Opiskelua
kide_2_2020_huhuu.png

Pudotus syvään päähän

3.11.2020

Teksti Pilvikki Lantela
Kuva Elli Alasaari

Epätietoisuus. Oman ajan organisointi. Vapaus ja vastuu. Vertaistuki.

Nämä teemat nousevat esiin ensimmäisen vuoden opiskelijoiden kertoessa opintojen aloittamisesta poikkeustilanteessa. Kalle Pyky ja Nelma Nieminen aloittivat syksyllä opiskelun Lapin yliopistossa hallintotieteiden, johtamisen ja johtamisen psykologian koulutusohjelmassa. Ensimmäisten kahden orientaatioviikon aikana opiskelijat kokoontuivat normaaliin tapaan yliopistolle. Suunniteltu lähiopetus uusille opiskelijoille muuttui koronatilanteen myötä etäyhteyksiin.

Keskustellessamme syyskuun lopussa Niemisellä ja Pykyllä on menossa kolmas viikko etäkursseja.

– Etäluennolla tulee kyllä paljon tietoa, mutta joskus kotisohvalla tulee epärealistinen olo, että opiskeleeko tässä oikeasti, Nieminen pohtii.

– Kotona on hankalampi keskittyä, ajatus harhautuu helpommin sivupoluille, Pyky lisää.

Vaikka etäopiskelu onkin sujunut yllättävän hyvin, kumpikin kaipaa liveluentoja ja mahdollisuutta kommentoida kättä heilauttamalla – konkreettisia yhdessä tekemisen ja olemisen paikkoja.

Nieminen tuli yliopistoon suoraan lukiosta, Pyky yhden välivuoden jälkeen, joten yliopisto-opiskelu on tuntunut uudelta monella tasolla: opiskelujen sisällöt ja suoritustavat, kuten esseet ja lukupäiväkirjat, ovat olleet erilaisia kuin lukiossa. Lisäksi on täytynyt ottaa haltuun digitaitoja, niin Wordin käyttöä kuin etäyhteyksien hallintaa. E-oppimispalvelut saavat opiskelijoilta kiitosta, sillä tietoteknisiä ongelmia tulee vastaan yllättävän usein.

Uuden alkua on kannatellut ennen kaikkea vertaistuki. Fuksien kesken viestit kulkevat tiuhaan.

– Meillä on todella hyvä porukka, ja autamme toisiamme. Henkilökunta on jäänyt tässä tilanteessa ehkä hiukan etäiseksi, mutta toisten fuksien ja tutoropiskelijoiden rooli on korostunut. Heiltä voi kysyä kaikkea mahdollista, Pyky kertoo.

Kumpikin opiskelija toivoo tilanteen normalisoitumista ja etämoodin muuttumista läsnäoloon.

– Poikkeustilanne on tosin pakottanut oppimaan organisointikykyä ja itsekuria. Näistä avuista on varmasti hyötyä myöhemminkin, kun palataan tavalliseen opiskeluarkeen, Nieminen pohtii.