Uutiset 2022
Nuori nainen pitää sylissään kirjoja ja hymyilee.

Kansallisena tohtorikoulutuspäivänä kokoonnutaan Rovaniemelle pohtimaan toiminnan tulevaisuutta ja kansainvälistymistä

1.9.2022

Mitä kuuluu tohtorikoulutukselle koko Euroopan tasolla? Miltä tohtorikoulutus näyttää Suomessa kymmenen vuoden päästä? Millainen rooli erilaisilla tohtorikoulutuksen palveluilla on akateemisessa yhteisössä, ja mitä odotuksia niihin kohdistuu?

Lapin yliopistossa 6. lokakuuta järjestettävä kansallinen tohtorikoulutuspäivä tarttuu ajankohtaisiin aiheisiin ja tulevaisuudennäkymiin. Ohjelma on kaikille avoin ja ilmainen. Englanninkielisen päivän teemana on tutkijakoulujen ja tohtorinkoulutuspalveluiden rooli erityisesti avoimuuden, kansainvälisyyden ja vastuullisuuden näkökulmasta. Teemat ovat valtakunnallisesti ajankohtaisia kaikissa yliopistoissa ja tohtorikoulutuspäivä tukee yhteisiä kehittämistavoitteita.

Päivään ovat lämpimästi tervetulleita kaikki tohtorikoulutuksen kehittämisestä kiinnostuneet, erityisesti tohtoriohjelmien ja tutkijakoulujen johtajat, väitöskirjojen ohjaajat ja väitöskirjatutkijat sekä tohtorikoulutuksen hallinnon ja kehittämisen parissa työskentelevät.

– Päivän ideana on ollut koota yhteen asiantuntijoita erilaisista viiteryhmistä pohtimaan ja kehittämään tohtorikoulutusta palveluiden ja verkostomaisen yhteistyön näkökulmasta, kertoo tutkijakoulun koordinaattori Annukka Jakkula Lapin yliopistosta.

Tapahtuma järjestetään vuosittain valtakunnalliseen tohtorikoulutusverkostoon kuuluvissa yliopistoissa, tänä vuonna Lapissa. Lapin yliopiston tutkimusvararehtori Osmo Rätin mukaan tohtorikoulutuksessa on käynnissä monenlaisia muutoksia ja kehityskulkuja, joten keskusteltavaa varmasti riittää. Päivän aikana jaetaan hyviä kokemuksia erillisissä työpajoissa.

– Työpajoja on kolme, joista yksi on varattu pääasiassa ohjaajille. Hyviä käytäntöjä jakamalla vältymme ”pyörän uudelleen keksimiseltä”, jatkaa tutkijakoulun johtaja, tutkimusvararehtori Osmo Rätti Lapin yliopistosta.

Pääpuheenvuorossa paneudutaan tohtorikoulutuksen tulevaisuuden kehityskulkuihin koko Euroopan tasolla. Sen pitää etänä Alexander Hasgall, joka on eurooppalaisen tohtorikoulutusneuvosto EUA-CDE:n johtaja.

Tohtorikoulutuksen tavoitteet Lapin yliopistossa

Osmo Rätin mukaan tohtorikoulutuksen tavoitteita Lapin yliopistossa ovat muun muassa väitöskirjatutkijoiden palkallisten työsuhteiden lisääminen, tohtorintutkintojen määrän nostaminen ja yhteisöllisyyden kasvattaminen yliopistoyhteisössä.

– Lisäksi tavoitteena on vakiinnuttaa pari vuotta toiminut temaattinen tohtoriohjelma Arktisuus muuttuvassa maailmassa, Rätti sanoo.

Myös verkostomaisesti toimivaa Lapin yliopiston tutkijakoulua halutaan vahvistaa. Annukka Jakkula esitti keväällä tutkijakoulun johtoryhmälle, että tutkijakoulua vahvistettaisiin valitsemalla sille akateeminen johtaja.

– Tutkijakoulun vahvistaminen olisi tärkeää myös kansainvälistymisen näkökulmasta. Voisimme suunnata toimintaamme kohti yhteisiä eurooppalaisia tavoitteita, kuten väitöskirjojen ohjaajien tiiviimpää keskinäistä vuoropuhelua ja väitöskirjatutkijoiden aseman kehittämistä tutkimusyhteisössä, Jakkula lisää.

Kansalliseen tohtoripäivään ilmoittautuminen ja ohjelma:

www.ulapland.fi/doceduday

Lisätietoja:

Osmo Rätti, tutkijakoulun johtaja ja tutkimusvararehtori, osmo.ratti(at)ulapland.fi, 040 013 8804
Annukka Jakkula, tutkijakoulun koordinaattori, annukka.jakkula(at)ulapland.fi, 040 484 4441