Recovery-toimintaorientaatio mielenterveyspalveluissa -hanke on valtakunnallinen kehittämis- ja tutkimushanke, jolle sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt rahoituksen Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - Suomen rakennerahasto-ohjelmasta. Hanke noudattaa sosiaalisen osallisuuden ja köyhyyden torjunnan toimintalinjaa (TL5). Hankkeen toteutusaika on 1.4.2018-31.3.2021.
Hankkeessa analysoidaan ja kehitetään mielenterveyspalveluiden asiakas- ja palveluprosesseja yhdessä tutkijoiden, kehittäjätyöntekijöiden, kokemusasiantuntijoiden, omaisten ja mielenterveyspalveluiden työntekijöiden kanssa.
Hankkeessa kehitetään recovery- eli toipumisorientaatioon perustuvia ratkaisuja mielenterveyspalveluihin. Tavoitteena on recovery-orientaation käsitteellistäminen ja soveltaminen suomalaisiin mielenterveyspalveluihin. Hankkeessa toteutetaan mielenterveyspalveluiden palveluprosessien vaikutusten arviointia. Lisäksi kehitetään ja rakennetaan kokemusasiantuntijuuteen, vertaisuuteen ja moniammatillisuuteen perustuvia recovery-orientoituneita työmenetelmiä, käytäntöjä ja palvelukokonaisuuksia.
Hankkeen hallinnoijana toimii Lapin yliopisto ja muita osatoteuttajia ovat Pohjois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus, Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Lapin sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Mielenterveyden keskusliitto, FinFami - Mielenterveysomaisten keskusliitto ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos.
Tieteellinen vastuuhenkilö Lapin yliopisto Yhteiskuntatieteiden tiedekunta 040 484 4187 sanna.hautala(@)ulapland.fi LaCRIS-profiili
Projektipäällikkö-tutkija Lapin yliopisto Yhteiskuntatieteiden tiedekunta 040 484 4205 marjatta.martin(@)ulapland.fi LaCRIS-profiili