Uutiset 2022
Kesän-häivähdykset-mikroskoopissa_550px.jpg
Yksityiskohta Satu Miettisen Kesän häivähdykset mikroskoopissa -sarjan valokuvateoksesta.

Satu Miettinen, Heidi Pietarinen ja Melanie Sarantou taiteiden tiedekunnan syyskuun taiteilijoina Galleria Lovisassa

30.8.2022

Taiteiden tiedekunnan syyskuun taiteilijoina Galleria Lovisassa esittäytyvät palvelumuotoilun professori, dekaani Satu Miettinen, tekstiilialan professori Heidi Pietarinen ja dosentti Melanie Sarantou. 150 Years of Ecofeminist Art -näyttelykokonaisuus on esillä Kahvila Meidän Lovisan yhteydessä sijaitsevan gallerian seinillä koko syyskuun ajan. Tervetuloa tutustumaan!

Satu Miettisen (50 v.) vuonna 2022 valmistunut valokuvasarja Kesän häivähdykset mikroskoopissa on kuvattu iPhone 12 Pro:lla ja mikroskooppilinssillä niittyjen reunoilta kesäisillä kävelyillä. Mikroskooppi aukaisee uudenlaisen maailman tuttujen kasvien yksityiskohtiin ja niitä hyödyntäviin hyönteisiin: kanerva, kaunokainen, kimalainen, ukonhattu, mustikka, nata, pietaryrtti ja niin edelleen. Kuvaaminen mikroskooppilinssillä vaatii kärsivällisyyttä ja käsivaralla säätämistä. Kimalaisen kiinnisaaminen vaatii ennakointia. Mikroskooppi tarkentuu kävelyretkillä sattumanvaraisesti. Kuviin tallentuu utuinen kesän värimaailma. Kotimaiseman yksityiskohdat ovat arvokkaita ja täydellisiä osasia luonnon ekosysteemissä.


Kesän-häivähdykset-mikroskoopissa_2_web.jpg
Teos Satu Miettisen Kesän häivähdykset mikroskoopissa -valokuvasarjasta.


Heidi Pietarisen (Runebergin päivänä 50 v.) 2019–2022 valmistuneiden Kaksi sataa kanaa ja Peilikuva -jacquard-kankaiden aiheet ja värit pohjautuvat taiteilijan mielikuvaan isovanhempien kodin tekstiileistä. Isovanhemmat lähtivät kaksi kertaa evakkoon Sortavalan maalaiskunnasta Niemisen kylästä. Kudottujen kuosien värit, muodot, rakenne, rytmi ja mittakaava on vain toinen puoli kerroksellisista ja kaksipuoleisista kankaista. Vaikka ne ovat yhden tekijän nimissä, taidelähtöinen prosessi ei rajoitu yhteen henkilöön. Useat väri- ja materiaalikerrokset ja yhteen kietoutuneet tarinat muodostavat kollaasin, joka kuvaa yhdessä tehtyä, toisille kerrottua ja siten myös yhteisesti jaettua tekijyyttä. Pietarinen juhlii teoksen välityksellä kulttuurista monimuotoisuutta, jossa keskeisessä roolissa ovat materiaalilähtöinen suunnittelu, elävä suunnitteluväline ja jaettu tekijyys.


200-kanaa_web.jpg
Otos Heidi Pietarisen Kaksi sataa kanaa -jacquard-teoksesta.


Melanie Sarantou (50 v.) on kiinnostunut ymmärtämään tekstiilien performatiivisia puolia. Sarantoun Juurten tikkaus -teokset vuodelta 2022 koostuvat kolmiulotteisista huovutetuista tekstiileistä, joissa muodot ja pinnat on tikattu yhteen orgaanisen materiaalin juurikasvun avulla. Auringonkukan taimien kasvu, kasvureitit, kasvun liittyvä kitka ja taimien vaatima kastelu ompelee ja tikkaa villatekstiilin kerrokset toisiinsa kiinni. Kasvun päätepiste on kasvun pysähtyminen. Esillä näyttelyssä on tämän esityksen lopputulos ja jäännökset, pehmeät ja värikkäät villatekstiilit.


Satu Miettinen, Heidi Pietarinen ja Melanie Sarantou:
150 Years of Ecofeminist Art
1.–30.9.2022

Galleria Lovisa, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe 7.30–20, la 8–15

Lisätietoja:
Satu Miettinen, satu.miettinen(at)ulapland.fi
Heidi Pietarinen, heidi.pietarinen(at)ulapland.fi.

Lisätietoja Galleria Lovisasta:
Näyttelytoiminnan yliopisto-opettaja Leila Lipiäinen
leila.lipiainen(at)ulapland.fi

Lapin yliopiston Galleria Lovisassa esitellään taiteiden tiedekunnan alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden joukosta valittujen kuukauden taiteilijoiden teoksia sekä satunnaisia yhteisnäyttelyitä. Näyttelytila sijaitsee kahvila Meidän Lovisan yhteydessä.


LY / TTK / LP