Uutiset 2022
GraSu20_web.jpg
Galleria Seinässä avautuu Lapin yliopiston graafisen suunnittelun koulutusohjelman 20-vuotista taivalta juhlistava näyttelykokonaisuus. Yksityiskohta näyttelyjulisteesta.

Syksyn ensimmäiset näyttelyt Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa

1.9.2022

Näyttelysyksy käynnistyy F-talon gallerioissa maanantai-iltana 5. syyskuuta klo 18–19.30 vietettävien avajaisten merkeissä. Koettavaksi tulee kaikkiaan seitsemän erilaista näyttelyä. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin! Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 22. syyskuuta asti.

Galleria Seinässä avautuu Lapin yliopiston graafisen suunnittelun koulutusohjelman 20-vuotista taivalta juhlistava näyttelykokonaisuus. Galleria Hämärässä nähdään Muittut, muitalusat -hankkeessa saamelaismuseoille kehitettyjä uutta teknologiaa hyödyntäviä demoja ja ideoita esittelevä näyttely.

Galleria Kiloon tulee esille Tommi Yläjoen kokeellisia sekatekniikkateoksia. Galleria Lyhdyssä nähdään Veera Kotkavuoren paprika-aiheisia keramiikkaveistoksia. Galleria Kajossa avautuu Lapin yliopiston Kamerakerhon viimekeväisiä projekteja esittelevä näyttelykokonaisuus.

Galleria Kopiossa nähdään graafisen suunnittelun maisteriopiskelijoiden toteuttamaa UMG-lehteä esittelevä sekä eskapismin eri ulottuvuuksia pohdiskeleva moniaistinen näyttely. Lisäksi Galleria Kellariin tulee esille kymmenettä juhlavuottaan viettävän opiskelijateatteri LoimuSpeksin juhlanäyttely.


Galleria Seinä


Graafisen suunnittelun
koulutusohjelma 20-vuotisnäyttely
6.–22.9.2022
Avajaiset maanantaina 5.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan graafisen suunnittelun koulutusohjelma täyttää tänä vuonna 20 vuotta. Pyöreiden vuosien kunniaksi galleria Seinässä nähdään läpileikkaus alan syövereihin.

Näyttely tuo esiin koulutusohjelman alumnien ja opiskelijoiden teosten kautta alan moninaisuutta. Esillä on näytteitä typografisista oivalluksista herkullisiin tapahtumagrafiikoihin.

– Näyttely tarjoaa pintaraapaisun siitä, mitä koko koulutusohjelmamme pitää sisällään. Ala on laaja ja sisältää valtavasti mahdollisuuksia erikoistua erilaisiin grafiikan muotoihin, kertoo näyttelyn kuraattorina toiminut graafisen suunnittelun opiskelija Esa-Pekka Tuppi.

Lisätietoja:
Esa-Pekka Tuppi, etuppi(at)ulapland.fi



Galleria Hämärä

Vuorovaikutteiset museoteknologiat – Pohjoinen luonto
6.–22.9.2022
Avajaiset maanantaina 5.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Muittut_web2.jpg
Saamelaismuseo ja luontokeskus Siidan kokoelmiin kuuluva sarvilakin 3D-malli.


Maailman kehittyessä myös museokäynnit muuttuvat, ja teknologiaa käytetään yhä enemmän apuna museoiden sisällöissä. Museokäyntien tarkoitus on yleisesti ottaen tarjota kävijälle elämyksen ja vilauksen johonkin toiseen elämään tai aikakauteen. Tässä näyttelyssä on esillä erilaisia demoja ja ideoita, miten teknologiaa voidaan soveltaa museoiden näyttelyissä. Näyttelyssä on esillä myös kosketusvapaata teknologiaa, joka on kehitetty pandemian tuomaan tarpeeseen ja turvallisen museokokemuksen luomiseen.

Näyttely on kehitetty osana Muittut, Muitalusat, The Story of the Sámi by the Sámi -yhteistyöhanketta, jossa on suunniteltu uutta teknologiaa saamelaismuseoille. Partnereina hankkeessa on ollut Saamelaismuseo ja Ylä-Lapin luontokeskus Siida Inarista, Saemien Sijte Norjasta sekä Ájtte-museo ja Luulajan teknillinen yliopisto Ruotsista. Hankkeen tavoitteena on ollut kehittää uudenlainen saamelainen näyttelykieli museoiden käyttöön ja siten vahvistaa kulttuuriperinnön jatkuvuutta tuleville sukupolville.

Näyttelyn painopiste on käytettävässä ja interaktiivisessa teknologiassa. Esillä on muun muassa Siidan kokoelmiin kuuluvan sarvilakin 3D-malli, joka on tuotettu hankkeen aikana. Näyttelyn on koonnut käyttäjäkokemuksen muotoilun tutkimusryhmä LUX.

