Uutiset 2024
Kimppu ruusuja

Yliopiston vuosipäivänä palkittiin vuoden alumni, opettaja, opiskelijaryhmä ja väitöskirja

29.2.2024

Lapin yliopiston 45. vuosipäivän juhlaa vietettiin keskiviikkona 28. helmikuuta. Vuosipäivän juhlassa palkittiin vuoden alumni, vuoden opettaja, vuoden opiskelijaryhmä ja vuoden väitöskirja. Lisäksi juhlassa jaettiin rehtorin palkinto ja viestinnän tunnustuspalkinto, annettiin Suomen tasavallan presidentin 6.12.2023 myöntämät kunniamerkit sekä muistettiin ansiomerkeillä yliopistossa pitkään työskennelleitä.

Anniina Hakkarainen vuoden alumniksi

Lapin yliopiston Alumnitoiminnan ohjausryhmä on valinnut vuoden 2024 alumniksi luokanopettaja ja kehittäjäopettaja Anniina Hakkaraisen. Hakkarainen on valmistunut Lapin yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnasta vuonna 2008 luokanopettajaksi. Valmistumisensa jälkeen Hakkarainen on toiminut luokanopettajana tehtävissä eri puolilla Suomea aina Ivalosta Espooseen ja toiminut matematiikan kehittäjäopettajana.

Hakkarainen on pihamatematiikan spesialisti ja on kehittänyt opetuskäytäntöjä matematiikan toiminnalliseen opettamiseen erityisesti Varga-Neményi-menetelmällä. Hän on julkaissut aiheesta käsikirjoja ja opetusmateriaaleja opettajille ja on aktiivinen opettajien täydennyskouluttaja.

Hakkaraista luonnehditaan viestintäteknologiapainotteisen matematiikan opetuksen vastavoimaksi, joka edistää matematiikan opetuksessa matikkapuheen syntyä osana toiminnallista matematiikan käsitteellistä oppimista. Hän on saanut Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön kannustuspalkinnon erinomaisesta työstä matemaattisten aineiden opetuksen kehittämiseksi vuonna 2018.

Anniina Hakkarainen on myönteinen työelämän esimerkki kehittävästä opettajuudesta. Alumnina hän on edistänyt Lapin yliopiston ja työelämän yhteistyötä keskittyen oppimisen ilon, myönteisen luontosuhteen ja uusien pedagogisten menetelmien kehittämiseen aktiivisesti Lapin yliopiston asiantuntijoiden kanssa.

_MG_54821.JPG
Vuoden alumni Anniina Hakkarainen (vas.), rehtorin palkinnon saanut Pia Satta ja viestinnän tunnustuspalkinnon saanut Kalle Lampela. Kuva: Meri Väyrynen

Anssi Kärki vuoden opettajaksi

Lapin yliopiston ylioppilaskunta valitsi vuoden opettajaksi Anssi Kärjen, joka työskentelee yliopistonlehtorina oikeustieteiden tiedekunnassa. LYY perusteli valintaa seuraavasti:

Kärki on ohjaava, oikeudenmukaisesti ja reilusti opiskelijoita kohteleva. Kärki pitää huolen siitä, että opiskelijalla on aito mahdollisuus vaikuttaa kurssin ja opetuksen suunnitteluun. Lisäksi Kärjellä on hallussaan monipuoliset opetusmenetelmät, jotka huomioivat erilaiset oppijat. Kärki on myös aktiivinen tuomaan tietoon hyviä ohjauskäytänteitä yhteisössä muulle opetushenkilökunnalle.

Anssi Kärkeä luonnehditaan opiskelijoiden keskuudessa läsnä olevaksi, inhimilliseksi ja opiskelijoiden yksilölliset tarpeet huomioonottavaksi. Hänellä on aito halu saada jokainen opiskelija ymmärtämään asia perinpohjaisesti. Kärki saa kiitosta erityisesti monipuolisista opetusmetodeista, mielenkiintoisista luennoista sekä kirjallisesta palautteesta.

Vuoden opiskelijaryhmä – Diverssi ry:n ensimmäinen hallitus

_MG_54911_1.JPGDiverssi ry:n ensimmäinen hallitus voitti vuoden opiskelijaryhmän. Kuva: Meri Väyrynen

Lapin yliopiston ylioppilaskunta valitsi vuoden opiskelijaryhmäksi Lapin erityispedagogiikan opiskelijoiden ainejärjestön Diverssi ry:n ensimmäisen hallituksen. LYY perusteli valintaa seuraavasti:

Diverssi ry:n ensimmäinen hallitus on osoittanut harvinaislaatuista aktiivisuutta. Ainejärjestö on työskennellyt uutterasti opiskelijaviihtyvyyden takaamiseksi. Heidän työskentelyään on ollut ilo seurata, sillä opiskelijat näyttäytyvät yhteneväisenä porukkana, jotka saavat osakseen ylistäviä sanoja niin toisilta opiskelijoilta kuin yliopiston opettajiltakin.

