Kasvatuspsykologian professori (emer.) Kaarina Määttä ja kasvatustieteen, erityisesti kasvatuspsykologian professori Satu Uusiautti kutsuttiin toimittamaan Sustainability-lehden kasvatuspsykologiaan kohdistuvaa teemanumeroa ”Educational Psychology for Sustainable Development”. Teemanumeron tavoitteena oli tarkastella kestävään kehitykseen liittyviä ilmiöitä kasvatuspsykologisesta näkökulmasta.
Lehden editorialissa Määttä ja Uusiautti pohtivat, mikä kasvatuspsykologian rooli on kestävän kehityksen koulutuksessa. Kirjoittajat väittävät onnellisuuden ja elämääntyytyväisyyden olevan myönteisen kestävyyskasvatuksen ja ympäristöystävällisen käyttäytymisen edistäjiä. Artikkelissa hahmotellaan kestävän onnellisuuskasvatuksen näkökulmaa kestävän kehityksen yhtenä perustavanlaatuisena lähtökohtana.
Edellistä linjaa jatketaan teemanumeron toisessa artikkelissa, jossa apulaisprofessori Ilkka Ratinen ja professori Uusiautti kuvaavat lappilaisnuorten (N=950) ilmastonmuutososaamisen ja toiveikkuuden välisiä yhteyksiä. The Finnish Climate Change Panelin rahoittama tutkimus auttaa ymmärtämään lasten ja nuorten tietämyksen ja optimistisuuden välisiä yhteyksiä ja merkitystä tulevaisuuden ratkaisujen tekemisessä. Nykypäivän lapset ja nuoret ovat niitä, jotka ratkovat kestävään kehitykseen liittyviä haasteita tulevaisuudessa. Kasvatuspsykologinen tietämys voi edistää heidän toiveikkuutensa tukemista terveellä tavalla, jossa faktuaalinen tieto ympäristöasioista on pohjalla.
Britti- ja malawilaistutkijoiden ryhmä tutkija Anita Sonin johdolla raportoivat havainnoistaan erityistä tukea tarvitsevien lasten varhaiskasvatusyksiköiden henkilökunnan kestävän kehityksen mukaisesta kouluttamisesta Malawissa. Tutkimuksessa haetaan vastauksia kehitysmaiden varhaiskasvatuksen kehittämiseen kestävällä tavalla, ja tässä huomio kiinnitettiin erityisesti inkluusiokäsityksiin ja erityistä tukea tarvitsevien lasten ja heidän perheidensä huomioimiseen luonnollisena osana varhaiskasvatusta.
Rubén Trigueros tutkijakollegoineen Almerian yliopiston psykologian laitokselta raportoivat tutkimuksesta, jossa liikuntakasvatukseen liitettiin positiivisen psykologian elementtejä. 13-19-vuotiaiden espanjaisnuorten (N=1428) opetukseen liitettiin mindfulness-interventio, jonka vaikutuksia mitattiin the State Mindfulness Scale (SMS) -mittarilla. Mindfulnessin havaittiin lisäävän hyvinvointia ja vähentävän hermostuneisuutta. Kestävän kehityksen kannalta tulokset ovat tärkeitä nuorten toimintakyvyn tukemiseksi eri oppiaineissa esimerkiksi ympäristöön liittyvän huolestuneisuuden lisääntyessä.
Teemanumeron päättävässä katsausartikkelissa Kaarina Määttä, Sanna Hyvärinen, Tanja Äärelä ja Satu Uusiautti hahmottelevat arktista kestävyyskasvatusta ja kasvatuspsykologian roolia siinä. Sustainability Education in the Arctic luo pohjaa kestävään kehitykseen liittyvälle kasvatukselle myös muissakin kuin arktisissa olosuhteissa.
Teemanumero on avoimesti luettavissa osoitteessa: https://www.mdpi.com/journal/sustainability/special_issues/EduPsy_SD
Lisätietoja:
Kaarina Määttä Kaarina.Maatta(at)ulapland.fi
Satu Uusiautti Satu.Uusiautti(at)ulapland.fi