Uutiset 2022
F4091_kuva2_web.jpg
Yksityiskohta Minna Auralan teoksesta Et tunnista kasvojani valossa. Vesiväri, öljyväri ja pastelli paperille. Kuva: Oona Herranen.

Kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden yhteisnäyttely päättää näyttelykevään 2022 taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

17.5.2022

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa nähtävän F4091: Haluan kuolla tulevaisuudessa -yhteisnäyttelyn avajaisia vietetään maanantaina 23. toukokuuta klo 18–19.30. Näyttelykokonaisuuteen pääsee tutustumaan 10. kesäkuuta asti yliopiston F-talon aukioloaikojen puitteissa. Lämpimästi tervetuloa!

Home, hiekka, hiukset, heinä, puu, puhelin, paperi, peruna ja kasettinauha – taiteen materiaalit ovat kaikkea tätä ja enemmän. Kuvataiteen sivuaineopintojen suurin yhtäjaksoinen rupeama, Taiteellisen ajattelu ja ilmaisu -kurssi huipentuu kevään yhteisnäyttelyyn. Opiskelijoiden teokset valtaavat F-talon gallerioista Kilon, Kajon, Kopion, Seinän, Hämärän ja Lyhdyn. Osa teoksista tunnustelee myös galleriatilojen rajoja levittäytyen F-talon pääaulaan aina maisemahissiä myöten.

Taiteellisen ajattelu ja ilmaisu -kurssi alkoi syksyllä 2021 nopeiden ja viikoittain vaihtuvien ryhmäprojektien parissa. Matalan kynnyksen interventiot mahdollistivat irtautumisen omista totutuista työtavoista. Oli lupa hämmentyä, leikkiä ja revitellä taiteen ulottuvuuksilla. Valtaosa kurssista kului kuitenkin omien teosten työstämiseen, ryhmäkeskusteluihin, sekä taidekirjoittamiseen. Taiteellisen ajattelun ja ilmaisun jaettu työtila F4091, tuttavallisemmin pikkuateljee, on elänyt ja rönsyillyt taiteen rytmissä.


F4091_kuva3_web.jpg
Yksityiskohta Tiina Raaterovan työskentelyprosessista. Kuva: Oona Herranen.


F4091_kuva5_web.jpg
Yksityiskohta Oona Herrasen performanssiteoksesta Korsiinnun. Kuva: Emmi Kairenius.


F4091_kuva4_web.jpg
Yksityiskohta Emmi Kaireniuksen kokonaisuudesta Pyhä maa, pyhä maa, pyhä maa. Hiekka, puu, keramiikka. Kuva: Oona Herranen.


Näyttelyssä on esillä teoksia yhdeltätoista tekijältä. Vaikka kukin on työskennellyt omista lähtökohdistaan käsin, teoksissa toistuvat kasvun, kulumisen, kuluttamisen ja kuolemisen teemat. Tiina Raaterova on seurannut kevään ajan perunan kasvua. Videon ja installaation kautta rakentuva teoskokonaisuus tarkastelee ihmisen, luonnon ja teknologian yhteyksiä. Heidi Söderlund on puolestaan kiinnostunut katoavan kauneuden esteettisestä kokemuksesta: elävän materian muuttumisesta hiljalleen kohti maatuvaa. Myös Oona Herrasen performanssiteoksessa on elollisen materian elinkaareen liittyvä taso: keho, kuihtuminen ja säilömisen tarve. Bea-Sofia Limnellin esineveistoksissa oudot ja arkiset materiaalit saavat uuden muodon, joissa taide rönsyilee ja levittäytyy erilaisia viestintäkanavia pitkin.

Myös arkiset kokemukset ja hetket ovat innoittaneet tekijöitä. Ante Jalvelan ääni-installaatiossa kuullaan dystopisia kaikuja vapaudesta, itsestä ja maasta. Ääninauhat kuluvat ajan ja mekaanisen kulutuksen myötä muuttaen teoksen luonnetta. Emmi Kaireniuksen hiekkaa käsittelevän kokonaisuuden keskiössä on arkisen materian ymmärrys ja sen äärelle pysähtyminen. Elina Heikkinen tarkastelee kokemusta ja kokemuksen autenttista esittämistä. Luonnon äärellä koetut hetket tuntuvat muistoina kehossa, ja näiden kokemusten äärelle Heikkinen palaa käyttäen väylänään maalausta ja grafiikkaa. Adele Koivukankaan linokaiverruksissa keskeisenä teemana on onnen kirkkaimpaan hetkeen pysähtyminen.


F4091_kuva1_web.jpg
Yksityiskohta Bea-Sofia Limnellin teoksesta Hän puhui, minä kuuntelin. Minä puhuin, hän kuunteli. Se oli kaunista. Sekatekniikka. Kuva: Bea-Sofia Limnell.


F4091_kuva6_web.jpg
Yksityiskohta Adele Koivukankaan teoksesta Talvipuutarha. Linokaiverrus. Kuva: Oona Herranen


Vastaavasti kasvu, kuluminen ja kuoleminen näyttäytyvät teoksissa mielen sisäisinä tapahtumina. Roosa Haapasen puulle toteuttama mosaiikkimainen teos liikkuu unen ja todellisuuden rajapinnoilla, kun taas Minna Aurala keskittyy muiston anatomiaan ja identiteetin rakentumiseen elämäntarinan kautta. Jonna Tantarimäen teoksen taustalla on luovuuteen ja luomiseen liittyvät haasteet – tasapainoilu ahdingon, epäilyksen ja irti päästämisen välillä.

Näyttelyn nimi F4091: Haluan kuolla tulevaisuudessa viittaa kaikessa ristiriitaisuudessaan taiteellisen ajattelun haasteisiin ja huippuhetkiin: jaettuun tilaan, syvään tuskastumiseen ja pohjattomaan iloon. Haluan kuolla – mutta vasta tulevaisuudessa.

Taiteellisen ajattelu ja ilmaisu -kurssin ohjaajina toimivat Kalle Lampela, Matti Tainio ja Tom Engblom.


Galleriat Kilo, Kajo, Kopio, Seinä, Hämärä ja Lyhty

F4091: Haluan kuolla tulevaisuudessa
– Kuvataiteen sivuaineopiskelijoiden yhteisnäyttely 2022
24.5.–10.6.2022
Avajaiset maanantaina 23.5.2021 klo 18–19.30

F-talo, 1. ja 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Lisätietoja:
Kalle Lampela, kalle.lampela(at)ulapland.fi
Matti Tainio, matti.tainio(at)ulapland.fi
Tom Engblom, tom.engblom(at)ulapland.fi


LY / TTK / LP