Toiseksi tuleminen -metsäkohtaamisessa ennallistettiin ojitettua ja umpeen kasvamassa ollutta suota. Poistettua puustoa haketettiin ja hakkeesta tehtiin valtava Liro, lintu, joka voi hyötyä suon palautuessa. Kuvassa työpajan osallistujat eläytymässä suon muodonmuutokseen. Kuva: Antti Kurola.
Pilke-talon kahviossa Rovaniemellä on esillä näyttely uusien taideperustaisten palveluiden kehittämisestä 31. maaliskuuta 2022 saakka.
Montako puulajia tunnet? Tiedätkö, mitä puulajeja on käytetty eri tarve-esineiden valmistukseen? Lähtisitkö ohjatulle metsäretkelle, jolta palatessa vastaukset kysymyksiin löytyisivät itse tekemästäsi taiteellisesta kävelysauvasta?
Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan Metsän ekosysteemipalvelut luovien alojen kestävänä potentiaalina -hankkeessa luotiin uusia taiteeseen perustuvia ja metsässä toteutettavia palveluja – niin kutsuttuja metsäkohtaamisia – luovien alojen asiantuntijoiden sekä matkailu-, hyvinvointi- ja hoiva-alan yrittäjien yhteistyönä.
– Metsä lajeineen, tunnelmineen ja tarinoineen on äärimmäisen rikas lähtökohta uusille palveluille. Metsään liittyvän tiedon, taidon ja kulttuurin tuntemus yhdistettynä taiteen rohkeaan ja leikkisäänkin tulokulmaan tuotti tässä näyttelyssä esiteltäviä uusien palveluiden taimia. Niitä voidaan soveltaa vapaasti ja kehittää edelleen matkailu- ja hyvinvointialoille. Näyttelyssä esittelemiemme palveluiden aihiot perustuvat niin kutsuttuihin kulttuurisiin ekosysteemipalveluihin, joilla tarkoitamme erityisesti metsän tarjoamia aineettomia ja henkisiä hyötyjä, kertoo soveltavan kuvataiteen yliopistonlehtori Antti Stöckell Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnasta.
Retkeilyreittien vanhojen metsien rinnalla yhtä arvokkaana nähtiin pihanvierien ja talousmetsien risukot, joista saatiin kestävästi esimerkiksi pienet tarvepuut. Hankkeessa toteutettiin seitsemän erilaista metsäkohtaamista, joissa tarvepuiden tarkastelun lisäksi tehtiin asento, eli yövyttiin metsässä, eläydyttiin metsän muodonmuutostarinoihin, käytiin dialogia puiden kanssa, kuunneltiin metsän äänimaisemaa, leikittiin sekä ammennettiin metsästä hyvinvointia niin kutsutun kolmannen iän saavuttaneiden naisten kesken. Pohjoisten elämänmuotojen kunnioittamisen ja luonnon kestävän käytön ohella toimintaa ohjasivat pandemia-aikaiset turvallisuusnäkökulmat – keskeisiä teemoja tulevaisuudessakin, kun luodaan luontoon perustuvia ja erityisesti matkailuun liittyviä uusia palveluita Lapissa.

Toiseksi tuleminen -metsäkohtaamisessa ennallistettiin ojitettua ja
umpeen kasvamassa ollutta suota. Poistettua puustoa haketettiin ja
hakkeesta tehtiin valtava Liro, lintu, joka voi hyötyä suon palautuessa.
Kuvassa työpajan osallistujat eläytymässä suon muodonmuutokseen. Sama
hetki kuvattu sekä linnun silmin (uutisen alussa, kuva: Antti Kurola) että suon tasalta (kuva: Antti Stöckell). Työpajan ohjasi Nina
Luostarinen.
Pilke-talon kahviotilassa esillä olevat näyttely koostuu julisteista sekä niiden lomaan asetelluista metsässä työstetyistä tarvepuista ja muista metsän aarteista. Näyttely on avoinna Pilkkeen aukioloaikoina. Hankkeen tuloksista valmistuu myös alan toimijoiden vapaaseen käyttöön palveluiden kehittämiseen innostava julkaisu maaliskuun aikana.
Hanketta johti professori Timo Jokela, ja sen projektipäällikkönä toimi soveltavan kuvataiteen yliopistonlehtori Antti Stöckell. Hanketta rahoitti Lapin liitto alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman määrärahalla.


Asento-metsäkohtaamisessa yövyttiin perinteisellä louteella ja
maalattiin tulella. Lapissa eränkävijöille tuttu asento-sana merkitsee
leiripaikkaa. Tehdään asento eli asetutaan suotuisaan asentoon metsän
tarjoamiin suojaan ja elämyksiin nähden. Kuvat: Antti Stöckell.
Lisätietoja:
Hankkeen vastuullinen johtaja, professori Timo Jokela
P. 040 739 6034
Hankkeen projektipäällikkö, yliopistonlehtori Antti Stöckell
P. 040 484 4408
Sähköpostit muotoa: etunimi.sukunimi (at) ulapland.fi