Marja Helanderin ohjaama Áfruvvá / Mermaid -elokuva kertoo meriolento áfruvván matkasta: merestä ihmisistä tyhjään maailmaan. Kuva: Knut Åserud.
Ainutlaatuisen korkeatasoisella resoluutiolla ja uudella tekniikalla kuvatut, kuuden saamelaistaiteilijan ohjaamat kokeelliset elokuvateokset saavat ensi-iltansa Venetsian biennaalissa 26. elokuuta 2022. Árran 360° -niminen teoskokonaisuus esitetään valtavassa laavussa, johon on rakennettu nykyaikainen, 22 metriä leveä ja noin 2,4 metriä korkea valkokangas sekä äänentoistojärjestelmä. Kahden elokuvan työryhmissä on ollut mukana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan nykyisiä ja entisiä audiovisuaalisen median opiskelijoita.
Árran 360°on Kansainvälisen saamelaiselokuvainstituutin (International Sámi Film Institute ISFI), Norjan elokuvainstituutin ja OCAn (Office for Contemporary Art Norway) yhteistyössä kehittämä elokuvahanke, joka saa ensi-iltansa osana Venetsian biennaalin virallista ohjelmaa 26. elokuuta 2022. Se esitellään osana Saamen pavinjonkia, joka juhlistaa saamelaisten taidetta ja suvereniteettia. Árran on pohjoissaamea, ja se kuvaa tilapäisenä ja siirrettävänä asumuksena käytetyn laavun (pohjoissaameksi lávvu) sydäntä, tarinankerronnan paikkaa.
Árran 360° -teoskokonaisuus sisältää kuuden saamelaisohjaajan kokeelliset elokuvat, jotka on toteutettu uudella tekniikalla. Erikoisvalmisteinen kameralaitteisto on rakennettu kuudesta RED-elokuvakamerasta, joista jokainen tallentaa 6k RAW -materiaalia. Kuvat on yhdistetty toisiinsa jälkituotannossa digitaalisesti parsimalla, ja lopputuloksena on hyvin leveä, yhtenäinen elokuvallinen panoraamakuva. Lopullinen kuva on resoluutioltaan 19200 x 2133 (20k), eli noin viisi kertaa suurempi kuin mitä tavallinen huippulaatuinen 4k-elokuvaprojektori kykenee tuottamaan.

Árran 360° -teoskokonaisuuden elokuvat on kuvattu erikoisvalmisteisella kameralaitteistolla. Se on rakennettu kuudesta RED-elokuvakamerasta, joista jokainen tallentaa 6k RAW -materiaalia. Kuva: Suvi Autio.
Valmiit teokset esitetään niitä varten erityisesti rakennetussa 270˚-panoraamaelokuvateatterissa, valtavassa laavussa, johon on rakennettu 22 metriä leveä ja noin 2,4 metriä korkea valkokangas ja äänentoistojärjestelmä. Teokset toistetaan niiden alkuperäisessä, ainutlaatuisen korkeatasoisessa resoluutiossa. Äänentoistoon on teoksia varten räätälöity ambisonics-järjestelmä, joka koostuu kymmenestä kaiuttimesta ja yhdestä subwooferista. Näin Árran 360° luo ainutlaatuisen taiteellisen ja kulttuurisen tilan holistiselle alkuperäiskansojen tarinankerronnalle.

Áfruvvá / Mermaid -elokuvan työryhmää saapumassa elokuvan viimeiseen kuvauskohteeseen Jokelfjordissa kesäkuun alussa 2022.
Kahden teoksen työryhmissä on ollut mukana Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnan nykyisiä ja entisiä audiovisuaalisen median opiskelijoita. Marja Helanderin ohjaamassa Áfruvvá / Mermaid -elokuvassa on ollut toisena ohjaajana, käsikirjoittajana, editoijana ja elokuvaajana Mauri Lähdesmäki ja lisäksi työryhmässä olivat mukana muun muassa Pekka Aikio, Titi Honkanen, Suvi Autio, Nico Salin ja Alisa Nolte. Áfruvvá on meriolento, hukkuneen ihmisen haamu. Teoksen tarinassa áfruvvá kaipaa lämpöä ja nousee merestä ihmisistä tyhjään maailmaan. Àfruvváa esittää inarinsaamelainen muusikko, taiteilija Anna Morottaja.

Áfruvvá / Mermaid -elokuvan juliste.
Biennaalissa nähdään myös Muohtačalmmit (Snowfall) -elokuva. Sen ovat ohjanneet Hans Pieski ja Arttu Nieminen, joista jälkimmäinen on Lapin yliopiston audiovisuaalisen mediakulttuurin koulutusohjelman kasvatteja. Elokuva kuvaa veden virtausta metaforana saamelaiskansasta modernin ajan puristuksessa sekä käsittelee veden merkitystä pyhänä elementtinä, kulkuväylänä ja päivittäisenä ravinnon lähteenä.

Muohtačalmmit (Snowfall) -elokuvan juliste. Kuva: Arttu Nieminen & Hans Pieski.
Esityspaikka sijaitsee Venetsian laguunissa San Servolon saarella, Venetsian kansainvälisen yliopiston piha-alueella. Teoksen maailmanensi-ilta on 26. elokuuta, ja se on nähtävillä 10. syyskuuta saakka kello 12–20 paikallista aikaa.
Myöhemmin syksyllä teokset esitetään Niemisen kuratoimassa Outoja tiloja -mediataidetapahtumassa Rovaniemellä 9.–11. syyskuuta 2022 – massiivisessa tilassa sovelletusti ja hieman eri muodossa. Tuolloin nähdään pohjoista mediataidetta useammaltakin tekijältä: mukana on myös taiteiden tiedekunnan digitaalisen median yliopistonlehtori Tomi Knuutilan sekä entisten opiskelijoiden teoksia. Áfruvvá-elokuva tulee esille myös Rovaniemen taidemuseoon vuonna 2023.
Lisätietoja:
Marja Helander, Áffruvá-elokuvan ohjaaja-käsikirjoittaja, p. 040 707 3631, helander.marja (at) gmail.com
Mauri Lähdesmäki, Áffruvá-elokuvan toinen ohjaaja-käsikirjoittaja-editoija-elokuvaaja, p. 044 560 2011, mauri.lahdesmaki (at) gmail.com
Arttu Nieminen, Muohtaçalmmit-elokuvan tuottaja ja toinen ohjaaja, hcnieminen (at) hotmail.com
Lisätietoja hankkeesta ja kaikista teoksista International Sámi Film Instituten verkkosivuilla
Muohtačalmmit (Snowfall) -elokuvan traileri