Galleria Kilossa nähdään keväällä 2022 järjestetyssä kansainvälisessä Living in the Landscape -kesäkoulussa syntyneitä taideteoksia esittelevä yhteisnäyttely. Jacquelaine Kennedy: 100 Years Tidelines. 2022. Teos näyttää 100 vuoden aikajanan, jossa taiteilija näkee samanaikaisesti Seamillin rantaviivan 50 vuoden aikaiset muistot sekä kuvittelee seuraavat 50 vuotta. Teellä värjätty puuvilla, Sandøy -saarelta löydettyjä esineitä, muste ja villa. 24–280 × 16 × 7 cm. Kuva: Mari Parpala
Tämän vuoden viimeinen näyttelykattaus taiteiden tiedekunnan F-talon gallerioissa avautuu maanantai-iltana 28. marraskuuta klo 18–19.30. Lämpimästi tervetuloa avajaisiin!
Galleria Seinässä avautuu Anne Uusitalon arjen eri sävyistä ammentavaa maalaus- ja kollaasitaidetta esittelevä näyttely. Galleria Hämärässä nähdään videota ja valokuvia yhdistävä Linda Wendeliuksen Kerroksia-teoskokonaisuus.
Galleria Kiloon tulee esille keväällä 2022 järjestetyssä maisteri- ja tohtoriopiskelijoita sekä tutkijoita kansainvälisesti yhteen keränneessä Living in the Landscape -kesäkoulussa syntyneitä taideteoksia esittelevä yhteisnäyttely. Galleria Lyhdyssä nähdään Iiris Teodorin yhteistyössä Trash Design/Dodo oy:n kanssa toteuttama upcycling -ilmiötä eli hylätyn ja ylijääneen materiaalin uudelleenkäyttöä esittelevä sekatekniikkateos.
Galleria Kajossa avautuu tekstiilitaidetta maailmasta, elämästä ja ihmisluonnosta tarjoava Lapin yliopiston tekstiilitaiteen sivuaineopiskelijoiden yhteisnäyttely. Galleria Kopioon tulee esille Anna-Liisa Harjun luonnosmatkoilla saaduista kokemuksista ja pro gradu -tutkielmaan liittyvistä pohdinnoista syntyneitä teoksia.
Lisäksi Galleria Kellarissa avautuu Timo Metsäjoen johdolla kesällä 2022 Eurajoella toteutetussa yhteisötaideprojektissa taltioitua aineetonta kulttuuripääomaa äänin ja kuvin esittelevä näyttelykokonaisuus.
Näyttelyihin pääsee tutustumaan yliopiston aukioloaikoina 15. joulukuuta asti.
Galleria Seinä
Anne Uusitalo:
Otteita arjen eri sävyistä
29.11.–15.12.2022
Avajaiset maanantaina 28.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Anne Uusitalo:
Surullinen tarina. 2022. Akryyli ja paperikollaasi kankaalle, 120 x 130 cm.
Harmaaksi moitittu arki ei aina säväytä. Silti se on olotila, jossa vietämme aikaamme useimmiten. Monenlaiset tuntemukset sekoittuvat, vuorottelevat ja lävistävät jokapäiväistä elämäämme, joskus ristiriitaisestikin. Näyttely käsittelee erilaisia arkisia tilanteita ja tuntemuksia abstraktia kuvakieltä käyttäen. Kollaasitekniikkaa ja akryylimaalausta yhdistelevät taideteokset nostavat arjen harmaudesta esiin monipuolisempia värisävyjä.
Anne Uusitalo on kuvataiteilija ja Lapin yliopiston kuvataidekasvatuksen maisteriopiskelija. Pääilmaisuvälineenään hän käyttää installaatioita ja maalauksia. Otteita arjen eri sävyistä on Uusitalon ensimmäinen yksityisnäyttely Rovaniemellä, ja on tuonut mukavaa vastapainoa pro gradu -tutkielman kirjoittamiselle.
Lisätietoja:
anneuusi(at)ulapland.fi
cargocollective.com/anneuusitalo
Galleria Hämärä
Linda Wendelius:
Kerroksia
29.11.–15.12.2022
Avajaiset maanantaina 28.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Linda Wendelius:
Mielenmaalaus. Valokuva heijastuksesta.
Todellisuus ja kokemukset sekoittuvat visuaaliseksi tarinaksi, joka kerrostuu unenomaiseksi kronologittomaksi ajanjaksoksi. Videon ja valokuvia sisältävä
Kerroksia-teoskokonaisuus on kuvattu kodin kahden ikkunan heijastuksista syksyllä 2021, työmaakoneiden pauhatessa talon molemmilla puolilla. Teoksessa näkymät ja kokemukset sekoittuvat uuteen muotoon.
