Opiskelua
Kide_1_2023_huhuu_vaihtarit.jpg
Nataliia Chaika pitää talvesta ja lumesta.

Vaihto-opiskelijat nauttivat Rovaniemellä luonnosta ja rauhasta

12.4.2023

Teksti: Iikka Sorvali
Kuva: Elli Alasaari

– Suurin shokki Rovaniemellä on ollut todellakin tänne saapuminen. Kun lähdin Puolasta, lämpötila oli plussan puolella, mutta Rovaniemellä oli –25 astetta, naurahtaa Adrian Sawicki vaihto-opiskelukokemuksestaan.

Puolalainen Sawicki opiskeli Rovaniemellä matkailua vuoden 2022 kevään. Hän tykästyi Lappiin niin paljon, että päätti jäädä asumaan ja työskentelemään Rovaniemelle myös kesäksi.

– Suosittelen muillekin vaihto-opiskelijoille kesän kokemista Lapissa. Olen sanonut kaikille tänä vuonna tulleille, että kannattaa jäädä lukukauden jälkeen tänne.

Sawicki korostaa useaan otteeseen, miten erilainen luontokokemus hänellä on ollut verrattuna kotimaahansa. Erityisesti valon vaihteleva määrä on ollut hänestä mielenkiintoista.

– Yötön yö oli todella kaunis. Jotkut ihmiset valittivat, että se vaikutti nukkumiseen, mutta minulle se ei onneksi ollut ongelma.

Tämän vuoden normaalia lauhempi talvi ei ole estänyt ukrainalaista Nataliia Chaikaa nauttimasta pakkaskelien aktiviteeteista. Tammikuussa vaihto-opintonsa Rovaniemellä aloittanut Chaika on pitänyt erityisesti talvisesta luonnosta.

– Paras kokemukseni toistaiseksi on se, kun menimme katsomaan kavereiden kanssa jäätyneitä vesiputouksia Pyhälle. En ollut koskaan nähnyt mitään vastaavaa, se oli mahtavaa.

Rovaniemen rauhallisuuden lisäksi Chaika on pannut merkille Suomessa vallitsevan luottamuksen ilmapiirin.

– Ihmiset ovat todella rehellisiä. En ole nähnyt missään muualla itsepalvelukahviloita, joissa luotetaan siihen, että asiakkaat maksavat ostoksensa itse.

Suomessa jo yli vuoden opiskellut ja työskennellyt Adrian Sawicki on suorittanut harjoittelun Lapin ammattikorkeakoulussa syksyn ja talven aikana. Nyt harjoittelu on kuitenkin tulossa päätökseensä, ja hän palaa pian Puolaan.

Sawicki toivoo, että hän pääsee palaamaan Rovaniemelle jo syksyllä.

– Pidin Lapista niin paljon, että päätin hakea Lapin yliopiston matkailututkimuksen maisteriopintoihin. Toivon todella, että pääsen sisään.