Opiskelua
kide_2_2022_alumni_01_alajarvi.jpg

Mediakasvatusta hyvän elämän puolesta

27.10.2022

Teksti: Jaana Ojuva
Kuvat: Ville Sohn / Kavi

Vuonna 2013 Julia Alajärvi sijaisti ystäväänsä ja piti vantaalaisille nelosluokkalaisille Mediataitoviikkoa. Hän ei silloin arvannut, että työskentelisi seuraavana vuonna Kansallisessa audiovisuaalisessa instituutissa, KAVIssa, ja suunnittelisi itse uutta Mediataitoviikkoa.

Alajärvi opiskeli medianomiksi ja työskenteli toimittajana MTV3-kanavalla ja myöhemmin Alma Medialla mutta kaipasi uralleen jotain uutta.

– Erityisesti kiinnosti median yhteiskunnallinen merkitys ja sen liittyminen kasvatukseen.

Tiedonjano kasvoi, ja pian hän löysi itsensä opiskelemasta Lapin yliopistosta kasvatustieteitä, pääaineenaan mediakasvatus. Vuodet työelämässä tarjosivat näkemystä suomalaisesta mediamaisemasta antaen opinnoille vahvan pohjan.

– Opintojen loppuaika oli erityisen palkitsevaa – välillä tuntui, että vietin päiväni innostavan harrastuksen parissa.

Alajärvi suoritti myös opettajan pedagogiset opinnot ja laajana sivuaineena taiteiden tiedekunnan audiovisuaalisen mediakulttuurin. Kokemukset muista korkeakouluista ovat vahvistaneet ajatusta siitä, mitä hän arvosti jo opiskeluaikana.

– Ei ole itsestäänselvyys, että kaikki tiedekunnat, palvelut ja ihmiset löytyvät saman katon alta. Kaikki oli mukavaa ja mutkatonta.

Nyt Alajärvellä on vierähtänyt kahdeksan vuotta virassa opetus- ja kulttuuriministeriön alaisuudessa toimivassa KAVIssa. Parhaillaan hän toimii Mediakasvatus- ja kuvaohjelmayksikön erityisasiantuntijana ja tiimin esihenkilönä. Yksikkö muun muassa edistää mediakasvatusta ja seuraa mediaympäristön kehitystä.

Alajärvi on kiitollinen siitä, että Suomessa ei kyseenalaisteta medialukutaidon merkitystä. Riittävä medialukutaito voidaan saavuttaa vain tarjoamalla laadukasta mediakasvatusta.

– Sen edistäminen ja varmistaminen on osa tehtäväämme. Laaja-alaiset medialukutaidot ovat kaikille kuuluvia kansalaistaitoja ja edistävät hyvää elämää. Teemme osaltamme työtämme sen eteen, jotta kukaan suomalainen tai Suomessa asuva ei syrjäytyisi yhteiskunnan kehityksestä.

kide_2_2022_alumni_03_alajarvi.jpg

Julia Alajärvi

Erityisasiantuntija ja tiimin esihenkilö, KAVI

  • Valmistui Lapin yliopistosta kasvatustieteiden maisteriksi vuonna 2015
  • Teki pro gradu -työn lasten ja lapsuuden esittämisestä sanomalehdessä
  • Harrastaa lintu- ja metrobongausta 6-vuotiaan poikansa kanssa.