Hankkeen päärahoittajana on Interreg Pohjoinen -ohjelma, ja kansallisia rahoittajia ovat Lapin Liitto Suomesta, Trøndelagin lääni, Norsk kulturråd ja Saamelaiskäräjät Norjasta sekä Region Norrbotten Ruotsista.

Lisätietoa:
Muittut, muitalusat -hankkeen verkkosivut
Muittut, muitalusat -hanke Facebookissa



Galleria Kilo

Tommi Yläjoki:
Kilo kaupalla hyvää matskua
6.–22.9.2022
Avajaiset maanantaina 5.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Tommi-Yläjoki_web.jpg
Tommi Yläjoki: Olisiko se kallioinen laakso. 2022. Sekatekniikka, mdf levy, laasti, pöly, kuivapastelli, akryyli ja pakkausmuovi. 63 x 49 cm.


– Hankalan tuntuista, kun pitää yksinään makuasioista kiistellä. Vai onko se edes kiistelyä, kun asian laita on kuitenkin niin, että minähän olen aina oikeassa. Tai ainakin se vahvasti vaikuttaa siltä. Onneksi tästä ei tarvitse sentään muiden ihmisten kanssa mielipiteitä vaihtaa, sehän on ihan loputon suo, veistelee Tommi Yläjoki näyttelystään.

– Mitähän niille voisi kertoa? Mitä he haluavat kuulla vai haluavatko? Mitä jos ne tulee vain jonkun muun näyttelyn takia katsomaan minunkin räpellyksiäni, niin mitä he sitten sanovat? Vertaavatkohan he tätä johonkin toiseen, vai ottavatko kenties hienon kuvan ja lähettävät sen johonkin, hän jatkaa.

– Tosi kuumottavaa. Miksi helvetissä edes teen tämän, voisihan sitä kaikkea muutakin tehdä, vähintään jotakin järkevää. Mutta varmaan joku kuitenkin tulee katsomaan tai ainakin ajattelen niin. Jos he tulevat katsomaan niin toivottavasti eivät ainakaan minulle sano mitään. Tai jos sanovat niin toivottavasti sanovat jotakin kivaa.

– Mutta toisaalta en kyllä halua, että he valehtelevatkaan. Jos tämä onkin ihan kamalaa paskaa niin hyvä että ajoissa selvisi sekin. Mutta onneksi kaikesta hankalasta selviää rahalla. Kaikki myydään 10 000 € kilohintaan, 50 % tekijälle ja lopuilla ostetaan suota.

Lisätietoja:
Tommi Yläjoki
tylajoki(at)ulapland.fi



Galleria Lyhty

Veera Kotkavuori:
Paprika
6.–22.9.2022
Avajaiset maanantaina 5.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Paprika_Veera-Kotkavuori_web.jpg
Veera Kotkavuori: Selja. 2022. Pilkkusavesta tehty keramiikkaveistos.


Kuvataidekasvatuksen opiskelija Veera Kotkavuoren näyttely koostuu 50 lasitetusta savipaprikasta.

– Keväällä osallistuin plastisen suunnittelun kurssille, jossa opettelimme savitöitä, lasittamista ja kipsimuotin tekoa. Ihastuin saveen heti – saven tuntu käsissä, sen monipuolisuus ja mahdollisuudet taiteen teossa, savitöihin liittyvä leikillisyys ja arvaamattomuus sekä työskentelyssä vaadittavan kärsivällisyyden harjoittaminen olivat kaikki asioita, joihin halusin syventyä lisää, kuvailee Kotkavuori näyttelynsä syntyprosessia.

Paprikan valikoituminen aiheeksi tapahtui osittain tuntoaistin perusteella. Taiteellisen ajattelun kurssilta Kotkavuoren mieleen olivat jääneet Edward Westonin valokuvat yllätyksekkään muotoisista paprikoista. Aiheen yksinkertaisuus ja arkisuus yhdistettynä kuvien herkkyyteen oli hänestä hauska yhdistelmä. Kuvat paprikoista innostivat myös tutkimaan haptista eli tuntoaistiin perustuvaa taiteen kokemista, joka on sittemmin muodostunut taiteilijalle tärkeäksi tutkimuskohteeksi.

– On kiinnostavaa, miten pelkkä visuaalinen ärsyke voi aiheuttaa tuntoaistillisen kokemuksen sekä halun koskea tai vaikka silittää, Kotkavuori kuvailee.

Perinteisestä museoiden ja näyttelyiden koskemiskiellosta poiketen, osaa paprikoista saa näyttelyssä tutkia myös käsin. Paprikoissa on käytetty neljää eri savea: valko-, puna-, pilkku- ja mustaa savea. Kahdessa paprikassa on käytetty myös värjättyä savea eli engobea. Paprikoiden pinnoissa on käytetty sekä jauhe- että sivellinlasitteita. Eri lasitteet muodostavat tekstuuriltaan kiinnostavia pintoja.

– Haptisesta lähestymistavastani johtuen halusin laittaa osan paprikoista käsin tutkittaviksi. Haluan tarjota katsojalle mahdollisuuden nähdä paprikat yhtä läheltä ja monesta eri kulmasta kuin itsekin olen ne nähnyt, Kotkavuori kertoo.