– Ollessani jumissa kodissa, jonka valtasivat päivisin niin melu kuin pölykin, kiinnitin huomioni illalla auki olleen ikkunan kerrostumaan. En saanut sitä mielestäni. Aloin dokumentoida näkymiä vanhojen ja eläväisten ikkunalasien näkymistä, avaten näitä ruutuja hetkeksi eri vuorokauden aikoina, Linda Wendelius kertoo.
– Liikuttamalla lasia muuttuivat näkymät uusiksi todellisuuksiksi. Maisemat kerrostuivat lumoavasti, ihmiset siirtyivät katolta taivaaseen, puut kasvoivat läpi rakentuvan kerrostalon ikkuna-aukoista ja työmaan tavarat siirtyivät pihallemme. Todellista mutta kuitenkin epätodellista, samaan aikaan monenlaista, tuntemuksien kerroksissa visualisoitumista, erilaisilla rajapinnoilla heilumista.
Kerroksia tarkastelee eräällä tapaa sisäisen maailman tuntemuksia suhteessa ulkoiseen muutokseen, sekä oman todellisuuden ja kokemuksen mahdollista vääristymää. Maailma muuttuu ympärillämme jatkuvasti, ja elämä työmaan kyljessä voi olla monen jakama kokemus. Teos on kuitenkin mahdollisuus ymmärtää myös laajemman muutoksen ja siihen suhtautumisen tarkasteluna. Miten katseen suuntaaminen eri tasoihin vaikuttaa tulkintaamme ympäröivästä elämästä, ja miten tämä tulkinta vaikuttaa tuntemuksiimme?
Lisätietoja:
Linda Wendelius, lwendeli(at)ulapland.fi
Galleria Kilo
Living in the Landscape -kesäkoulu 2022:
Dwellers in the Landscape
29.11.–15.12.2022
Avajaiset maanantaina 28.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Emmi Kairenius:
The Sole of the Foot Touches the Ground. 2022. Kävelyperformanssi. Installaatio, jossa 15 paria peltikengänpohjaa vanerilla. Koko 150 cm × 100 cm. Kuva: Emmi Kairenius
Kolmas kansainvälinen Living in the Landscape (LiLa) -kesäkoulu järjestettiin keväällä 2022 hybridinä. LiLa-kesäkoulujen tavoitteena on tuoda yhteen eri tieteenalojen ja sirkumpolaarisen alueen korkeakoulujen opiskelijoita ja tutkijoita kehittämään kulttuuritietoista ja kestävää tutkimusta arktisen alueen sosiokulttuurisista maisemista. Kesäkoulujen sarjaa järjestää Arktisen yliopiston temaattinen verkosto Arctic Sustainable Art and Design (ASAD).
Maisteri- ja tohtoriopiskelijat ja tutkijat tulivat ASAD:n kumppanilaitoksista Lapin yliopistosta, Norjan Nord -yliopistosta, Uumajan yliopistosta Ruotsista ja Länsi-Skotlannin yliopistosta. Osallistujat olivat taidekasvatuksen, yleisen opettajakoulutuksen, kuvataiteen, median ja vaatesuunnittelun aloilta. Kurssi koostuu verkkoluennoista ja -seminaareista sekä kenttätyöviikosta.
Kantavana teemana kesäkouluissa on antropologi Tim Ingoldin käsite taskscape, joka viittaa tapaamme olla ja toimia päivittäisissä maisemissamme. Tänä vuonna kurssin edetessä osallistujia kiinnosti tutkia suhteitaan maisemiinsa kanssatietämisen (co-knowing) konseptin kautta. Kanssatietäminen oli läsnä tutustuessa toisiin kurssilaisiin ja uusiin maisemiin, mutta myös tiedon jakamisessa sekä keräämisessä.
Dwellers in the Landscape -näyttely esittelee taideteoksia, jotka ovat syntyneet puoli vuotta kestäneen kurssin aikana taideperustaisissa prosesseissa. Samaan aikaan näyttelyn kanssa julkistetaan saman niminen virtuaalinäyttely ja katalogi, joka sisältää myös osallistujien visuaalisia esseitä.
Lisätietoja:
Mari Parpala, mari.parpala(at)ulapland.fi
Elina Härkönen, elina.harkonen(at)ulapland.fi
Galleria Lyhty
Iiris Teodor:
Up and Down cycling
29.11.–15.12.2022
Avajaiset maanantaina 28.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Iiris Teodor: Yksityiskohta teoksesta
Up and Down cycling. 2022. Sekatekniikka.
