Raanut lähikuvassa
Keväällä 2021 vietin kaksi intensiivistä ja ikimuistoista päivää valokuvaamalla Rovaniemen kotiseutumuseon kaikki raanut. Raanuja ja puolinukkaraanuja on museon varastossa 24 kappaletta ja niistä vanhimmat on diaarikirjoihin ja -kortteihin kirjattujen arvioiden mukaan kudottu 1820- ja 1850-luvuilla. Olen kiitollinen mahdollisuudesta tallentaa nämä arvokkaattekstiilit Kotiseutumuseon tunnelmallisissa tiloissa ja pihapiirissä, sekä Lapin maakuntamuseon amanuenssien Heidi Pelkosen ja Janni Tasangon asiantuntemuksesta ja avusta kuvauspäivinä.
Raanut ovat minulle ikkunoita peräpohjalaiseen käsityötaitoon. Niihin on tallentunut pohjoisen talonpoikaisnaisen taiteellisia näkemyksiä raita- tai nukkakuvioiden uniikkeina sommitelmina sekä sopusointuisina väriyhdistelminä. Ne paljastavat myös kuinka resurssiviisaita esivanhempamme olivat. Raanuissa näkyy villalumpusta kehrättyä ja luonnonväreillä värjättyä lankaa sekä jälkiä vuosikymmenien käyttöhistoriasta. Kulumia ja reikiä on paikattu ja parsittu hartaasti. Elinkaarensa lopussa raanut ovat vielä saaneet lämmittää hevosen selkää tai toimia koiran makuualustana.
Kuvasarja koostuu valikoitujen raanujen valikoiduista yksityiskohdista. Lähikuvat on vedostettu käsin kankaalle, kuvansiirtomenetelmää käyttäen. Kuvasarja koostuu kolmesta 40x50cm kokoisesta kuvasta.
