Kokemusasiantuntijatoiminta koronapandemian aikana
Kokemusasiantuntijuutta ja kokemusasiantuntijatoimintaa on tarkasteltu aiemmissa tutkimuksissa useista eri näkökulmista, mutta koronapandemian aikaisesta kokemusasiantuntijatoiminnasta ei ole ollut saatavilla tutkittua tietoa. Tutkijaryhmä Marjatta Martin, Minna Laitila, Mari Kivistö, Kari Soronen ja Sanna Hautala tarttuivat aiheeseen tarkastellen kokemusasiantuntijatoiminnassa koronapandemian aikana tapahtuneita muutoksia, muutosten merkityksiä ja havaittuja kehittämistarpeita. Tutkimuksen aineistona olivat yhdessä sairaanhoitopiirissä toteutetut asiakkaiden, kokemusasiantuntijoiden ja ammattilaisten fokusryhmähaastattelut.
Kokemusasiantuntijatoiminnassa koronapandemian aikana tapahtuneet muutokset konkretisoituivat kokemusasiantuntijoiden työtehtävissä, niiden määrässä ja sisällöissä. Muutosten merkitykset liittyivät sekä yksilö- että organisaatiotasoon. Yksilöille kokemusasiantuntijatoiminnan muutokset olivat merkityksellisiä vertaistuen toteutumisen ja sen haasteiden, mielekkään toiminnan vähenemisen ja uudelleen suuntautumisen sekä taloudellisen tilanteen kannalta. Muutokset olivat merkityksellisiä yksilöille myös tunnetasolla. Poikkeustilanteen ja siihen liittyneiden rajoitustoimien aiheuttamilla muutoksilla koettiin olleen merkitystä organisaation kannalta, koska palvelujen monipuolisuus kaventui, kokemusasiantuntijakoulutuksen toteuttamistapoihin oli tehtävä muutoksia ja yhteistyö ammattilaisten ja kokemusasiantuntijoiden välillä väheni. Koronapandemian aikana havaitut kehittämistarpeet liittyivät kokemusasiantuntijatoiminnan jatkuvuuden ja monipuolisuuden turvaamiseen sekä etäpalvelujen kehittämiseen. Lisäksi tulee kiinnittää huomiota kokemusasiantuntijoiden jaksamisen tukemiseen.
Lähde: Martin Marjatta, Laitila Minna, Kivistö Mari & Hautala Sanna 2021: COVID-19-pandemian aiheuttaman poikkeustilanteen merkitys kokemusasiantuntijatoiminnalle mielenterveystyössä. Sosiaalilääketieteellinen aikakauslehti 58(3), 320–336. Saatavilla COVID-19-pandemian aiheuttaman poikkeustilanteen merkitys kokemusasiantuntijatoiminnalle mielenterveystyössä | Sosiaalilääketieteellinen Aikakauslehti (journal.fi)
Ammattilaisten kokemuksia ja näkemyksiä kokemusasiantuntijatoiminnan merkityksestä
Organisaatioiden ja ammattilaisten merkitys on tunnistettu suureksi siinä, miten kokemusasiantuntijatoimintaa saadaan levitettyä ja juurrutettua palveluihin. Siksi on tärkeää selvittää ammattilaisten kokemuksia ja näkemyksiä kokemusasiantuntijatoiminnasta myös tutkimuksen keinoin.
Mari Kivistö, Marjatta Martin ja Sanna Hautala Lapin yliopistosta tarkastelivat artikkelissaan, millaisia merkityksiä mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaiset antavat kokemusasiantuntijatoiminnalle toipumisen tukemisessa. Tutkimuksen aineistona toimi kaksi ammattilaisten fokusryhmäkeskustelua, joihin osallistui yhdeksän mielenterveys- ja päihdetyön ammattilaista, joilla oli kokemusta yhteistyöstä kokemusasiantuntijoiden kanssa. Tutkimuksen kontekstina toimi yksi sairaanhoitopiiri, jossa kokemusasiantuntijatoiminta on integroitu osa mielenterveys- ja päihdepalveluja.
Tutkimuksen tulokset eriteltiin kahteen näkökulmaan: kokemusasiantuntijatoiminnan merkitys yksilön toipumisen tukemisessa ja kokemusasiantuntijatoiminnan merkitys mielenterveys- ja päihdetyön palvelujärjestelmälle. Yksilön toipumisen tukemisessa ammattilaiset antoivat kokemusasiantuntijatoiminnalle merkityssisältöjä tunnetukena, sanoittavana tukena ja toimijuuden tukena. Palvelujärjestelmän näkökulmasta ammattilaiset näkivät kokemusasiantuntijatoiminnan tarjoavan tukea hoitotyölle, lisäävän toiminnan tehokkuutta sekä parantavan toiminnan laatua - mukaan lukien toiminnan asiakaslähtöisyyttä.
Tutkijat toteavat, että tulokset tekevät näkyväksi kokemusasiantuntijatoiminnan merkityksellisyyttä myös Suomessa vähemmän tutkitusta ammattilaisten näkökulmasta. Toisaalta kokemusasiantuntijatoiminnan näkemiseen julkisen sektorin mielenterveys- ja päihdetyön toiminnan tehostajana on suhtauduttava varauksin. Tutkimustulosten soveltamisessa on huomioitava tutkimuskontekstin erityisyys ja rajautuminen: Tutkimus toteutettiin yhdessä sairaanhoitopiirissä, jossa kokemusasiantuntijatoiminnalla on vakiintunut asema mielenterveys- ja päihdetyössä ja jossa on sitouduttu toimimaan asiakaslähtöisyyttä ja asiakkaan osallisuutta korostavan toipumisorientaation mukaisesti.
Lähde: Kivistö Mari & Martin Marjatta & Hautala Sanna 2021. Ammattilaisten antamat merkitykset mielenterveys- ja päihdetyöhön integroidulle kokemusasiantuntijatoiminnalle toipumisen tukemisessa. Tietopuu: tutkimussarja 2/2021, 1–18. https://tiedostot.a-klinikkasaatio.fi/tutkittua/tietopuu_tutkimussarja_2_2021_ammattilaisten_antamat_merkitykset_mielenterveys-_ja_paihdetyohon_integroidulle_kokemusasiantuntijatoiminnalle.pdf