Up and Down cycling on taiteilija Iiris Teodorin ensimmäinen yksityisnäyttely, joka esittelee yhteistyössä Trash Design/Dodo oy:n kanssa toteutetun teoksen. Se on tekijän pro gradu -tutkielman taiteellinen osuus. Varsinaisen tutkimuksen tavoin teos käsittelee upcycling -ilmiötä värkkäilyn ja kiertotalouden kentälle sijoittuen. Prosessi on ollut täysin materiaalilähtöinen eli käytettävissä olleet, yhteistyöyritykseltä saadut materiaalit ovat sanelleet kaikki ehdot taiteelliselle työskentelylle.
Poistumista hohtava tai huutava maapallo on kerännyt ympärilleen itseään maailmannavaksi luulevan ihmisen, sädekehäpropellisen helikopterin sekä bileitä ja muita kansantajuisia elementtejä – hieman toki muunneltuina. Jossakin ollaan itsekkäitä, jossakin taas katsotaan peiliin. Jossakin leivotaan kekkereille, jossakin taas pelataan nostalgista huvipuistopeliä. Jossakin pelastetaan maailma ostamalla itselle hyvä omatunto.
Teoksen sanoma on saanut inspiraationsa mm. vallitsevasta maailmantilanteesta ja populaarikulttuurista. Teos osoittaa, kuinka moneen aiheeseen jossain aivan muussa kontekstissa palvellut esine taipuu, esimerkiksi aurinkopaneeli on syntynyt mopista. Materiaali voi olla hylättyä tai ylijäämää, mutta upcyclaus luo sille uuden identiteetin. Kyse ei ole kierrättämisestä (recycling), vaan uudelleenkäytöstä (upcycling).
Taiteilijan hartaana toiveena on innostaa ihmisiä upcyclaamaan – edes taivas ei ole rajana! Erityiskiitokset taiteilija lähettää Isa Kukkapuro-Enbomille ja Henrik Enbomille.
Galleria Kajo
Meidän elävä materia
– Tekstiilitaidetta maailmasta, elämästä ja ihmisluonnosta
29.11.–15.12.2022
Avajaiset maanantaina 28.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, 4. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Yksityiskohta Aada Mäkisen teoksesta
Kuka laittoi oven lukkoon?.
Mitkä ovat elämän lähtökohdat? Miten elämää syntyy, mistä se kostuu? Mitä tapahtuu elinkaaren lopussa? Näitä kysymyksiä pohditaan näyttelyssä
Meidän elävä materia – Tekstiilitaidetta maailmasta, elämästä ja ihmisluonnosta. Näyttelyssä on esillä Lapin yliopiston tekstiilitaiteen sivuaineen opiskelijoiden luomia teoksia. Sivuaineen teemana tänä vuonna oli Living Matter, elävä materia, mikä näkyy niin teosten aiheissa kuin materiaaleissakin.
Teoksissa tutkaillaan maailmaa, elävää luontoa ja ihmisen elinympäristöä, sekä niiden suhdetta toisiinsa. Havaintoja tehdään ihmisen sisäisestä maailmasta sekä sieltä löytyvistä epäkohdista, ulkopuolisen maailman vaikutuksesta ihmiseen ja käsitykseen siitä, mikä on elämässä tärkeää.
Toistuvina aiheina ovat elämän rakennuspalikat ja elävän materiaalin käyttö: teoksissa herätellään materiaalia henkiin, imitoidaan luontoa, sekä käytetään luonnonmateriaaleja osana prosessia ja valmista teosta. Luonnon kiertokulku sekä ihmisen että materiaalin elinkaari näkyvät kierrätysmateriaalin käytössä, jolla myös otetaan kantaa ihmisen ja luonnon väliseen suhteeseen.
Näyttelyssä nähdään teoksia opiskelijoilta Julia Elo, Kirsi Eskelinen, Venla Hämeenniemi, Alisa Huhtalo, Jutta Jääskö, Tanja Korva, Suvi Laakkonen, Johanna Lintilä, Aada Mäkinen, Emma Mikkonen ja Fanni Tamminen.
Lisätietoja:
Johanna Lintilä, jlintila(at)ulapland.fi
Galleria Kopio
Anna-Liisa Harju:
Wallpaper
29.11.–15.12.2022
Avajaiset perjantaina 25.11. klo 17.00–19.00
F-talo, 1. krs, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Kuva: Anna-Liisa Harju
Näyttely on osa Anna-Liisa Harjun taiteen maisterin tutkinnon pro gradu -tutkielmaa. Tutkimus käsittelee luonnostelua ja oppimista.
