Politiikkatieteiden ja sosiologian opiskelija Taru Keikkonen työskentelee karkkikaupan myyjänä.
Teksti: Jenni Katermaa
Kuvat: Elli Alasaari
Moni opiskelija tekee töitä opintojen ohella. Työn ja opiskelun yhdistäminen voi olla kuitenkin haastavaa: työnteko hidastaa opintoja ja tulorajat tulevat nopeasti vastaan.
Politiikkatieteiden ja sosiologian opiskelija Taru Keikkonen työskentelee karkkikaupan myyjänä. Työnteko on ollut osa Keikkosen elämää jo yläasteelta lähtien.
– Aina on tarvinnut rahaa, koska opintotuki ei riitä, Keikkonen kertoo.
Luokanopettajaksi opiskeleva Teo Pylväs työskentelee kolmatta vuotta ruokakaupassa. Pylväs luo työnteolla turvaverkkoa tulevaisuuteen.
– Saan opiskelujen ajalta sekä ammatin että viitisen vuotta työkokemusta kaupan alalta. Jos en heti saa töitä omalta alalta, niin on mahdollinen työ kuitenkin, mitä voin tehdä.
Myös Keikkonen arvostaa vuosien varrella karttunutta monipuolista työkokemusta. Hän on kuitenkin kokenut työn ja opiskelun yhdistämisen vaikeaksi. Tunnit tuntuvat loppuvan vuorokaudesta kesken.
– Työnteko on viivästyttänyt aika paljon opintoja. Ei pysty yhtään panostamaan kouluun. Yleensä on ollut vain tavoitteena, että pääsee kurssit läpi, Keikkonen sanoo.
Valmistumisen venyttäminen helpottaa Pylvästä tasapainottelemaan työn ja opiskelun välillä.
– Kun tajuaa, että ei tarvitse välttämättä valmistua kolmessa vuodessa kandiksi, niin sitten se on aika helppoa.

Sekä Keikkonen että Pylväs käyvät töissä mahdollistaakseen tietyn tasoisen arjen. Rappioromanttinen mielikuva nuudeleiden voimalla opiskelemisesta ei houkuttele monia.
– Arjessa voi tulla vähän isompia ostoksia, ja se rokottaa tosi paljon, jos elää pelkästään sillä, mitä saa Kelasta, Pylväs pohtii.
Keikkonen haluaa panostaa rahallisesti esimerkiksi harrastuksiin ja matkustamiseen.
– On sosiaalinen paine tehdä kalliita juttuja, niin sitten pitää käydä töissä.
Keikkonen ajattelee, että on epäreilua, jos opiskelijan täytyy käydä töissä pärjätäkseen. Hän uskoo, että tilanne helpottuisi opiskelijoiden sosiaaliturvaa ja asuntotilannetta parantamalla.

– Vuokra-asunnot voisivat olla edullisempia tai opiskelija-asuntoja voisi olla enemmän.
Voisi ajatella, että siinä missä leikki on lapsen työ, on opiskelu opiskelijan työ. Taloudellinen varmuus soisi monelle työrauhan.
– Tietysti jokainen haluaisi keskittyä opinnoista selviämiseen. Opiskelun pitäisi olla sitä työtä, mihin me panostamme, Keikkonen summaa.