Lisätietoja:
Veera Kotkavuori, vkotkavu(at)ulapland.fi



Galleria Kajo

Intohimosta valokuvaukseen – Kamerakerhon projekteja
6.–22.9.2022
Avajaiset maanantaina 5.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


Kamreakerho1_web.jpg
Johanna Keränen: Neulanreikäkamerat, 2022.


Intohimosta valokuvaukseen -näyttely on kokoelma keväällä 2022 toimineen Kamerakerhon projekteja. Näyttelyn anti on otanta kerhossa tarkasteltuja valokuvauksen tekniikoita, kerholaisten kesän aikana itsenäisesti toteuttamia projekteja sekä joitakin kerhossa esiteltyjä esimerkkiteoksia.

Kerhon tavoitteena oli tehdä valokuvausta kokeellisesti, innostavasti ja kerholaisten kiinnostusten kohteiden mukaan. Tekniikat ja toiminnan kohteet valikoituivat pitkälti saatavilla olevien resurssien mukaan. Valikoiduissa tekniikoissa pyrittiin mahdollistamaan kerhoon osallistuminen myös ilman omaa kameraa. Näyttelyssä nähdään otteita suuren suosion saaneista solarigrafioista, neulanreikäkameroista ja opiskelijoiden itsenäisistä kokeiluista.

Kamerakerho on opiskelijavetoista kerhotoimintaa Lapin yliopistolla, jota ovat kuluneina vuosina vetäneen kuvataidekasvatuksen opiskelijat kenttäharjoittelunaan. Kevään 2022 kamerakerhoa ohjasi Johanna Keränen.

Lisätietoja:
Johanna Keränen, johakera(at)gmail.com



Galleria Kopio

UMG 2022 – Unohda Maailman Gaikkeus:
Hetkittäin on hyvä harhautua
6.–22.9.2022
Avajaiset maanantaina 5.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


UMG_web.jpg
Yksityiskohta UMG 2022 -lehden pääkirjoituksen kuvituksesta. Kuvitus: Jutta Luukkonen ja Satu Aspegren


Galleria Kopiossa nähtävä graafisen suunnittelun maisterivaiheen opiskelijoiden moniaistinen näyttely pohtii eskapismin eri ulottuvuuksia ja tarjoaa kokijalleen tilaisuuden hetken hengähdykseen.

Graafisen suunnittelun maisterivaiheen opintojen osana tuotettu UMG-lehti ilmestyi sekä perinteisenä painotuotteena, että verkkopeliksi mukailtuna. Opiskelijat lähestyivät eskapismin teemaa muun muassa runoillen, valokuvaten, pohtien ja kuvittaen. UMG 2022 -näyttely tuo kokemuksen lähelle osallistujaa.

– Eskapismi ei ole yksiselitteistä, eikä pelkkä pakokeino. Me käsitämme sen luovuuden lähteenä, kuvailevat lehden toteutuksesta vastanneet maisterivaiheen graafikko-opiskelijat.

Näyttelyn ovat koonneet lehden päätoimittaja Salla Päkkilä, AD ja valokuvaaja Satu Aspegren, teknisen toteutuksen vastaava Joel Koutonen sekä sihteeri ja projektikoordinaattori Santeri Kallankari.

Lehden tuotannosta ja toimituksesta ovat vastanneet opiskelijat Satu Aspegren, Axelina Fors, Santeri Kallankari, Adele Koivukangas, Jenna Korhonen, Milla Korpi, Joel Koutonen, Jutta Luukkonen, Elli Noropirtti, Julia Palola, Valtteri Pellinen, Salla Päkkilä, Katariina Salomaa ja Susanna Saloranta.

Lisätietoja:
UMG 2022 -verkkopeli
UMG 2022 -lehti Issuussa



Galleria Kellari

OMSTART!
– 10 vuotta speksiä
6.–22.9.2022
Avajaiset maanantaina 5.9.2022 klo 18–19.30

F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.


LoimuSpeks_web.jpg
Kuva: Maiju Kettunen


OMSTART! -näyttely on kurkistus 10. juhlavuottaan viettävän opiskelijateatteri LoimuSpeksin menneiden vuosien käänteisiin. Näyttely juhlistaa kymmenenvuotista taivalta kokoamalla näytille kuluneiden vuosien produktioista jäljelle jääneitä aarteita ja reliikkejä.

Erilaiset esineistön, puvustuksen ja tarpeiston osaset muuttavat Galleria Kellarin aikakapseliksi, jonka kautta pääsee tutkimaan menneitä vuosia speksin produktioissa ja lavalla sekä innostumaan myös siitä mitä tuleva voi tuoda tullessaan.

Lisätietoja:
Lapin Speksi ry:n hallituksen sihteeri Katriina Matikainen
lapinspeksi(at)gmail.com
Instagram: @loimuspeksi


LY / TTK / LP