Diverssi ry on näyttäytynyt aktiivisena toimijana eri vaikuttamisen kanavissa. Opiskelijoiden joukosta onkin löytynyt osallistujia niin edarivaaleihin, valintatyöryhmiin kuin ylioppilaskunnan ylläpitämiin toimikuntiinkin.

Uuden ainejärjestön perustaminen on vaatinut pitkäjänteisyyttä, mutta myös kykyä ottaa apua vastaan eri toimijoilta. Opiskelijat ovat suoriutuneet ensimmäisestä vuodestaan mallikkaasti, mikä näkyy jo nyt mm. uusien tapahtumien järjestämisenä. Diverssi ry on tehnyt valtavasti pienen, mutta aktiivisen jäsenistönsä eteen.

Ansioituneen nuoren tutkijan palkinto vuoden väitöskirjasta Kristiina Koskiselle

Koskinen-Kristiina_Kuva-Heidi-Piiroinen_550x367px.jpgKristiina Koskinen. Kuva: Heidi Piiroinen

Väitöskirjapalkinto myönnettiin Kristiina Koskiselle väitöksestään Läpinäkyvä luontokäsitys – ekokriittisen elokuvatutkimuksen näkökulmia luontodokumenttien kerrontaan. Arviointiryhmä perusteli valintaansa seuraavanlaisesti:

Koskisen väitöskirja on tieteellisesti kunnianhimoinen ja innovatiivinen esitys ajankohtaisesta aiheesta. Koskinen on kehittänyt tutkimustaan varten uuden menetelmän, joka soveltuu erityisesti audiovisuaalisen kerronnan tarkasteluun. Aineistoa lähestytään muuntamalla luontodokumentti jälkikäteen hypoteettisen käsikirjoituksen muotoon. Väitöstutkimus on sulavasti kirjoitettu tarjoten lukijalleen koukuttavan lukukokemuksen. Väitöstutkimuksella on potentiaali laajaan vaikuttavuuteen ja se puhuttelee monenlaisia yleisöjä.

_MG_54221.JPGRehtori Antti Syväjärvi. Kuva: Meri Väyrynen

Rehtorin palkinto Pia Sattalle

Rehtorin palkintoa on jaettu useita vuosia, ja palkinnon ideana on tuoda esille työtä, työntekijää tai jopa ryhmää, jossa kulminoituu arvokas toiminta yliopiston eduksi. Palkittavan toiminta on ollut myönteisellä tavalla Lapin yliopiston parhaaksi. Tänä vuonna rehtorin palkinto, 2000 euroa, annettiin yliopiston henkilöstöjohtaja Pia Sattalle. Rehtori Antti Syväjärvi perusteli vuosipäivän juhlassa palkinnonsaajaa näin:

Pia Sattan työpanoksessa yhdistyvät yliopiston sisäisen toiminnan kehittäminen, mutta yhtä lailla valtakunnalliseen toimintaan linkittyvä työ. Hän on erittäin asiantunteva monenlaisissa hallinnollisissa asioissa ja tekee monimutkaiset hallinnolliset prosessit kysyjälle selkeiksi. Satta on hämmästyttävällä nopeudella ottanut haltuun henkilöstöhallinnon laajaa kenttää ja ollut työntekijöiden tukena. Sattaa voidaan pitää hallinnon ja nykyään yhä tarkemmin henkilöstöhallinnon moniottelijana.

Viestinnän tunnustuspalkinto Kalle Lampelalle

Tieteellisen/taiteellisen viestinnän tunnustuspalkinto annettiin vuosipäivänä kuvataiteilija, yliopistotutkija Kalle Lampelalle taiteiden tiedekunnasta.

Tieteellisen/taiteellisen viestinnän tunnustuspalkinnolla halutaan nostaa esille tutkijoiden ja taiteilijoiden omia hyviä käytäntöjä tieteen, tutkimuksen, taiteen ja muotoilun viestinnässä ja yleistajuistamisessa, osana Lapin yliopiston yhteiskunnallista vuorovaikutusta. Palkinto myönnetään viestinnällisestä toiminnasta, joka on edistänyt tutkimuksen tai taiteen ymmärrystä yhteiskunnassa, on osoittanut oivaltavaa asennetta ja rohkeutta ja/tai on omalta osaltaan toiminut innostavana esimerkkinä yliopistoyhteisössä. Tunnustuspalkinnon saajan valitsevat Lapin yliopiston viestinnän asiantuntijat yliopistoyhteisöltä saatujen ehdotusten joukosta ja perusteella.

Kuvataiteilija, yliopistotutkija Kalle Lampela osallistuu aktiivisesti yhteiskunnalliseen keskusteluun taiteesta ja taiteellisesta tutkimuksesta. Hän on muun muassa puhunut yleiskielisen taidepuheen ja viestinnän puolesta Instagramin Varo taidejargonia -tilillään, jossa hän on purkanut vaikeita taidetermejä. Tili on ollut näkyvä taide- ja kulttuurialoilla. Lampela on tuonut teemaa keskusteluun myös muualla mediassa, kuten radiossa ja kolumnistina, ja projektista on puhuttu niin televisiossa, sanomalehdistössä kuin sosiaalisessa mediassakin.