Opiskelua

24.3.2020

Teksti: Maria Paldanius
Kuvat: Jussi Pohjavirta

Kyky tunnistaa ja hyödyntää omia vahvuuksia johtaa myönteisten valintojen tekemiseen sekä opinnoissa että työelämässä. Tähän ajatukseen nojaa Lapin yliopiston ja Lapin ammattikorkeakoulun opetus- ja ohjausalan henkilöstölle suunnattu hanke Vahvuusperustaisen tulevaisuusohjauksen kehittäminen eli Vahto.

– Tarkoitus on kehittää Lapin korkeakoulujen ohjauskäytänteitä siten, että opettajat ja ohjausalan ammattilaiset pystyvät auttamaan opiskelijoita tunnistamaan omat vahvuutensa paremmin, sanoo projektipäällikkö Sofia Kari.

– Ihminen, joka osaa hyödyntää vahvuuksiaan, tekee useammin myös sellaisia valintoja, jotka tukevat hänen hyvinvointiaan, toteaa Lapin yliopiston vararehtori ja kasvatustieteen professori Satu Uusiautti.

Uusiauttin mukaan jokaisella ihmisellä on omat vahvuutensa, joiden sisäistäminen ja omaksuminen voi edistää hyvinvointia ja luoda välineitä kielteisiä kokemuksia vastaan. Yksilölliset vahvuudet toimivat myös ESR-rahoitteisen Vahto-hankkeen ponnistuslautana. Ponnistusvoiman tarjoaa osallistujien eli Lapin korkeakoulujen opetus- ja ohjaushenkilöstön välinen tiimityö, joka realisoituu työpajoissa.

– Hankkeeseen sisältyy kuusi työpajaa, joissa opettajat ja ohjaajat pääsevät vahvistamaan vahvuusperustaista tulevaisuusohjausosaamistaan. Vuorovaikutteisuus on kaiken keskiössä, Kari kertoo.

Vuorovaikutteisen työskentelyn lisäksi pajoissa kuullaan asiantuntijapuheenvuoroja. Yhteen työpajaan on esimerkiksi kutsuttu ainejärjestöjen edustajia. Vetäjien toiveena on, että työpajoista ammennetut tiedot ja taidot saataisiin jatkossa integroitua osaksi molempien korkeakoulujen opetusta.

– Toivomme Vahto-mallin lisäävän yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä opetus- ja ohjaushenkilöstön kesken sekä tukevan henkilöstön hyvinvointia. Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus toimia yhdessä, oppia toisiltamme ja sukeltaa yhdessä vahvuuksien syvälliseen ymmärtämiseen, Kari ja Uusiautti kiteyttävät.

kide_1_2020_opiskelua_vahvuudet2.jpg

Sofia Karin (vas.) ja Satu Uusiauttin mukaan opiskelijoille on tarjolla monenlaista opinto- ja uraohjausta. ”Opiskelijan omiin luonteenvahvuuksiin keskittyvää, vahvuusperustaista ohjausta ei ole vielä systemaattisesti kehitetty. Tämä hanke on ensimmäinen aloite siihen suuntaan.”