Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun maisteriopiskelijat osallistuivat urheilualan suurimpiin messuihin lukeutuviin ja vuosittain järjestettävään ISPO Müncheniin, sekä messujen yhteydessä järjestettyyn ISPO Masterclass –työpajaan. Työpajassa suunniteltiin tulevaisuuden urheiluvaatteita.
Tammikuussa järjestettyyn ISPO Masterclass –tapahtumaan Saksassa osallistui Lapin yliopiston vaatetussuunnittelun koulutusohjelmasta Janna Mäkelä, Veera Helander ja Kirsi Nordberg. Mäkelän mukaan kutsu Masterclassiin heltiää vain tapahtuman päämentorin, Nora Kühnerin hyväksymille yliopistoille. Kühner on pitkän linjan urheiluvaatesuunnittelija, ja toimii nykyään alan konsulttina.
—Nora Kühner on Masterclass-tapahtuman alkuperäinen toteuttaja ja suunnittelija. Nora kertoi, että hän haluaa pitää osallistuvien opiskelijoiden tason korkealla, ja siksi hän valitsee tapahtumaan kutsuttavat yliopistot itse, Mäkelä kertoo.
Lapin yliopisto on saanut Masterclass-tapahtumaan kutsun joka vuosi ja tapahtumaan lähtevät opiskelijat valitaan motivaatiokirjeen perusteella.
ISPO Masterclass järjestetään osana ISPO Münchenin -messuja, jotka ovat suurimmat urheilualan ammattimessut. Itse Masterclass -tapahtumaan ei kuulu vapaata kiertelyä messuilla, vaan neljäpäiväinen workshop on tiukkaan aikataulutettu. Mäkelä toteaa kuitenkin varanneensa yhden ylimääräisen matkapäivän messuilla kiertelyä varten.
Valtavilla messuilla oli nähtävää ja koettavaa moneksi päiväksi. Itse messuosastot on jaettu kahdeksaan eri segmenttiin, joilla oli edustettuna erilaisia urheiluvaatealan lähtökohtia seikkailu-urheilulajeista aina urbaaniin lifestyle-urheiluun. Paikalla oli myös luksusbrändien urheiluvaate-edustajia, kuten Emporio Armanin EA7 -urheiluvaatelinja. Messuilla oli edustettuna laaja kirjo sekä pieniä, paikallisia toimijoita, sekä Adidaksen kaltaisia monikansallisia urheilualan jättejä.
— Opiskelijana koin saavani juuri tuotteiden ja trendiennusteiden kautta eniten irti messuista omaan suunnittelutyöhöni. Toisaalta oli myös upeaa ja opettavaista päästä todistamaan brändien edustajien ja muiden messutoimijoiden keskinäistä verkostoitumista ja kaupantekoa. Messuilla esitellyt tuoteinnovaatiot ja teollisen tuotannon uudet toiminnot avarsivat kuvaa omasta alasta ja antoivat äärimmäisen hyödyllistä tietoa työelämää ajatellen, Mäkelä toteaa.

Kuva: Janna Mäkelä.
Designhaasteita ja konseptisuunnitelmia
Tapahtuman yhteydessä järjestettiin myös kaksi designhaastepäivää. Designhaasteet aloittivat Masterclass-tapahtuman, ja ne alkoivat jo ennen varsinaisia ISPO-messuja.
— Meitä pyydettiin aloittamaan suunnittelu jo ennen Masterclass-tapahtuman alkamista suunnittelemalla urheiluvaatekonsepti, joka yhdistäisi urheiluvaatteen jollekin uudelle elämänalueelle, Mäkelä kertoo.
Alustavat suunnitelmat esiteltiin designhaasteen alussa sekä mentoreille että muille opiskelijoille. Esiteltyjen suunnitelmien perusteella mentorit jakoivat opiskelijat kuuteen pienryhmään, joilla jokaisella oli oma suunnitteluteema.
— Konseptisuunnitelmia työstettiin intensiivisesti kaksi päivää, ja lisäksi niistä laadittiin esitykset yleisönäytäntöä varten. Oman ryhmäni teemana oli New Kit on the Sport, ja minun lisäkseni ryhmään kuuluivat opiskelijat Pekingin University of Fashion Technologysta, Pariisin International Fashion Academysta, Iso-Britannian London College of Fashionista ja Yhdysvaltojen University of Portland Oregonista, Mäkelä kertoo.
Mäkelä pitää messuille osallistumista todella tärkeänä myös jatkossa.
—Messuista on hyötyä opiskelijoille sekä työllistymisen että alan käytäntöjen ja laajuuden tiedostamisen kannalta. Lisäksi Lapin yliopisto saa messuvierailujen avulla näkyvyyttä, ja se vaatetusalan kokonaisvaltainen osaaminen, jonka opettamiseen koulutusohjelmassa pyritään, saa ansaitsemaansa huomiota, Mäkelä toteaa.
Mäkelän mukaan opiskelijoiden keskinäistä verkostoitumista edistävä Masterclass-tapahtuma on hyödyllinen myös siksi, että tapahtumassa oppii tuntemaan muiden yliopistojen opiskelijoiden vahvuuksia ja osaamisalueita.
—Opetuksen painotuksien selkiytymisen kautta ymmärtää paremmin oman osaamisensa sijoittumisen työelämässä, ja osaa tuoda esille niitä uniikkeja vahvuuksia, joita Lapin yliopistossa ja arktisessa ympäristössä opiskeleminen on tuottanut, Mäkelä toteaa.

Kuva: Janna Mäkelä.
LaY/Viestintä/J-EK