– Pyrkimykseni on tutkia luonnostelua ja löytää sille lisää merkityksiä ja tarkoitusta oppimisen teorioiden kautta. Näyttelyni on tutkimukseni taiteellinen osuus, missä pohdin piirtämisen ja luonnostelun prosessia ja oman taiteellisen työni teemaa, kotia, Harju kertoo.
Teokset ovat syntyneet luonnosmatkoilla saaduista kokemuksista ja pro gradu -tutkielmaan liittyvistä pohdinnoista.
– Rikon estetiikan sääntöjä ja yritän olla ajattelematta esteettisesti, mutta se on vaikeaa. Välillä teokseen tulee sommitelmaa – tapetti on kaavamainen kuin elämä – sitä en halua. Haluan olla vapaa ja rikkoa viivalla kaavan, origon, ja päästä eteenpäin. Irtautua, elää elämää – ei katsella sitä, Harju kuvailee työskentelyään.
– Miettiä sääntöjä, olla karviainen, menshiki, näyttää kynnet ja itkeä vapaasti, sillä elämä on kaunista.
Lisätietoja:
Anna-Liisa Harju, annaliisaharju(at)icloud.com
Instagram: @artannaliisa
Galleria Kellari
Timo Metsäjoki & Sounds of Eurajoki -työryhmä:
Sounds of Eurajoki
29.11.–15.12.2022
Avajaiset maanantaina 28.11.2022 klo 18–19.30
F-talo, K-kerros, Lapin yliopisto, Yliopistonkatu 8, Rovaniemi
Avoinna: ma-pe klo 8–20, la-su ja arkipyhinä suljettu.

Timo Metsäjoki Eurajoella kesällä 2022.
Sounds of Eurajoki on kesällä 2022 tapahtuneen yhteisötaideprojektin lopputulema, jossa etsittiin pienen merenrantakunnan ääni-identiteettiä. Osana Rauman elokuvakerho ry:n ja Leader Ravakan teemahanketta Metsäjoki työskenteli kesän 2022 taiteilijana Eurajoen kunnassa, jossa hänen johdollaan taltioitiin Eurajoen aineetonta kulttuuripääomaa audion keinoin. Teos tallensi historiaa ja nyt elettävää aikaa helposti lähestyttävään muotoon osallistavin keinoin. Teoksen tekoon rohkaistiin niin nuoria kuin ikäihmisiä.
Lopputuloksena syntyi
Sounds of Eurajoki. Artefakti, jota tutkijat voivat kymmenien ja satojen vuosien kuluttua kuunnella tutkien; 2022 kesällä kuulosti tältä. Lopputulos on todistusaineisto eletystä ajasta ollen samalla tieten ja taiteellisin vapauksin koottu dokumentin ja äänimaiseman hybridi, joka mahdollistaa äänimatkailun näyttelytilasta käsin. Kukapa ei haluaisi talven keskellä palata kauniiseen kesään vuonna 2022?
Äänimaisemat ympärillämme muuttuvat, mutta emme niitä juuri tallenna, koska niiden arvo havaitaan monesti vasta jälkeenpäin, kun on jo liian myöhäistä.
Näyttely on ollut esillä Blue Sea Film Festivalin aikaan Eurajoen Lahdenperässä 14.–21.8.2022. Nyt teos pääsee kokemaan Galleria Kellarin hämyn, jossa teos on saanut osakseen tekoälyn tekemää taidetta teoksen avainsanojen pohjalta. Näyttely koostuu ääniteoksesta, tekoälyn luomista kuvista sekä äänityspaikoilta otetuista valokuvista, jotka toimivat ikään kuin maamerkkeinä ja todistusaineistona teoksen syntypaikoilta.
Timo Metsäjoki (TaK, Restonomi) on gradua vaille valmis audiovisuaalisen mediakulttuurin taiteen maisteri Lapin yliopistosta ja on tullut tunnetuksi audion sekä lyhytelokuvien saralla. Metsäjoki on voittanut Radiofestivaalien dokumentti- ja podcast-sarjat 2021, kuunnelmasarjan (2018, 2019), sekä RTTL:n stipendin Jouluntuoja radiodokumentista (2019). Kesällä 2021 Metsäjoki valittiin Suomen kulttuurirahaston kesän taiteilijaksi. Kesän 2022 Metsäjoki työskenteli taiteilijana Eurajoella Leader Ravakan tuella. Tällä hetkellä Metsäjoki työstää pitkää radiodokumenttia.
Lisätietoja:
Timo Metsäjoki, tmetsajo(at)ulapland.fi
LY / TTK / LP