Opiskelua
kide_2_2022_repun-sisalto_01.jpg
Repusta voi löytyä yllätyksiä.

Reppu lastattu – mutta millä?

27.10.2022

Teksti: Maria Paldanius
Kuvat: Elli Alasaari

Luokanopettajaopiskelijat Miikka Kaunismäki ja Roope Ranta uurastavat koulutöidensä kimpussa yliopiston käytävällä. Näkymä on kuin suoraan sisustuskatalogista: pöydällä on vain energiajuomapullo ja kaksi läppäriä ryhdikkäästi rinnakkain. Mutta millainen maisema avautuu koulureppujen kätköistä?

– Täällä on juomapullo, monisteita, muistiinpanovälineitä, penaali, kyniä, yliviivaustusseja ja yksi keskeneräinen käsityö, Kaunismäki luettelee katse syvällä repun uumenissa.

Lisäksi repun pohjalta löytyy kourallinen suklaapatukoita.

– Jos verensokeri sattuu tippumaan. Kun on tuo diabetes, Kaunismäki tuumaa.

Seinäjoelta Rovaniemelle muuttaneen luokkakaverinsa rinnalla tervolalainen Ranta kalpenee. Hän tekee nopean yhteenvedon: oma reppu on tänään yllättävän tyhjä. Pöydälle nostetun läppärin lisäksi se on tarjonnut kulkuvälineen vain lompakolle, kotiavaimille ja parin tunnin sisällä tyhjentyneelle energiajuomatölkille.

– Tämä on aika perinteinen repun sisältö. Syksyllä reppuun tulee lisäksi ehkä hanskat. Mutta siinäpä se.

kide_2_2022_repun-sisalto_02.jpg
Roope Rannan ja Miikka Kaunismäen opintoalaa ei reppujen sisällöistä heti arvaisi. Vihjeen antaa vain yksi esine: Kaunismäen repusta löytyvä keskeneräinen käsityö. ”Luokanopettajien täytyy osata vähän kaikenlaista”, kaverukset nauravat.

Liikaa vai liian vähän?

Vesipullo, kirjoitusvihko, kyniä, nappikuulokkeet, kuulokekotelo, lompakko, puhelin, huulirasva sekä särkylääkkeitä migreenin varalle. Tällainen tavara-arsenaali paljastuu toisen vuoden graafisen suunnittelun opiskelijan Sara Braxin koulurepusta eräänä syyskuisena tiistaina lounasaikaan.

– Reppuni on tilava, mutta tavaraa ei ole paljon. Pärjään aika vähällä. Toisaalta minä olen usein se, jolta jotain puuttuu ja joka joutuu lainailemaan asioita muilta, Brax naurahtaa.

Yksi, joka pystynee paikkaamaan kavereidenkin puutteet, on graafista suunnittelua opiskeleva Josephine Ruff. Saksalaisen vaihto-opiskelijan koulureppu on usein pakattu kuin pidempääkin matkaa varten. Tänään repusta löytyy melko kompakti setti: lompakko, vesipullo, puhelin, kasvomaski, huulirasva, muovitasku, vihkoja, kyniä, kuulokkeet, kuulokekotelo, post it -lappuja, tuubihuivi, myslipatukka ja purkki pikakahvia.

– Vaikka asun aivan kampuksen vieressä, pakkaan mukaan kauheasti tavaraa, Ruff toteaa.

kide_2_2022_repun-sisalto_03.jpg
Vaihto-opiskelija Josephine Ruff (oik.) on varautunut kaikkeen. Repusta löytyy muun muassa pikakahvia, johon saa kuuman veden taiteiden tiedekunnan opiskelijakeittiöstä. Sara Brax pakkaa reppunsa minimalistisempaan tyyliin.