Uutiset 2022
Sonja Miettinen web.jpg
Kehitysvammaliiton tutkimuspäällikkö Sonja Miettinen kertoo tutkimuksestaan syvästi kehitysvammaisista aikuisista. Kuva: Heidi Piiroinen

Seminaarissa paneudutaan vaikeasti lähestyttäviin tutkimusaiheisiin ja menetelmällisiin oivalluksiin

6.10.2022

Lapin yliopistolla järjestetään 28. marraskuuta seminaaripäivä, jossa pureudutaan tutkimusmenetelmällisiin haasteisiin ja oivalluksiin sensitiivisten tutkimusaiheiden parissa. Seminaarin pääpuhujana kuullaan Kehitysvammaliiton tutkimuspäällikkö Sonja Miettistä, jonka tutkimus syvästi kehitysvammaisten vuorovaikutuksesta sai Vuoden 2022 tiedekynä -palkinnon.

Sonja Miettinen on työskennellyt pitkään vammaistutkimuksen parissa. Seminaarissa hän kertoo, miten on tutkinut syvästi kehitysvammaisten aikuisten sosiaalista elämää ryhmäkodeissa.

– Tämä oli ensimmäinen kerta, kun tein etnografista tutkimusta. Pidin menetelmästä paljon ja tutkimuksesta tuli minulle tärkeä. Haluan jatkossakin tuoda esiin marginaalissa olevien ihmisten kokemuksia etnografisen tutkimuksen avulla, Miettinen kuvailee Koneen säätiön verkkosivuilla julkaistussa haastattelussa.

Seminaarin puheenjohtajana toimii professori Merja Laitinen, jonka mukaan päivän tarkoituksena on toimia sekä yleisemmin ajatusten herättäjänä että antaa virikkeitä tutkijoille ja opiskelijoille, joiden tutkimusaiheita voi luonnehtia sensitiivisiksi tai vaikeasti lähestyttäviksi.

– Seminaarin puheenvuorot tuovat esiin erilaisia ja innovatiivisia epistemologisia ja metodisia ratkaisuja, joilla tutkimuksissa on pystytty tavoittamaan ”valtavirran ulkopuolella” olevia ääniä, tietoa ja toimijuutta, Laitinen kuvailee.

Laitisen mukaan tiedon tuottaminen vaikeasti lähestyttävistä ilmiöistä on merkittävä tutkimuseettinen kysymys.

– Vaikeus voi syntyä informanttien mahdollisuudesta tuottaa tietoa tai ympäristöstä tulevista esteistä: aina tietoa ei haluta tai sen tuottaminen voidaan nähdä vaaralliseksi yksilölle itselleen tai ei-toivotuksi laajemmalle yhteisölle, Laitinen sanoo.

Omista kokemuksistaan sensitiivisten tutkimusaiheiden parissa kertovat Sonja Miettisen lisäksi professori Aini Linjakumpu, väitöskirjatutkija Terhi Rintamäki ja tutkijatohtori Anna Nikupeteri Lapin yliopistosta.

Linjakumpu pohtii uskontojen tutkimuksen ristipainetta. Hän on tutkimuksissaan keskittynyt uskonnollisten yhteisöjen tarkasteluun muun muassa vallan, hallinnan, verkostojen ja tunteiden teorioiden avulla. Rintamäki kertoo puheenvuorossaan tutkimusmatkastaan henkirikosruumiin vierellä, ja Nikupeteri pohtii tutkittavien lasten asemaa, kun tutkimusaiheena on eron jälkeinen vaino.

Päivän puheenvuorojen kuulemisen jälkeen seminaarin ohjelma jatkuu tutkimuspaperiseminaarilla, joka on suunnattu yhteiskuntatieteiden tiedekunnan tutkijoille, tohtorikoulutettaville ja maisteriopiskelijoille.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Suomen Akatemian rahoittama Lasten tietävä toimijuus -tutkimushanke sekä yhteiskuntatieteiden tiedekunnan Työ, hyvinvointi ja kansalaisuus -tutkimusyhteisö.

Vaikeasti tutkittavaa? Seminaari metodologisista oivalluksista

Ma 28.11.2022 klo 9–17
Paikka: Lapin yliopisto (seminaaria ei striimata)
Lisätietoja ja ilmoittautuminen