Mitä on soveltava taide?
Yhä useammat nykytaiteen kriittisen kärjen taiteilijat pyrkivät vaikuttamaan yhteiskuntaan: sosiaaliseen epäoikeudenmukaisuuteen, ympäristökriisin ja vallitseviin arvoihin. He voivat havahduttaa katsojia: saada heidät näkemään toisiin, kokemaan syvemmin, välittämään enemmän tai ymmärtämään toisia paremmin. Taiteilijat ovat mielipidevaikuttajia, aktivisteja, feministejä tai luonnonsuojelijoita. Teoksilla voi kuitenkin olla tavoiteltuja tai odottamattomia vaikutuksia, jotka käynnistyvät, kun taide avaa silmiä tai nyrjähdyttää konventionaalisia ajattelutapoja.
Nykytaiteessa taiteilijan työ on laajentunut tai siirtynyt ateljeista monialaisiin yhteisöihin ja julkisiin tiloihin. Samalla taiteen tekijöiden ja kokijoiden roolit ovat lähentyneet. Käsitteet uuden polven julkinen taide (new genre public art) ja taiteen pedagoginen käänne kuvaavat näitä taiteen suuntauksia. Ekologisuus, ympäristöarvot, ihmisoikeudet, yhdenvertaisuus ja hyvinvointi nousevat usein esiin soveltavassa taiteessa. Niin aineellisuus, tilallisuus, tapahtumallisuus kuin digitaalisuus voivat olla soveltavan taiteen muotoja. Produktioihin liittyy usein yhteyden ja vuorovaikutuksen kokemista kanssaihmisiin ja monilajiseen yhteisöön.
Miksi meille?
Opinnot antavat sinulle työvälineitä työskennellä sosiaalisten, yhteiskunnallisten ja ympäristöön liittyvien kysymysten parissa. Opintoprojekteissa kehität työelämässä tarvittavia taitoja, kuten projektien suunnittelu- ja organisointimenetelmiä sekä niiden mallintamista, markkinointia ja dokumentointia.
Valmistumisen jälkeen voit toimia taiteilijana tai asiantuntijana esimerkiksi kansallisissa ja kansainvälisissä hankkeissa. Tehtävänimikkeitä ovat muun muassa yhteisötaiteilija, ympäristötaiteilija, organisaatiotaiteilija, kuntataiteilija ja taideohjaaja.
Taideprojekteissa tutustut opiskelutovereihisi ja luot tulevaisuuden verkostoja. Yksilöllisen ohjauksen avulla opit tunnistamaan omia vahvuuksia ja kehittämään osaamisen alueitasi.
Opiskelijoille laaditaan henkilökohtaiset opintosuunnitelmat. OmaOpettaja sekä opiskelupalveluiden henkilökunta auttavat opintojen etenemisen suunnittelussa.
Hakuohjeet Opintopolussa
Meneillään olevien kurssien opetusaikataulut löydät Pepistä.
Opinnoissa yhdistyvät taide, tiede ja tutkimus
Tutkimusopinnot ja tutkielman tekeminen liittyvät keskeisesti maisteriohjelmaan. Taiteiden tiedekunta tarjoaa erilaisia taideperustaisia ja muotoilupohjaisia tutkimuskursseja, jotka tukevat valitsemasi tutkimusaiheen rakentumista.
Opintoprojekteissa luodaan yhteistyöverkostoja Opinnoissa pääset tekemään yhteistyöprojekteja moniammatillisissa tiimeissä, joita toteutetaan yhteistyössä paikallisten tai kansainvälisten sidosryhmien kanssa. Projektimuotoinen opiskelu mahdollistaa oman yhteistyöverkoston luomisen potentiaalisten työnantajien ja taiteen tilaajien kanssa jo opintojen aikana. Projektipedagogiikka on soveltavan taiteen opiskelun ja toteutuksen ydintä. Suuri osa nykytaiteesta tuotetaan erilaisissa tiimeissä. Tekninen osaaminen on jakautunut erityisosaamisen alueisiin, joita kaikkia tarvitaan hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Siksi soveltavaa taidetta opiskellaan työryhmissä, joissa oma ammattiosaaminen opitaan käytännön työssä, toisten osaajien kanssa vuorovaikutuksessa. Samalla luodaan innostavia, laadukkaita ja ulospäin näkyviä taiteellisia tuotoksia ja osallisuutta vahvistavia prosesseja.
Lue lisää soveltavan taiteen projektiopiskelusta.
Maisteritutkinnon sivuaineopinnot 35 op
Sivuaineopintojen avulla voit suunnata omaa osaamista ja tulevaa työuraasi. Soveltavan taiteen työelämäosaamista vahvistavia sivuainekokonaisuuksia ovat muun muassa seuraavat sivuaineet: kokemuksen muotoilu, palvelumuotoilu ja Työelämäkokemus ja ammatilliset verkostot. Taiteilijaidentiteettiä ja -taiteen käytännön osaamista tukevia sivuaineopintoja ovat kuvataiteen sivuaine, valokuvaus, Creative Technologies, tekstiilitaide, liikkuva kuva, multimedia sekä mediailmaisu ja -tuotanto. Osa näistä edellyttää sivuaineopiskelijaksi hakua taiteiden tiedekunnan sisällä. Lisäksi voit hakeutua opintokojaksoille taiteiden tiedekunnan ja muiden tiedekuntien koulutusohjelmiin: esimerkiksi kieli- ja viestintäopinnot, ympäristöopinnot, kasvatustieteen perusopinnot ja sosiaalityön opinnot vahvistavat profiloitumistasi työelämään. Sivuaineopintoja voi suorittaa myös muissa korkeakouluissa ja esimerkiksi ulkomaisissa yliopistoissa, esimerkiksi opiskelijavaihdossa.
Voit laajentaa työelämävalmiuksiasi tai taiteen- tai tutkimuksen osaamistasi sivuaineopinnoilla. Voit opiskella esimerkiksi kieli- ja viestintäopintoja, täydentäviä tutkimusmetodiopintoja ja/tai opintoja muissa Lapin yliopiston tiedekunnissa ja/tai muissa yliopistoissa.
Tutustu taiteiden tiedekunnan sivuaineisiin >
Maisterin tutkinto
Soveltavan taiteen syventäviin opintoihin kuuluu yhteisöihin ja julkisen tilan taiteeseen liittyviä opintoja, tutkimusmenetelmäopintoja, taiteen yhteisöprojekti sekä pro gradu -tutkielma, joka on 30 opintopisteen laajuinen. Harjaannut itsenäiseen tietojen sekä taitojen hankintaan, luovaan ongelmien ratkaisuun, tieteelliseen ajatteluun sekä tarvittavien tutkimusmenetelmien hallintaan. Soveltavan taiteen syventävä kirjallisuus -kurssi ja tutkimuskurssit antavat edellytykset Pro gradu -tutkielman kirjoittamista. Tutkielma on yleensä soveltavan taiteen käytäntöön liittyvä ja tutkielmassa voi olla taiteellinen osa.
Maisterivaiheessa opiskelet alojen välisesti
Soveltavan taiteen maisteriopinnoissa on yhteisopetusta kuvataidekasvatuksen koulutusohjelman kanssa. Osa kursseista järjestetään yhteisopintoina Sustainable Art and Design, Taiteen asiantuntija -koulutusohjelmien kanssa.
Sustainable Art and Design > Taiteen asiantuntija >
Apulaisprofessori Kuvataidekasvatus
Yliopistolehtori Soveltava taide
Professori Kuvataide