös virheet ovat inhimillisiä ja myös tarpeellisia, sillä niihin liittyy aina näkökulmia, joista voidaan oppia toimintojen kehittämisessä.

Hallinnon Tutkimuksen Seura on vuonna 1981 perustettu tieteellinen yhdistys, jonka tarkoitus on edistää hallinnon tutkimusta Suomessa ja osallistua alan kansainväliseen yhteistoimintaan. Hallinnon tutkimusseuran puheenjohtajuus on vuosina 2022–2023 Lapin yliopistolla.

Focus Localis ry on vuonna 1971 perustettu tieteellinen yhdistys, joka edistää alue- ja paikallishallinnollisen tutkijoiden, ammattilaisten ja opiskelijoiden välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä.

Lisätietoja:

 
Ville Pietiläinen
vt. puheenjohtaja
Hallinnon tutkimuksen seura ry
Lapin yliopisto
ville.pietilainen(at)ulapland.fi
040 484 4326

Jenni Airaksinen
puheenjohtaja
Focus Localis ry
Tampereen yliopisto
jenni.airaksinen(at)tuni.fi
050 318 2492