Hiput
 
Kide_1_2019_vapaalla_paivi_martin.jpg
Kuvat: Saara Karttunen

Lavalla Aida Wild

8.4.2019

Kun Aida Wild astelee lavalle, mitä tahansa voi tapahtua. Tämä vähän villi, kuriton ja holtiton nainen haluaa näyttää klassiselta kaunottarelta mutta ei valitettavasti osaa aina käyttäytyä sen mukaisesti.

Aida Wild on kansainvälistymispalveluissa suunnittelijana työskentelevän Päivi Martinin burleskihahmo, joka on kuulunut hänen elämäänsä nelisen vuotta. Alun perin harrastusta ehdottivat Päiville hänen aviomiehensä ja ystävänsä, jotka olivat nähneet erään burleskiesityksen ja olivat vakuuttuneita, että se olisi hänen juttunsa.

– Viehätyinkin heti burleskin visuaalisuudesta. Se on niin kaunista, viihdyttävää ja monipuolista, Päivi sanoo.

Burleski on monimuotoinen esittävän taiteen muoto, joka pyrkii viihdyttämään ja myös haastamaan yleisöä. Aatteina siihen liittyvät usein feminismi, kehopositiivisuus ja totuttujen normien haastaminen. Usein burleskiin liitetään myös paljas pinta, mutta se ei ole esityksissä itseisarvo, vaan vain yksi tapa leikitellä yleisön kanssa. Yhtä lailla esiintyjä voi leikitellä esimerkiksi komiikan, ironian ja tarinoiden kertomisen kautta.

– Burleskin kentältä löytyy kaikille jotain niin harrastajana kuin katsojanakin. Harrastuksena tämä sopii ihmiselle, joka ei ota itseään liian vakavasti ja uskaltaa heittäytyä.

Kide_1_2019_vapaalla_paivi_martin2.jpg

Päivi suunnittelee itse hahmonsa Aida Wildin tarinalliset esitysnumerot, koreografiat, puvustuksen ja kokonaisilmeen sekä esiintyy Aidana noin kerran kuukaudessa, pikkujoulukaudella jopa kerran viikossa. Lisäksi hän on lappilaisen Midnight Sun Burlesque -harrastajayhdistyksen puheenjohtaja sekä ohjaa harrastajille yhden tunnin viikossa, vetää erilaisia työpajoja ja tekee stailauksia. Päiville burleski onkin yksi väylä toteuttaa itseään erittäin monipuolisesti.

– Viihdyn äänessä ja huomion keskipisteenä. Burleskin kautta pääsen myös välittämään hyvää mieltä ja oloa esiintyjänä katsojille ja toisaalta ohjaajana harrastajille. Tämä on myös ihana tapa verkostoitua erilaisten ihmisten kanssa näyttämötaiteen kentällä. Ja onhan tämä vastapainoa työlle, täydellisesti eri maailma.

TEKSTI Sari Väyrynen


Verkkopalvelumme käyttää evästeitä, lue lisää. Jatkamalla sivuston selailua hyväksyt evästeiden käytön. [Hyväksyn ehdot]
OK